Újra nő a fertőzések száma Orbán „laboratóriumában”

Publikálás dátuma
2020.06.28. 21:41
Hőmérős vizsgálat a bécsi reptéren. Képünk illusztráció
Fotó: Helmut Fohringer / HELMUT FOHRINGER / APA / picturedesk.com
Vasárnap 74 új koronavírusos eset regisztráltak, egyre több az aktív beteg is.
Ismét nőtt a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke Ausztriában az Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint. Szombaton az előző naphoz képest 58-cal nőtt a fertőzöttek száma, míg vasárnap 74 új esetet diagnosztizáltak. A fertőzés Bécsben terjed a leggyorsabban; itt egy nap alatt 39-en kapták meg a vírust, míg Felső-Ausztriában 18, Alsó-Ausztriában 10 ember koronavírus-tesztje lett pozitív. Salzburg tartományban három, Vorarlbergben két új fertőzést jelentettek, míg Burgenlandban és Tirolban egy-egy ember kapta meg a fertőzést – írja az MTI.
Az aktív betegek száma is növekedett; jelenleg 551 fertőzöttet, illetve beteget tartanak nyilván, 42-vel többet, mint szombaton. Stabil ugyanakkor azoknak a száma, akiket kórházban kezelnek; ők 71-en vannak. Az intenzív osztályon kilenc súlyosabb beteg fekszik. 
A növekvő esetszám figyelmeztetés lehet Orbán Viktornak is; a miniszterelnök szokásos rádióinterjúiban szívesen nevezi Ausztriát Magyarország laboratóriumának, ahol előbb történik meg minden, ami aztán Magyarországon is bekövetkezik. Ehhez képest Orbán csak szavakban követi a sógorokat, legalábbis ami a teszteket illeti: az Átló június 22-i összesítése szerint Magyarországon 258 ezer koronavírus-tesztet végeztek el - Ausztriában ez a szám jelenleg 602 520.
A szomszédos országban eddig 17 564 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, közülük 16 401-en időközben meggyógyultak. A fertőzés szövődményeibe 702-en haltak bele. Bécsben az elmúlt 24 órában ketten vesztették életüket, egy 61 éves férfi és egy 54 esztendős nő, akinek más betegségei is voltak.
Szerző

Andrzej Duda nyerte a választás első fordulóját az exit poll szerint

Publikálás dátuma
2020.06.28. 21:20

Fotó: WOJTEK RADWANSKI / AFP
Azonban nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, így második fordulót kell tartani.
 A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával induló jelenlegi lengyel elnök, Andrzej Duda nyerte meg az elnökválasztás vasárnapi első fordulóját, de nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, így az ő és a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester részvételével második fordulót kell tartani - derül ki az urnazárást követően végzett első exit poll felmérésekből. Andrzej Duda a szavazatok 41,8 százalékát nyerte el. Mögötte Rafal Trzaskowski végzett a voksok 30,4 százalékával. Összesen 11 induló jelölt közül a harmadik a függetlenként induló Szymon Holownia lett a felmérésekben jelzettnél magasabb, 13,3 százalékos eredménnyel. A radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak a voksok 7,4 százalékát szerezte meg. . Robert Biedron melegjogi aktivista, baloldali EP-képviselő 2,9 százalékos, a Lengyel Parasztpárt elnöke, Wladyslaw-Kosiniak-Kamysz pedig 2,6 százalékos eredménnyel végzett. Előzetes adatok szerint magas, 62,9 százalékos volt a részvételi arány. Az előző, 2015-ös elnökválasztás első fordulójában a jogosultak 49 százaléka járult az urnákhoz, az eddig legmagasabb, 65 százalékos részvételt az 1995-ös elnökválasztáson mérték. A végleges eredményeket az országos választási bizottság (PKW) legkorábban kedd estére ígéri, addigra befutnak a lengyel külképviseleteken megtartott voksolás eredményei is. Külföldön 374 ezren regisztráltak, ami a szavazók mintegy 2 százalékát jelenti. A második fordulót július 12-én tartják meg. Trzaskowskit felhetetőleg a most alulmaradt ellenzéki jelöltekre szavazók többsége támogatja majd. A főpolgármester azt követően váltotta a PO korábbi, alacsony támogatottságú jelöltjét, hogy az ellenzék a koronavírus-járványra hivatkozva kikényszerítette az eredetileg május 10-re kiírt szavazás elhalasztását.
Szerző
Frissítve: 2020.06.28. 21:33

Visszavonul a politikából Andrej Kiska volt szlovák államfő

Publikálás dátuma
2020.06.28. 21:04

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Az 57 éves politikus egészségügyi problémákkal indokolta döntését.
Andrej Kiska volt szlovák államfő, a centrista liberális Emberekért (Za ludí) kisebbik kormánypárt vezetője visszavonul a politikából. Ezt az 57 éves politikus vasárnap jelentette be Facebook-oldalán. Kiska egészségügyi problémákkal indokolta döntését. A politikus szívritmus zavarokkal küzd. "Az egészségem nem engedi, hogy továbbra is aktívan politizáljak" - idézte a Novy Cas című szlovák napilap a 2014 és 2019 között hivatalban volt államfőt. Hozzátette, hogy hétfőn újabb műtétet fognak rajta végrehajtani. Az utóbbi öt évben már két orvosi beavatkozáson esett át. Kiska pénteken jelentette be, hogy nem indul pártja elnökségi tisztségéért az augusztusi tisztújító kongresszuson. Márciusban - szintén egészségügyi okokra hivatkozva - már lemondott parlamenti mandátumáról. Az Emberekért 12 képviselővel rendelkezik a szlovák parlamentben.
Szerző