Előfizetés

A stressz következményei is lehetnek a zavaró fehér foltok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.11. 14:14

Fotó: BERANGER/BSIP / AFP
A főleg az arcon megjelenő vitiligo okozhat pszichés problémákat, de a nagy veszélye az, hogy nehezíti a nap káros sugarai elleni védekezést.
A világon több millió embert érint a vitiligo nevű bőrbetegség, amelynek látható, esetenként feltűnő jelei lehetnek az arcon, kézfejen megjelenő fehér foltok. Kialakulásában szerepet játszanak örökletes tényezők, az immunrendszer és a környezeti hatások is. Van, aki egy komolyabb napégés vagy sérülés után tapasztalja a megjelenését, míg más egy súlyos testi vagy lelki trauma után fedez fel magán foltokat. 
Gyakran gyorsan alakul ki egy kezdetben halványabb, majd éles szélűvé váló fehér folt, amit hosszú stagnálás is követhet Gyakori, hogy nagyobb stresszhatás következtében romlik tovább, de az is, hogy a stabil és a romló időszakok váltják egymást, köztük a foltok vissza is nyerhetik az eredeti színüket – mondta Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.
A fehér foltok a bőrön bárhol felbukkanhatnak, de jellemzően az arcon, főleg a száj körüli területen, a szem körül, a lábakon, a kézfejeken, a nyakon, a hónaljakban figyelhetőek meg. Ritkábban a haj területén is jelentkeznek, de van, hogy az egész testet beborítják. A tünetek pszichés problémákat okozhatnak, de nagyobb gond, hogy mivel a melanin fontos szerepet játszik az UV-sugarak elleni védekezésben is, hiányában védtelenek vagyunk a káros sugárzással szemben. Így már egy enyhe sugárzás hatására is komoly napégés alakulhat ki – akár télen is.
A vitiligo a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, de a pigmentált bőrfelület és a fehér foltok közötti színkülönbség csökkenthető. Fontos azonban a pontos diagnózis, mert könnyen összekeverhető a hasonló megjelenésű napgombával vagy szteroid kenőcsök után kialakult fehér foltokkal – figyelmeztetett a szakorvos.
„A vitiligós betegek számára minden évszakban fontos a megfelelő fényvédelem, ezzel egyrészt csökkenteni lehet a normál és a pigmenthiányos bőrterület közötti színkülönbséget, de fontosabb, hogy meg lehet előzni a bőrdaganatok kialakulását is.” 
Látványos „eltüntetési” mód az úgynevezett camuflage, ami egy speciális smink. Hatékony lehet az UVB illetve PUVA fényterápia, amelyet nagy területek esetén kabinban is lehet alkalmazni. Hatásosak lehetnek a szteroid tartalmú és az úgynevezett kalcineuringátló krémek, főleg UV fénnyel kombinálva. Nagyon nagy kiterjedésű fehér foltokat külföldön úgynevezett depigmentációval kezelik. Ez kifehéríti a normál bőr színét, de a folyamat visszafordíthatatlan és számos mellékhatása is lehet. Kivételes esetben szóba jöhet a sebészi megoldás is, amikor normál bőrrészleteket ültetnek a vitiligós területre – sorolta Borbola Kinga.

Refluxot is okozhat a magas inzulinszint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.10. 14:14

