Nagy-Britannia;Kína;Hongkong;Ausztrália;autonómia;

2020-07-02 12:30:09

Hongkong autonómiája romokban: Kína már nem csak a briteket, az ausztrálokat is fenyegeti

Ellenlépéseket tervez Peking mindazon országokkal szemben, ahol menedéket kínálnak az egykori brit koronagyarmat lakóinak.

Londonnak viselnie kell majd annak következményeit, hogy zöld utat ad a brit állampolgárság megszerzésére az erre jogosult hongkongiak számára – figyelmeztetett Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: Kína fenntartja a jogot, hogy ellenlépéseket tegyen az Egyesült Királysággal szemben, de részletekbe nem bocsátkozott.

Ahogyan arról a Népszava beszámolt, a Hongkong autonómiáját fenyegető kínai nemzetbiztonsági törvényt június 30-án elfogadta a pekingi törvényhozás. A jogszabály például lehetőséget ad a központi hatóságokat arra is, hogy megfigyeljék és lehallgassák a látókörükbe kerülő személyeket. Ugyancsak írt lapunk arról, hogy szerdán, már a frissen elfogadott törvényre hivatkozva, több száz tüntetőt vett őrizetbe a hongkongi rendőrség.

Még aznap Boris Johnson brit miniszterelnök utalt arra, hogy London elindítja a szükséges folyamatot. Ezzel lehetővé teszik a nagy-britanniai tartózkodást és munkavállalást azoknak a hongkongiaknak, akiknek úgynevezett brit tengerentúli státusuk van, azzal a céllal, hogy végül brit állampolgárságért folyamodhassanak. A szükséges jogosultsággal közel 3 millió hongkongi rendelkezik. Boris Johnson leszögezte:  

Azt, hogy Kína tudatosan időzítette a törvény elfogadtatását, jelzi: a korábbi brit koronagyarmat Hongkong pont 23 évvel ezelőtt, 1997. június 30-án került Kína fennhatósága alá, mint különleges közigazgatási övezet. A brit-kínai államközi megegyezés során Peking garantálta, hogy az „egy ország-két rendszer”elve alapján egy ötven évig nem korlátozza Hongkong viszonylagos önállóságát.  Ezzel szemben Csao Li-csien szerdai közleményben úgy fogalmazott:

Peking azt állítja, a nemzetbiztonsági törvény csak „rendzavarók kis csoportja ellen irányul, és a szakadár törekvéseket, a felforgató tevékenységet, a terrorizmust, valamint a külföldi felek Hongkong belügyeibe avatkozását hivatott megakadályozni”.

Utóbbit annyira komolyan veszik a kínaiak, hogy a kínai külügyi tárca szóvivője csütörtökön Canberrát is arra szólította fel, ne avatkozzon Kína belügyeibe. Ugyanis Scott Morrison ausztrál kormányfő csütörtökön kijelentette: Ausztrália is fontolóra veszi, hogy menedéket ad azoknak a hongkongi lakosoknak, akiket fenyeget az új nemzetbiztonsági törvény.