Előfizetés

Többféle tüneteket okozhat a „csúnya” autoimmun betegség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.13. 14:14

Fotó: GARO/Phanie / AFP
Gyakrabban jelentkezik nőknél a rheumatoid arthritis, mint férfiaknál, és bár a panaszok hasonlóak, nagy különbség lehet abban, mikor és miért jelentkeznek az első jelek.
A rheumatoid arthritis (RA) autoimmun eredetű betegség, amely során a szervezet „tévedésből” egészséges sejteket támad meg. Ennek következtében gyulladás, fájdalom és duzzanat jelenik meg, többnyire a kezekben, a csuklókban, a bokákban és a térdekben, de akár más területek is érintettek lehetnek. A tünetek jellemzően fellángolnak, majd szinte el is múlnak, és a folyamat hullámzó rendszerességgel ismétlődhet, nagy egyéni különbséget mutatva a tünetek erősségében – mondta Selyem Réka MSc, a FájdalomKözpont reumatológusa.
A nőket – feltehetően hormonális okok miatt – jóval nagyobb arányban érinti a betegség, és náluk korábban, jellemzően 30-50 éves kor között mutatkoznak az első tünetek. Ez általában az ízületi fájdalom, amely tipikusan az olyan kisebb ízületekben jelentkezik először, mint a kéz- és a lábujjak. Mivel a betegség szimmetrikus, a test mindkét oldalán jelen vannak a tünetek. Később reggelente merevség tapasztalható a kisízületeken kívül a könyökben, a térdben, a bokában, ami legalább egy órán keresztül tart. Későbbi stádiumban az ízületek kipirosodhatnak, megduzzadhatnak, érintésre érzékennyé, mozgásra fájdalmassá válhatnak.
Az RA-ban szenvedő nők 20 százalékánál úgynevezett reumás csomók fejlődhetnek ki többnyire a bőr alatt, ritkábban a belső szerveken is (máj, tüdő). Ezek gyakran valamilyen nyomás következtében tűnnek fel, például a könyökön. A reumás csomók önmagukban nem fájdalmasak, de ha egy ideg közelében helyezkednek el, akkor ezzel érintkezve kialakulhat fájdalom.
Rheumatoid arthritis esetén a szem és a száj, de akár az íny is kiszáradhat és irritálttá válhat. Ritkábban fényérzékenység és látászavarok is kialakulhatnak. Begyulladhat a tüdő is, ami légzési nehézségeket okozhat. A szív érintettségére mellkasi fájdalom és láz hívhatja fel a figyelmet, az ereket gyulladására a bőr és a szervek károsodása utalhat.
A betegség olyan általános fizikai tüneteket is okozhat, mint fogyás, izomgyengeség és az ízületek mozgathatóságának korlátozottsága. A panaszok annyira leronthatják a mentális egészséget, hogy a beteg idővel akár depresszióssá is válhat. 
„Ha a jellegzetes tünetek jelentkeznek, minél előbb ajánlatos orvoshoz fordulni. Rheumatoid arthritis esetén a panaszok enyhítésének és a folyamat lassításának első lépése a gyulladás csökkentése és a megelőzése. A kezeléssel csökkenthető a szövődmények kialakulásának esélye is. A helyi gyulladáscsökkentő injekció gyorsan, hatékonyan enyhíti a jelentős fájdalmakat is. Erős fájdalmak esetén az úgynevezett bázisterápián túl biológiai terápia, biokompatibilis hialuronsav injekció, orvosi kollagén terápia, valamint fizikoterápiás kezelések és lökéshullám terápia is jelentős életminőség javulást eredményezhet” – mondta a szakorvos.

