Andrzej Duda nyerte a választás első fordulóját az exit poll szerint

Publikálás dátuma
2020.06.28. 21:20

Fotó: WOJTEK RADWANSKI / AFP
Azonban nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, így második fordulót kell tartani.
 A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával induló jelenlegi lengyel elnök, Andrzej Duda nyerte meg az elnökválasztás vasárnapi első fordulóját, de nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, így az ő és a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester részvételével második fordulót kell tartani - derül ki az urnazárást követően végzett első exit poll felmérésekből. Andrzej Duda a szavazatok 41,8 százalékát nyerte el. Mögötte Rafal Trzaskowski végzett a voksok 30,4 százalékával. Összesen 11 induló jelölt közül a harmadik a függetlenként induló Szymon Holownia lett a felmérésekben jelzettnél magasabb, 13,3 százalékos eredménnyel. A radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak a voksok 7,4 százalékát szerezte meg. . Robert Biedron melegjogi aktivista, baloldali EP-képviselő 2,9 százalékos, a Lengyel Parasztpárt elnöke, Wladyslaw-Kosiniak-Kamysz pedig 2,6 százalékos eredménnyel végzett. Előzetes adatok szerint magas, 62,9 százalékos volt a részvételi arány. Az előző, 2015-ös elnökválasztás első fordulójában a jogosultak 49 százaléka járult az urnákhoz, az eddig legmagasabb, 65 százalékos részvételt az 1995-ös elnökválasztáson mérték. A végleges eredményeket az országos választási bizottság (PKW) legkorábban kedd estére ígéri, addigra befutnak a lengyel külképviseleteken megtartott voksolás eredményei is. Külföldön 374 ezren regisztráltak, ami a szavazók mintegy 2 százalékát jelenti. A második fordulót július 12-én tartják meg. Trzaskowskit felhetetőleg a most alulmaradt ellenzéki jelöltekre szavazók többsége támogatja majd. A főpolgármester azt követően váltotta a PO korábbi, alacsony támogatottságú jelöltjét, hogy az ellenzék a koronavírus-járványra hivatkozva kikényszerítette az eredetileg május 10-re kiírt szavazás elhalasztását.
Szerző
Frissítve: 2020.06.28. 21:33

Visszavonul a politikából Andrej Kiska volt szlovák államfő

Publikálás dátuma
2020.06.28. 21:04

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Az 57 éves politikus egészségügyi problémákkal indokolta döntését.
Andrej Kiska volt szlovák államfő, a centrista liberális Emberekért (Za ludí) kisebbik kormánypárt vezetője visszavonul a politikából. Ezt az 57 éves politikus vasárnap jelentette be Facebook-oldalán. Kiska egészségügyi problémákkal indokolta döntését. A politikus szívritmus zavarokkal küzd. "Az egészségem nem engedi, hogy továbbra is aktívan politizáljak" - idézte a Novy Cas című szlovák napilap a 2014 és 2019 között hivatalban volt államfőt. Hozzátette, hogy hétfőn újabb műtétet fognak rajta végrehajtani. Az utóbbi öt évben már két orvosi beavatkozáson esett át. Kiska pénteken jelentette be, hogy nem indul pártja elnökségi tisztségéért az augusztusi tisztújító kongresszuson. Márciusban - szintén egészségügyi okokra hivatkozva - már lemondott parlamenti mandátumáról. Az Emberekért 12 képviselővel rendelkezik a szlovák parlamentben.
Szerző

Ipari szennyvizet engedtek a tundrába, újabb környezetkárosítás történt Norilszkban

Publikálás dátuma
2020.06.28. 19:58
Az orosz Transznyeft munkatársai felügyelik az olajjal szennyezett víz leszivattyúzását a norilsziki kőolaj-katasztrófa után, 2020. június 10-én
Fotó: Irina Jarinszkaja / AFP or licensors
A Nornickel orosz vállat egy hónapon belül két súlyos szennyezésért is felelhet.
Elismerte a Nornickel orosz bánya-és fémipari vállalat vasárnap, hogy a környezetvédelmi előírásokat durván megsértve pumpált szennyvizet a tundrába egyik üzemének területéről Norilszk környékén -írja az MTI. A szombati incidensről - amely során egy nikkelfeldolgozó üzem ülepítő tavából pumpáltak ki nehézfémekkel szennyezett vizet, veszélyeztetve a Harajelah folyót - a Novaja Gazeta független lap számolt be elsőként. A Nornickel szerint a szennyvizet túláradás miatt pumpálták ki a tárolóból, de előzetesen megtisztították, ezért nem jelent környezeti kockázatot. A vállalat a műveletért felelős alkalmazottjait minden esetre felfüggesztette. 
Egy hónappal korábban, május 29-én, 21 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickel bányavállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából, és szennyezte be sarkvidéki Ambarnaja folyó vizét – talán évtizedekre felborítva a folyó ökológiai egyensúlyát. A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el.
A kőolaj-szivárgást a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, amihez szakértői vélemények és sajtójelentések szerint hozzájárult a korábban örökké fagyott talaj olvadása is. A történtek miatt eljárás indult Norilszk polgármestere, a hőerőmű több vezetője és a környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) egyik ellenőre ellen. A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben több mint három évtizede, 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál. Akkor 37 ezer tonna nyersolaj folyt ki. 
Szerző