Előfizetés

Tóba zuhant egy busz Kínában, 21 ember meghalt

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.07. 14:27

Fotó: STR / AFP
Tizenöten megsérültek. A mentőcsapatok még vizsgálják, hogy a busznak voltak-e további utasai.
Tóba zuhant egy busz a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban kedden, a balesetben legkevesebb 21 ember veszítette életét – adta hírül a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna. A balesetről közzétett videofelvételen az látható, hogy a busz váratlanul keresztülmegy a hatsávos úton, majd átszakítja a biztonsági korlátot és a környék vízellátását biztosító Hungsan víztárolóba zuhan. A balesetben 15 ember megsérült, őket kórházba vitték. A helyszínre mintegy száz tűzoltót vezényeltek, a járművet pedig kiemelték a tóból. A busz utasai között olyan diákok is voltak, akik a baleset előtt az érettséginek megfelelő egyetemi felvételi vizsgák első fordulóján vettek részt. Egy tanuló szörnyethalt, három megsérül. A mentőcsapatok még vizsgálják, hogy a busznak voltak-e további utasai. Az egyelőre nem világos, hogy mi okozhatta a tragédiát. Kujcsou tartományban, csakúgy mint Kína déli területeinek nagy részén az elmúlt hetekben súlyos esőzések voltak, ami jelentős árvizeket okozott.

Nem adják ki hongkongi felhasználóikat Kínának a nagy közösségi oldalak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.07. 12:52
Hongkongi tüntetők
Fotó: AFP/EyePress
A Facebook, a Whatsapp és a Twitter is nemet mondott a kínai kormánynak, a TikTok kivonul Hongkongból az új nemzetbiztonsági törvény miatt.
Sorra jelentik be változtatásaikat, többnyire az adatszolgáltatás felfüggesztését a hongkongi nemzetbiztonsági törvény miatt a közösségi médiaszolgáltatók. A kínai kötődésű, rövid videók megosztására épülő TikTok pedig azt közölte kedden, hogy minden tevékenységét leállítja Hongkongban - írja az MTI, a Reuters értesülését idézve.   A TikTok "a közelmúlt eseményeivel" magyarázta a lépést. Bár az oldal a kínai Bytedance tulajdona, igyekszik kommunikációjában nem hangsúlyozni kínai kötődését, miután jelenleg az egyik legnépszerűbb globális szolgáltatás. A TikTok hangsúlyozta, hogy a felhasználók minden adatát az Egyesült Államokban levő szervereken tárolják, és akkor sem fognak semmit törölni, ha a kínai kormány ezt kéri.

Nem árulkodik a Facebook és a Zoom sem

Hétfőn a Facebook és a hozzá tartozó Whatsapp jelentette be, hogy leállítják a kínai kormányzat adatigényléseinek teljesítését. A Telegram titkosított üzenetküldő tudatta, hogy eddig sem osztott meg adatokat a hongkongi hatóságokkal, és ez után sem fog, mindaddig, amíg nem alakul ki "nemzetközi konszenzus" a városban zajló változásokról. A Twitter is bejelentette, hogy az új nemzetbiztonsági törvényt követően leállította a hongkongi adatigénylések értékelését és teljesítését. Nem tesz eleget ezeknek a Google sem. Kedden az internetes konferenciahívások miatt a világjárvánnyal ismertté vált Zoom is bejelentette, hogy nem teljesíti a Hongkonggal kapcsolatos kormányzati adatigényléseket. A főleg szakmai kapcsolatépítésre szolgáló LinkedIn pedig a hongkongi rendfenntartó szervek kéréseinek teljesítését állította le. Ezek a szolgáltatások egyébként Hongkongon kívül Kína többi részén nagy részt nem is elérhetőek az internet központi ellenőrzése és korlátozása, az úgynevezett kínai nagy tűzfal miatt.  