Ötven éve a jég alatt rejtőző újságok olvadtak ki épségben a francia Alpokban

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.13. 11:29

Fotó: BERNARD BARRON / AFP
Az 1966-os lapok egy annak idején a Mont Blanc térségében lezuhant repülőgépről származtak.
Épségben találta meg a francia Alpokban egy helyi kávézó tulajdonosa azokat az 1966-ból származó indiai lapokat, amelyek egy annak idején a Mont Blanc térségében lezuhant repülőgépről származtak, és az elmúlt több mint 50 évben egy gleccser jege őrizte őket. Az újságok, amelyek éppen Indira Gandhi, India mindmáig első női miniszterelnökének megválasztásáról számoltak be, Chamonix közelében, a Bossons-gleccserbe fagyva pihentek a katasztrófa óta – írta meg a The Guardian. Ahogy a klímaváltozás miatt egyre több gleccser olvad el a Mont Blanc térségében, számos hasonló lelet kerül elő a jég alól.
A most megtalált újságok az indiai National Herald és Economic Times példányai, amelyek az Air India Kancsendzönga elnevezésű, Boeing 707-es járat fedélzetén utaztak, és a géppel együtt 1966. január 24-én zuhantak le. A légikatasztrófának 177 halálos áldozata volt.

A tucatnyi újságot a múlt héten Timothée Mottin, egy helyi kávézó tulajdonosa találta meg a chamonix-i síparadicsom közelében, 1350 méteres magasságban.
„Száradnak, de nagyon jó állapotban vannak, el lehet őket olvasni”

mondta el a 33 éves Mottin hozzátéve, hogy azért találhatta meg a lapokat, mert azon a környéken elolvadt a jég.

A kávézó 45 perces sétára található a Bossons-gleccsertől, ahol az Indiából érkezett repülő rejtélyes körülmények között lezuhant. Az újságok a kávézó tulajdonosának gyűjteményébe kerülnek. Mint mondta, ahogy az eddig talált többi tárgyat, ezeket is meg akarja osztani a betérőkkel. Nem padláson eldugva akarja őrizgetni őket, amíg egy aukción eladhatja – fűzte hozzá. A gleccser környékén 2017-ben találtak emberi maradványokat, amelyek az 1966-ban lezuhant gép utasaié lehettek, de az is elképzelhető, hogy egy másik, 1950-ben szerencsétlenül járt repülő, a Malabar Princess utasaié voltak. Az 1966-ban lezuhant repülőről származó mindeddig legértékesebb leletre 2013-ban találtak rá: a dobozban több százezer eurónyi értékű smaragd, rubin és zafír volt.
A gleccseren 2012-ben talált hátizsák, ami szintén az Air India Kancsendzönga Boeing 707-eséről származik
Fotó: JEAN-PIERRE CLATOT / AFP

Ismét módosítani kellett a Nemzetközi Űrállomás pályáját

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.07.13. 08:16

Fotó: NASA
A korrekciót pénteken végezték el a Progressz MSZ-14 teherűrhajó hajtóművének segítségével.
Módosítani kellett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályáját a Progressz MSZ-15 teherűrhajó fogadására – közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség szombaton. A tájékoztatás szerint a korrekciót pénteken végezték el a Progressz MSZ-14 teherűrhajó hajtóművének segítségével. A hajtóművet mintegy 262 másodpercig működtették, hogy az ISS pályáját mintegy 900 méterrel csökkentsék. Eredetileg úgy tervezték, hogy pénteken a Nemzetközi Űrállomás pályáját 500 méterrel megemelik. Július 3-án azonban terven kívüli pályamódosítást kellett végrehajtani, mert különben űrszeméttel ütközött volna. Akkor 900 méterrel megemelték pályáját. Az ISS-en jelenleg két orosz űrhajós, Anatolij Ivanyisin és Ivan Vagner teljesít szolgálatot, valamint három amerikai kozmonauta, Christopher Cassidy, Douglas Hurley és Robert Behnken. A Progressz MSZ-15 teherűrhajó indítását július 23-ra tervezik a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről. Fedélzetén üzemanyag, víz és gáz érkezik, továbbá az űrhajósok létéhez, illetve az űrkísérletek elvégzéséhez szükséges eszközök.
Nemrég azért kellett váratlanul módosítania a repülésirányítási központnak a Nemzetközi Űrállomás Föld körüli pályáját, hogy az állomás ne ütközzön űrszemétnek. A pályamódosítás a Progressz MSZ-14 teherűrhajó hajtóművének segítségével történt. A hajtóművet mintegy száz másodpercre indították be, aminek következtében az űrállomás pályája hozzávetőleg 900 méterrel megemelkedett.