Előfizetés

8 ezer helyett 16 ezer lélegeztetőgépet rendelt a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.25. 12:04

Fotó: Botár Gergely / MTI/kormany.hu
Összesen 300 milliárd forintot költött a gépekre Magyarország.
Menczer Tamás külügyi államtitkár a köztévében jelentette be, hogy 300 milliárd forintot költött a magyar állam lélegeztetőgépekre – írja a 444. Bár a lehető legrosszabb forgatókönyvre készülve Orbán Viktor miniszterelnök 8 ezer darabos lélegeztetőgép kapacitást tartott szükségesnek, ehhez képest 
a Külgazdasági és Külügyminisztérium több mint 16 ezer darabot rendelt azért, hogy 10 ezer biztosan megérkezzen.

A 444 emlékeztetett arra, hogy a járvány első hullámának a csúcsán egy időben 80-an voltak lélegeztetőn Magyarországon, az átlag inkább 60 volt. Menczer Tamás a köztévében azzal indokolta a túlrendelést, hogy óriási volt a verseny a lélegeztetőgépekért, és nem volt biztos, hogy amit megrendelnek, az meg is érkezik. A 300 milliárdos összegről Menczer azt mondta: 
a szükséges anyagi forrás rendelkezésre állt, hiszen „emberélet nem múlhat pénzen”.

A túlrendelt eszközök közül azokat, amelyekre itthon nincs szükség, értékesíteni fogjuk. Menczer Tamás közölte, hogy már vannak is érdeklődők Afrikából és Ázsiából. Emellett elkezdődött két magyarországi lélegeztetőgép-gyártás is. Az egyik saját fejlesztésű, a Műszaki Egyetemen tervezték meg, napi tízet készítenek belőle. A másik a váci Celitron nevű cég, amelyik az államtitkár megfogalmazása szerint elkezdte a világ egyik legjobb lélegeztetőgépének, a Panther 5-nek a gyártását. Így nyár végére 1000 darabot használhatnak majd a kórházak. A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy mivel a beszerzéseket közpénzből fedezték, ezért az elszámolást nyilvánosságra fogják hozni. A 300 milliárdos költést ő is megerősítette.

Távozik az ITM európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.25. 11:23

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Perényi Zsigmond saját kezdeményezésére, egészségi okokból válik meg posztjától, amelyet tavaly ősz óta tölt be.
Távozik az ITM európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, Perényi Zsigmond saját kezdeményezésére, egészségi okokból válik meg posztjától, amelyet tavaly ősz óta tölt be – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel. A közleményben azt írták, hogy az államtitkári megbízatás megszűnésének időpontját a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök határozza meg. A kormányzati struktúrában az innovációs és technológiai miniszter felel az európai uniós források felhasználásáért. A tárca új szakterületi államtitkárának személyéről a későbbiekben születik döntés. Az átmeneti időszakban a fejlesztéspolitikai ügyeket az innovációs és technológiai miniszter közvetlen irányítása alatt kezeli a minisztérium.

Félmilliárdból rendezik a Semjén-féle vadászati világkiállítás felvezetőjét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.25. 09:13

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Egy pandémia sem lehet akadálya a szárnyaló költségvetésű rendezvénynek.
A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kovács Zoltán, a rendezvényért felelős kormánybiztos-gyámolította 2021-es vadászati világkiállítás büdzséje néhány hét alatt 3,77 milliárd forintos beöntést kapott – ebből ráadásul 1,67 milliárd még április végén, a járvány hazai terjedésének csúcsidőszakában érkezett – írja az mfor.hu. Azt még mindig nem lehet tudni, hogy az „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás néven futó projekt költségvetése végül hol áll meg, de a kormányzati közbeszerzés-adatbázisba feltöltött dokumentumok alapján 
csak a kísérő rendezvényeire 500 millió forintot biztosít a kormány.

A közbeszerzést az expóra létrehozott Egy a Természettel Nonprofit Kft. nevében a Rogán Antal által irányított Nemzeti Kommunikációs Hivatal hirdette meg, a pályázatot az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. ajánlata nyerte. A vadászati expón belül országszerte évi 20-30 rendezvényt kell tető alá hozni, ezek teljes körű lebonyolítása tehát az Antenna Hungária feladata. Szerződésük szerint az elkülönített összegből 350 millió forintot kötelező elkölteniük, 150 millió pedig opciósan felhasználható. A munkába bevonnak egy sor alvállalkozót is, például az alábbiakat:
  • a kommunikációs feladatok ellátásában a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. segít, amelyek a NER kedvenc reklámszakembere, Balásy Gyula cégei,
  • a rendezvényszervezést a Moonlight Event Kft. intézi, amely tavaly január óta szintén Balásyé,
  • a biztonsági öröket pedig a Valton-Sec Kft. küldi.
Az expóra annak három hete alatt legalább egymillió látogatót várnak, bár azt egyelőre nem tudni, hogy ezt a látogatószámot mire alapozták.