Előfizetés

Hongkong autonómiája romokban: Kína már nem csak a briteket, az ausztrálokat is fenyegeti

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.07.02. 12:30
Egy tüntetőt vesznek őrizetbe Hongkongban
Fotó: Tommy Walker / AFP/NurPhoto
Ellenlépéseket tervez Peking mindazon országokkal szemben, ahol menedéket kínálnak az egykori brit koronagyarmat lakóinak.
Londonnak viselnie kell majd annak következményeit, hogy zöld utat ad a brit állampolgárság megszerzésére az erre jogosult hongkongiak számára – figyelmeztetett Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: Kína fenntartja a jogot, hogy ellenlépéseket tegyen az Egyesült Királysággal szemben, de részletekbe nem bocsátkozott. Ahogyan arról a Népszava beszámolt, a Hongkong autonómiáját fenyegető kínai nemzetbiztonsági törvényt június 30-án elfogadta a pekingi törvényhozás. A jogszabály például lehetőséget ad a központi hatóságokat arra is, hogy megfigyeljék és lehallgassák a látókörükbe kerülő személyeket. Ugyancsak írt lapunk arról, hogy szerdán, már a frissen elfogadott törvényre hivatkozva, több száz tüntetőt vett őrizetbe a hongkongi rendőrség. Még aznap Boris Johnson brit miniszterelnök utalt arra, hogy London elindítja a szükséges folyamatot. Ezzel lehetővé teszik a nagy-britanniai tartózkodást és munkavállalást azoknak a hongkongiaknak, akiknek úgynevezett brit tengerentúli státusuk van, azzal a céllal, hogy végül brit állampolgárságért folyamodhassanak. A szükséges jogosultsággal közel 3 millió hongkongi rendelkezik. Boris Johnson leszögezte:  
„A kínai kormány által elfogadott és bevezetett nemzetbiztonsági törvény súlyosan megsérti a Hongkong státusát rögzítő, 1984-ben aláírt kínai-brit közös deklarációt.”

Rendőrök táblákkal figyelmeztetik a tüntetőket, hogy viselkedésük a nemzetbiztonsági törvényt sérti
Fotó: Tommy Walker / AFP/NurPhoto
Azt, hogy Kína tudatosan időzítette a törvény elfogadtatását, jelzi: a korábbi brit koronagyarmat Hongkong pont 23 évvel ezelőtt, 1997. június 30-án került Kína fennhatósága alá, mint különleges közigazgatási övezet. A brit-kínai államközi megegyezés során Peking garantálta, hogy az „egy ország-két rendszer”elve alapján egy ötven évig nem korlátozza Hongkong viszonylagos önállóságát.  Ezzel szemben Csao Li-csien szerdai közleményben úgy fogalmazott:
„Minden, Kína szuverenitásának, biztonságának és fejlődési érdekeinek aláásását célzó törekvés kudarcra ítéltetett".

Peking azt állítja, a nemzetbiztonsági törvény csak „rendzavarók kis csoportja ellen irányul, és a szakadár törekvéseket, a felforgató tevékenységet, a terrorizmust, valamint a külföldi felek Hongkong belügyeibe avatkozását hivatott megakadályozni”. Utóbbit annyira komolyan veszik a kínaiak, hogy a kínai külügyi tárca szóvivője csütörtökön Canberrát is arra szólította fel, ne avatkozzon Kína belügyeibe. Ugyanis Scott Morrison ausztrál kormányfő csütörtökön kijelentette: Ausztrália is fontolóra veszi, hogy menedéket ad azoknak a hongkongi lakosoknak, akiket fenyeget az új nemzetbiztonsági törvény.

Átnevelőtáborba zárt asszonyok hajából készülhetett parókákat foglaltak le amerikai vámosok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.02. 09:11
Az Egyesült Államokban 2020. július 1-jén lefoglalt gyanús kínai póthaj
Fotó: HANDOUT / AFP
Tizenháromezer tonnányi, hajból szőtt hajórakományra bukkantak az Egyesült Államokban, Kínából érkezhett.
Amerikai szövetségi hatóságok lefoglaltak egy hajórakományt, melyben olyan termékek voltak, amiket a feltételezések szerint a Kínában átnevelőtáborokba zárt ujgurok hajából állítottak elő – írta az AP amerikai hírügynökségre hivatkozva a 444.hu. Az Egyesült Államokban vámosok ugyanis összesen 13 tonnányi szőtt terméket, például póthajat foglaltak le, amelyek piaci értéke 800 ezer dollár lehet. A portál felidézte, hogy Kína Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület nevű régiójában évek óta zajlik a helyi ujgur, vallásában muszlim közösség ellehetetlenítése: a fiatalokat átnevelő iskolákba zárják, a felnőtteket pedig úgynevezett átnevelő táborokba, ahol különféle eszközökkel akarják rákényszeríteni őket, hogy adják fel kultúrájukat és vallásukat. Ez már a második alkalom volt, hogy ilyen szállítmányra bukkantak az amerikai vámosok. Egy amerikai-ujgur aktivista, Rushan Abbas, akinek két éve tűnt el a nővére Kínában, és aki szinte biztos, hogy egy ilyen van bezárva, azt üzente az amerikai nőknek, hogy ha póthajat hordanak, gondoljanak bele abba is, hogy ki készíthette ezeket. A Népszava kedden írt arról, hogy Hszincsiangban mesterséges eszközökek fogják vissza a helyi kisebbségek szaporulatát. Egy amerikai szakértő szerint az akár százezreket érintő tömeges sterilizáció és kényszerabortusz lényegében „settenkedő népirtás”.

