Augusztus elsejére szervezik az idei Balaton-átúszást

Publikálás dátuma
2020.06.25. 19:09
Balaton-átúszás
Fotó: Varga György / MTI
Jó idő esetén az északi parti Révfülöpről a déli Balatonboglárra érkezhetnek majd a több mint öt kilométeres távot teljesítők.
A tervek szerint augusztus 1-jén lesz a 38. Lidl Balaton-átúszás, amelyen hagyományosan Révfülöpről indulnak a résztvevők, és a balatonboglári Platán strandra érkeznek meg. A szervezők csütörtöki közleménye szerint, ha az időjárás is úgy akarja, akkor augusztus első napján megtartják a hagyományos viadalt. Az 5200 méteres távra a jelentkezés az átúszás napján Révfülöpön, a kikötő melletti labdarúgópályán, 7 óra és 11 óra 45 perc között lesz, rajtolni pedig a kikötőből 8 óra és 12 óra között lehet. A cél ezúttal is a balatonboglári Platán Strand.
Szerző

Első világháborús lesz a hegyvidéki turul és új emlékmű készül a második világégés áldozatainak

Publikálás dátuma
2020.06.25. 18:24

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A XII. kerületi kormánypárti képviselők egy ellenzéki javaslatot fogadtak el: önkormányzati bocsánatkérés lesz szoborügyben.
Elfogadta a XII. kerületi képviselő-testület csütörtökön azt az előterjesztést, ami a jelenleg második világháborús emlékműként funkcionáló kerületi turulszobrot első világháborússá alakítaná, és helyette új második világháborús emlékművet emelne – írta az azonnali.hu. A hegyvidéki képviselők arról döntöttek:
  • eltávolítják azok nevét a szoborról, akik nyilaskeresztes pártszolgálatosként részt vettek fegyveres gyilkosságokban
  • új szoborpályázatot írnak ki a második világháború XII. kerületi áldozatai emlékére, az arról javaslatot tevő bizottságba pedig meghívják a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia képviselőjét
  • Az önkormányzat 2021-es költségvetésében 50 millió forint fedezetet biztosítanak az új emlékmű megvalósítására
  • az önkormányzat bocsánatot kér azért, mert több száz áldozat neve is lemaradt a szoborról, és négy olyan nyilaskeresztesé is felkerülhetett, akik tömeggyilkosságokban vettek részt
  • A turulszobrot első világháborús emlékművé nevezik át, amelynek talapzatára azon csaták helyszínei kerülnek, amelyekben hegyvidéki honvédek estek el.
Az ülésen felszólaló Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere azt mondta: amikor 15 éve felállították a szobrot, abban nem volt kegyeletsértő szándék, és ahogy a helyi történész, Szatucsek Tibor sem direkt csempészett bele olyan neveket az áldozatok listájába, akik nem odavalók. – Elég szerencsétlen módon folytattam ezt a csatát, mert úgy éreztem, hogy a turulszobrot megvédeni egyfajta kötelezettség, egy ellenzéki polgármesternek ez a dolga, hogy a kormánypárt önkényével szemben megvédje – utalt arra a polgármester, hogy 2006-ban, amikor polgármester lett, a főváros MSZP–SZDSZ-es vezetése el akarta távolíttatni a szobrot.   Hozzátette: ma már sajnálja azokat a szavakat, amiket akkoriban mondott, meggondolatlan, sőt, bizonyos értelemben nagyképű dolog volt olyat mondani, hogy amíg ő a polgármester, a helyén marad a turul. Leszögezte:
„Erre nincs mentség, talán annyi, hogy ha harctéri vakságban van az ember, nem lát ki belőle.”

A csütörtöki ülésen az ellenzéki pártok közül a Kétfarkú Kutyapárt, a DK és az MSZP képviselői azon az állásponton voltak, hogy a turulszobrot el kellene távolítani jelenlegi helyéről. A Momentum, azt javasolta, legyen a szobor átnevezéséről lakossági konzultáció, és az eddig történtekért kérjen bocsánatot az önkormányzat. A kormánypárti többség végül ez utóbbit fogadta csak el.  Mint azt a Népszava is megírta, a 2005-ben felállított jelenlegi emlékmű helyszíne közel van azokhoz az intézményekhez, ahol a nyilasok – köztük a jelenlegi polgármester nagyapja, Pokorni József – 75 évvel ezelőtt gyilkosságokat követtek el. A Maros utca 16. szám alatt, az egykori zsidókórházban, a Városmajor utca 64–66. alatti Bíró Dániel Kórházban és az Alma utca 2. szám alatt működő zsidó szeretetotthonban több száz embert gyilkoltak meg 1945. január 12 és január 14-én.
A szobor avatása
Fotó: Népszava

A januári fordulat

A nagyapám 1944 decemberében elhagyta a családját, a nyilasokhoz csapódott, és ebben a három városmajori tömeggyilkosságban meghatározó, aktív szerepet vitt” – mondta az idén januá­ri megemlékezésen beszédében Pokorni Zoltán. Az új szobor a fent említett intézményekben meggyilkolt áldozatoknak is emléket kíván állítani. Ezzel párhuzamosan Pokorni Zoltán polgármester felkérte Cseh Gergő Bendegúzt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatóját, Kovács Tamás történészt, a Holokauszt Emlékközpont igazgatóját, valamint Ungváry Krisztián történészt, hogy vizsgálják meg, kik azok, akik népellenes bűncselekményeket követtek el, és így méltatlanok arra, hogy a nevük szerepeljen mind a jelenlegi, mind a jövőbeni emlékművön. A vizsgálat négy háborús bűnökkel vádolható személyt talált, köztük Pokorni Józsefet, akinek a nevét már el is távolították a turulszoborról.
Szerző

Árad a Tisza, péntek déltől lezárják a szegedi rakpartot

Publikálás dátuma
2020.06.25. 16:45
Lezárt rakpart 2013. márciusában
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Az alsó rakparton már csütörtök délután négy órától tilos a parkolás
A Tisza áradása miatt pénteken 12 órától lezárják a szegedi Huszár Mátyás rakpartot. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közleménye szerint csütörtökön 16 órától tilos a parkolás az alsó rakparton. Az út lezárása nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével. Az elsőfokú készültséget 650 centiméteres vízszintnél rendelik el, csütörtök délelőtt a Tiszán Szegednél 521 centiméter volt a vízállás.  
Szerző