A hongkongiak már magukat cenzúrázzák

A törvény hatásai már abban a formában is érezhetők, hogy bár a közösségi médiaplatformokat a városban még nem korlátozzák, rengeteg felhasználó már elkezdte törölni azokat a korábbi posztjait, amelyek miatt összeütközésbe kerülhetnek a törvénnyel. Sok üzlet is eltávolította kirakatából az olyan üzeneteket, amelyek a demokráciapárti tiltakozásokat támogatták. A törvény értelmében a hongkongi hatóságok töröltethetnek minden olyan bejegyzést, amely szerintük sérti a törvény előírásait, és ezt tetemes bírságokkal is szankcionálhatják. Az új, Hongkongra szabottan kidolgozott jogszabály a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldiekkel való összejátszást sorolja fel a jogsértések négy kategóriájaként - és felforgatásnak tekinti a Hongkong függetlenségét szorgalmazó véleménynyilvánítást is. A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet emelt szót, attól tartva, hogy a jogszabály tovább gyengíti a hongkongi autonómiát.

Ismét vesztegzár alá került Melbourne

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.07. 12:41

Fotó: WILLIAM WEST / AFP
Az Ausztráliában regisztrált 199 új fertőzéses eset közül 191 Victoria államban történt - jelentették be kedden a hatóságok.
A koronavírus terjedése miatt ismét vesztegzár alá került kedden Ausztrália második legnagyobb városa, Melbourne. A döntést, amelynek hatálya a város 4,9 millió lakosára terjed ki, órákkal azelőtt jelentették be, hogy - száz év óta először - lezárták a határt Új-Dél-Wales és Victoria állam között. Ez utóbbi fővárosa Melbourne. A városban éjféltől mindenkinek otthon kell maradnia, leszámítva, ha munkába, iskolába, bevásárolni vagy orvosi vizsgálatra megy. Az éttermekből, kávézókból és bárokból csak elvitelre lehet ételt rendelni, a sporttermek és fodrászatok bezárnak. A családi rendezvényen részt vevők számát korlátozták, egyben meghosszabbították a jelenlegi iskolai szünetet. Daniel Andrews, Victoria állam kormányfője a tévében is közvetített keddi sajtóértekezletén a korlátozást megterhelőnek, de szükségszerűnek nevezte. Andrews már a hét végén, a kór ismételt megjelenése miatt elrendelte Melbourne 30 külterületén a távolságtartás ismételt bevezetését, valamint kilenc toronyházban a teljes vesztegzárat. Az Új-Dél-Wales és Victoria állam közötti határ lezárásról hétfőn döntöttek, válaszul a koronavírusos megbetegedések gyors emelkedésére Melbourne-ben. A lezárt határt katonák és rendőrök ellenőrzik. A forgalmas határszakaszt, amely több ezer kilométer hosszú és könnyen átjárható, legutóbb 1919-ben, a spanyolnátha-járvány idején zárták le. A határsértőkre nemcsak szigorú pénzbüntetés, hanem börtön is vár. Ha valaki engedély nélkül lép át a határt átszelő 55 forgalmas úton, amelyet ingázók, iskolába járók, kereskedelmi szállítók használnak naponta, akár 7700 amerikai dollár (2,3 millió forintnyi) összegű pénzbírságot és félévi börtönt kockáztat. A határvárosokban élők napi engedélyeket kapnak majd, bár az engedélyeztető rendszer még nem áll készen. Kevin Mack, Albury határváros polgármestere azt mondta, hogy mintegy 50 ezer jármű forgalmára lehet számítani naponta Új-Dél-Wales oldalán, rémálom lesz mindenki számára ekkora tömeget ellenőrizni. A határlezárás komoly csapás mér azokra az ausztrál reményekre, hogy sikerül lassítani a gazdasági válság súlyosbodását az országban, ahol jórészt már feloldották a márciusban elrendelt távolságtartási szabályokat. A kereskedelemben, a belföldi turizmusban, a sportokban is komoly fejtörést okoz majd a két keleti parti állam közötti határzár. Az Ausztráliában regisztrált 199 új fertőzéses eset közül 191 Victoria államban történt - jelentették be kedden a hatóságok. Ausztráliában eddig 8800 fertőzöttet regisztráltak, 106-an meghaltak a kórban. Bár ez a szám jóval kevesebb más államokéhoz képest, a Melbourne-ben kialakult járványkitörés nagyon aggasztja a hatóságokat.