lélegeztetőgép;koronavírus;Menczer Tamás;

2020-06-25 12:04:55

8 ezer helyett 16 ezer lélegeztetőgépet rendelt a kormány

Összesen 300 milliárd forintot költött a gépekre Magyarország.

Menczer Tamás külügyi államtitkár a köztévében jelentette be, hogy 300 milliárd forintot költött a magyar állam lélegeztetőgépekre – írja a 444.

Bár a lehető legrosszabb forgatókönyvre készülve Orbán Viktor miniszterelnök 8 ezer darabos lélegeztetőgép kapacitást tartott szükségesnek, ehhez képest 

A 444 emlékeztetett arra, hogy a járvány első hullámának a csúcsán egy időben 80-an voltak lélegeztetőn Magyarországon, az átlag inkább 60 volt.

Menczer Tamás a köztévében azzal indokolta a túlrendelést, hogy óriási volt a verseny a lélegeztetőgépekért, és nem volt biztos, hogy amit megrendelnek, az meg is érkezik. A 300 milliárdos összegről Menczer azt mondta: 

A túlrendelt eszközök közül azokat, amelyekre itthon nincs szükség, értékesíteni fogjuk. Menczer Tamás közölte, hogy már vannak is érdeklődők Afrikából és Ázsiából.

Emellett elkezdődött két magyarországi lélegeztetőgép-gyártás is. Az egyik saját fejlesztésű, a Műszaki Egyetemen tervezték meg, napi tízet készítenek belőle. A másik a váci Celitron nevű cég, amelyik az államtitkár megfogalmazása szerint elkezdte a világ egyik legjobb lélegeztetőgépének, a Panther 5-nek a gyártását. Így nyár végére 1000 darabot használhatnak majd a kórházak.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy mivel a beszerzéseket közpénzből fedezték, ezért az elszámolást nyilvánosságra fogják hozni. A 300 milliárdos költést ő is megerősítette.