Gulyás Gergely;koronavírus;kormányinfó;

2020-06-25 08:55:03

Gulyás Gergely: 130 ezer körül van azok száma, akik a járvány miatt veszítették el munkájukat

Mivel az lélegeztetőgépek beszerzése közpénzből történik, közzé fogják tenni az elszámolást Gulyás Gergely ígérete szerint. Annyit elmondott a miniszter a Kormányinfón, hogy eddig 300 milliárd forintot költött az állam lélegeztetőgépekre.

Csütörtökön reggel kezdődött a Kormányinfó, ami Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint egy kivételes alkalom. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legfrissebb járványügyi adatokkal kezdte. Közölte, hogy kilenc újabb fertőzöttet diganosztizáltak koronavírussal az országban.

A tervek szerint augusztus 15. után engedélyezik a nagyrendezvényeket, ha ezt a járvány megengedi. Amennyiben igen, akkor az augusztus 20-i ünnepségeket is megtartják. 

Megjegyezte, hogy a legfontosabb feladat most a gazdaság újraindítása, ezért hozták létre a gazdaságvédelmi operatív törzset. Várhatóan a jövő héten elfogadják a költségvetést, ebben benne lesznek a 13. havi nyugdíjhoz szükséges források is. Kijelentette, hogy

2021. júlis 1-jétől a csecsemőgondozási díj a korábbi jövedelem 100 százaléka lesz, a kedvező adószabályok miatt pedig a kismamák bevétele az első hat hónapban nem csökken, hanem nő.

A nemzeti konzultáció kézbesítése elindult. Úgy véli, ez azért is fontos, hogy az emberek kövessék a járványügyi szabályokat.

Még idén megváltoztatják a kata adózás szabályozását, és a visszaélések megszüntetése érdekében benyújt a kormány egy módosítási javaslatot. Eszerint a 3 millió forint feletti számláknál, ha ugyanaz a kibocsátó, akkor 40 százalékos adót kell fizetni a 3 millió forinti részre.

 

Nem ért egyet a kormány a parkolási díjak emelésével, mert szerinte a jelenlegi díjak is arra buzdítják az autósokat, hogy minél kevesebb ideig parkoljanak. Úgy látja, eddig még valamelyest lehetett haladni Budapesten, most már csak dugókban lehet állni.

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt fél évben semmit nem tett a főváros a Lánchíd felújítása érdekében.

Úgy véli, a legtöbb kár az államot érte a koronavírus-járvány miatt, jövőre több támogatást ad az önkormányzatoknak. Így van ezzel a magyar állam és az emberek nagy része, hogy sokat veszítettek, kár érte őket. Ezért a kormány nem tud mit kezdeni azokkal az önkormányzati panaszokkal, miszerint túl nagy az ő veszteségük. Hangsúlyozta a kármegosztás szerepét.

A konzultációs hírekkel kapcsolatos ellenzéki aktivitásról azt mondta, hogy ha valaki alapítványt hoz létre és annak gyűjt, az lehet jogszerű. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek címezve viszont megállapította, hogy a személyes adatok felhatalmazás nélküli felhasználása jogellenes.

Az RTL arról kérdezte a minisztert, hogy igaz-e, hogy az állam késlekedése miatt egymilliárd forint közpénz veszik el Simonka Györgyék cégében. Gulyás Gergely szerint semmilyen kár nem éri majd a magyar államot.

32 hektárt megvásárol Magyarország Triesztben 31 millió euróért, ebből 25 millió eurót már kifizetett a magyar állam.

Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő arra kérte pártja parlamenti frakcióját, hogy avatkozzon be a hazai sör- és üdítő italpiac szabályaiba, hogy megszűnjön a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere. Gulyás Gergely egyetért a javaslattal, mert ahogy fogalmazott, a sör esetében is a szabad verseny oldalán áll a kormány.

     

Kérdés érkezett az Indexről is. Gulyás Gergely közölte, hogy a sajtó szabadságát az állam, illetve a médiatörvény biztosítja, ezen túl a kormány sajtóügyekbe nem avatkozhat bele. Véleménye szerint Nyugat-Európában sincs olyan sokszínű tájékoztatás, mint amilyen Magyarországon van.

Közölte, hogy az állam akkor is ki fogja fizetni a gyöngyöspatai diákoknak járó kártérítést, ha nem ért egyet vele. Lehetséges, hogy az egész összeget az állam fedezi.

Az egyetemi modellváltással több kuratóriumba is politikusok kerülnek. Gulyás reményei szerint ez jelentős hasznot hoz majd, mivel a döntéshozók 80 százaléka akkor sem politikus vagy kormánytag. Indoklása szerint az alapítványokkal az egyetemek autonómiája erősödik.   

Az iskolaőrökre Gulyás tájékoztatása szerint 2,2 milliárd forintot biztosít a költségvetés. Azt tervezik, hogy az idősebb rendőröket akár a nyugdíj elvesztése nélkül alkalmazzák, de erről a belügyminisztérium dönt. Hozzátette, hogy nem lesznek bérfeszültségek a tanárok és az iskolaőrök között.

Felelőtlennek nevezte a Magyar Orvosi Kamara azon felhívását, miszerint az orvosok mondjanak nemet a többletmunkára, ha a kormány nemet mond a béremelésre. Gulyás Gergely úgy látja, hogy van elég orvos Magyarországon, de vannak olyan szakterületek, ahol hiány van. A több ezer lélegeztetőgép vásárlását azzal magyarázta, hogy az olaszországi eseményeket akarták elkerülni. Aneszteziológus hiányában pedig szerinte akár védőnők, illetve más szakorvosi végzettséggel rendelkezők is kezelhetik a gépeket.

Nem az a cél, hogy az állam adjon munkát, de szükség esetén megteszik, például a közmunka bővítésével, vagy a szerződéses katonák számának növelésével. Nem az állami intézményekhez kell több embert felvenni, hanem piaci munkahelyeket kell létrehozni. Példaként a turizmust említette, amely tízezer embernek adhat munkát.

Mivel a világban rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak, ezért még mindig nagy az érdeklődés a lélegeztetőgépekre. Ugyan nem nyerészkedni akar rajtuk a magyar állam, de ha kell, könnyen el lehet adni a gépeket. A beszerzések közpénzből mennek, ezért közzé fogják tenni az elszámolást. Közlése szerint eddig 300 milliárd forintot költött az állam lélegeztetőgépekre.