Bajban Jansáék: széteshet a szlovén kormány egy korrupciós ügy miatt

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.02. 09:00

Fotó: JURE MAKOVEC / AFP
A független intézményrendszer fennmaradása a tét.
Nem elég, hogy Janez Jansa szlovén kormányfővel szemben állandósultak a tiltakozó megmozdulások a független média, illetve az igazságszolgáltatás elleni folyamatos támadásai miatt, most akár koalíciós válsággal is meg kell küzdenie. Egy korrupciógyanús ügy miatt lemondási hullám rázta meg a március 13. óta már harmadízben a kormányfői bársonyszékbe került Jansa kabinetjét. Az ügy áprilisra nyúlik vissza. A koronavírus-járvány kezdetén a ljubljanai kormány, sok más európai kabinethez hasonlóan, egészségügyi védőfelszerelést próbált beszerezni. Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter azonban kiszivárgott telefonbeszélgetések tanúsága szerint 8 millió euró kifizetését követelte a beszerzéssel megbízott Geneplanet nevű cég számára még azelőtt, hogy az bankgaranciát adott volna és megkezdte volna a lélegeztetőgépek vásárlását. Az illetékes állami logisztikai ügynökség egy vezető tisztségviselője elismerte, politikai nyomást gyakoroltak rájuk, hogy egyes cégeket előnyben részesítsenek a beszerzéseknél. Pocivalseknek kulcsszerepe volt abban, hogy az illiberális hajlamú Jansa márciusban ismét kormányfő lehetett, hiszen az általa tavaly szeptember óta irányított SMC az előrehozott választás helyett az új kormány létrehozását támogatta. Vagyis ha az SMC kiszállna a koalícióból, akkor Jansa is bukna. A botrány miatt kedden lemondott Ales Hojs belügyminiszter és a rendőrséget vezető Anton Travner. Előbbi szerint egyszerű a képlet, egy politikailag motivált lejárató hadjárat tanúja lehet a közvélemény, amelynek csak az a célja, hogy megbuktassák Jansa kormányát. Az eljárás mögött a korrupciós ügyekben illetékes rendőrségi szerv, a Nemzeti Nyomozó Főügyészség (NPU) áll, amely önállóan is felléphet, ha visszaéléseket tapasztal. Az NPU kedden reggel házkutatásokat rendelt el a gyanús beszerzésekkel kapcsolatban. Razziát hajtottak végre a gazdasági minisztériumban, Povaliscek házában, valamint az említett cégnél is. A gazdasági minisztert késő estig hallgatták ki. Akár nyolc éves börtönnel is sújthatják. Egyelőre nem mondott le, s Jansa sem nyilatkozott arról, élvezi-e még a bizalmát. (Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jó időzítéssel elvben ma fogadja a tárcavezetőt.)
Jansa kormányának egyik ismérve, hogy illusztris politikusai, más illiberális vezetőkhöz hasonlóan, kendőzetlenül támadják a demokratikus intézményrendszer alappilléreit. A lemondott belügyminiszter a "politikai érdekeket követő rendőrség” ármánykodását látja a háttérben, amelyet ma is a kommunista titkosszolgálat módszerei jellemeznek – közölte. Hojs – a Jansa-párt más illetékeseit követve – az ügyészségnek és az igazságszolgáltatásnak is nekiment, ezen intézmények ugyanis szerinte megakadályozzák a rendőrség átszervezését. Emellett az ügyet kipattintó Mladina című független lapot is sajátos stílusban támadta. Érdekes fintora a sorsnak, hogy még a jugoszláv érában, ellenzékiként Jansa is e lapnál bontogatta szárnyait. Az ellenzék szerint a belügyminiszter távozása csak elterelő hadművelet, s Hojs meg akarja akadályozni a nyomozás folytatását. Tanja Fajon szociáldemokrata vezető közölte, ezek a megnyilvánulások csak azt igazolják, hogy a nyomozóhatóság függetlensége szálka a hatalom szemében. A lemondott belügyminiszter Hojs meglehetősen kétes személyiség a szlovén belpolitikában. Jansa előző kabinetjében, 2012-2013-ban a hadügyi tárca élén állt, belügyminiszterré való márciusi kinevezéséig pedig a Nova24 televízió igazgatójaként ténykedett. Ez utóbb médiumról tavaly februárban írta meg a siol.net szlovén honlap, miszerint egy az Orbán Viktor kormányfő nem hivatalos tanácsadójához, Habony Árpádhoz köthető cég 15 százalékos részesedést szerzett benne. A televízió kommunikációja nagyon hasonlít a magyar közmédiáéhoz. A Nova24 továbbra is fontos eszköz Jansáék kezében, mert kormányának még nem sikerült megkaparintania az állami tévét. A rendőrséget eddig irányító Anton Travner azért mondott le, mert a keddi razziáról nem is tudott, annak végrehajtásakor éppen nyaralt.