Fotó: GARO/Phanie / AFP
A számtalan kellemetlen tünete mellett az inzulinrezisztencia a refluxos panaszok előfordulását is növeli.
A reflux többek között gyomorégést, gyomorfájdalmat, maró érzést, savas szájízt és gyakori böfögést is okozhat, ám előfordulhat, hogy nem emésztőszervi panaszokban mutatkozik meg, hanem például krónikus köhögést, rekedtséget, torok köszörülést, gombócérzést, orrmelléküreg-gyulladást okoz – mondta Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont IR és PCOS specialistája.
Reflux esetén a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, a torkot és a gégét is irritálja. Mivel ezek nem ellenállók a savassággal szemben, így gyakran jelentkeznek olyan tünetek, amelyek nem az emésztéshez, hanem a légutakhoz kapcsolódnak. 
A gyomor bejáratánál található „szelep” az alsó nyelőcső záróizma, aminek funkciója, hogy az étel keresztülhaladása után összehúzódjon és bezáruljon. Amennyiben nem zár teljes mértékben vagy túl gyakran nyílik ki, a gyomorsav visszarámolhat a nyelőcsőbe, ami gyomorégést, a nyelőcsőben maró érzést okozhat.
Sokan megfigyelték, hogy a refluxos panaszok gyakran akkor jelentkeznek, amikor az inzulinszintjük magasabb a kelleténél. Ez, főleg ha már a vércukorértékek is magasak, a záróizom elernyedését okozza, így az nem zár tökéletesen, ezért a gyomorsav visszaáramolhat a nyelőcsőbe – mondta Koppány Viktória, hozzátéve, hogy az inzulinszint normalizálásával a refluxos panaszok is megszűnnek.
Az inzulinszint csökkentésének, az inzulinrezisztencia kezelésének első lépése az életmód terápiája. A dietetikus által személyre szabott étrend alapja a megfelelő mennyiségű gyors és lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő napszaki elosztása. Fontos a rendszeres testmozgás is, ez csökkenti az inzulin- és glükózszintet, továbbá segíti a túlsúly leadását is. Bizonyos ideig szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, de az értékek javulása után a tabletták elhagyhatók.

Őrületbe kergethet az agykéregben keletkező „szoftverzavar”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.09. 14:14

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Magyarországon körülbelül 400-450 ezer ember szenved fülzúgástól, de csak 5-10 százalékuk fordul szakemberhez.
Nagyjából annyi embernek zúg állandóan a füle, ahány cukorbeteget kezelnek Magyarországon. A betegek száma körülbelül 400-450 ezerre tehető, de csak 5-10 százalékuk fordul szakemberhez – mondta Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze.
A közhiedelemmel ellentétben a fülzúgás (tinnitus) nem a fül megbetegedése, hanem „az agykéregben keletkező „szoftverzavar”. Az agyban egy „program” szűri meg a felesleges zajokat, hangokat, ha ez meghibásodik, akkor zúgást hallunk a fülünkben. Ez az oka annak is, hogy a zúgás a teljes megsüketülés után is megmarad. Ugyan a fülzúgás gyakori jelenség, az esetek 90 százalékában veszélytelen tünet. A betegek mindössze 5-10 százaléka érzi úgy, hogy orvoshoz kell fordulnia.
A fülzúgás lehet szubjektív és objektív is. Előbbi belső fül eredetű, az általában magas frekvenciájú ciripelő, csengő vagy sípoló, folyamatos hangot csak az érintett hallja. De létezik olyan hangjelenség is, amit a környezetében lévők is hallhatnak; az objektív fülzúgásért a fülben található izmok rendellenes működése felelős.
A fülzúgással kapcsolatos tévhit az is, hogy a saját véráramot érzékeljük, bár bizonyos esetekben igaz. Ha a halántékcsontban vagy annak környékén vérbőség alakul ki az erekben kialakuló vérnyomásprobléma miatt, az pulzáló jellegű fülzúgást okozhat, de ez viszonylag ritkábban fordul elő, és nehezebben is kezelhető.
A fülzúgást a mindennapjainkban gyakran jelenlévő, minket körülvevő történések okozzák elsősorban. Generálhatja a fület ért károsodás, például koncert vagy a fül- és fejhallgatók miatti zajártalom. Kialakulhat egy stresszesebb időszakot, halálesetet vagy akár párkapcsolati problémát követően is. Ilyenkor érdemes pszichológust is bevonni a kezelésbe. Orvosi szempontból mindössze a betegek 5-10 százaléka tapasztal életminőség romlást, és bár a zúgás visszafordíthatatlan károkat nem okoz, szükség van kezelésre.  

Mossuk vagy ne?

A „helyes fültisztítás” a fül-orr-gégész szakemberek előtt is vitatott kérdés. A fül öntisztuló szerv, amelyet sem pálcával, sem csattal, sem gyufával nem kell tisztogatni. A legnagyobb ellensége a szappanos víz, amely a pH megváltoztatásával csökkenti a hallójárat bőrének fertőzésekkel szembeni ellenállását. A fültisztításnak, amely egy rossz szokás, semmi köze a fülzúgáshoz – hangsúlyozta a szakorvos.