Nemhiába tüntettek a kórházi dolgozók, a francia kormány engedett és emeli a béreket

Publikálás dátuma
2020.07.09. 18:31

Fotó: Philippe Labrosse / AFP/Hans Lucas
A egészségügyi szakszervezetek megosztottak, mert eredetileg többet követeltek, az orvosok pedig még várhatnak.
A francia kormány teljesíti a tüntető kórházi dolgozók követeléseit, a fizetések és a prémiumok emelését, miután a hat hétig tartó tárgyalások után csütörtökre virradóra megszületett Franciaországban a megállapodás a szakszervezetek és a kormány között. Az elmúlt hetek tüntetései nyomán az új kormány az először megajánlott 6 milliárd eurót 7,5 milliárd euróra növelte, amit még a koronavírus-járvány miatt kihirdetett karantén idején ígért meg Emmanuel Macron elnök. A nagyobb állami ráfordításból az ápolók és a kórházak technikai személyzete részesül a megállapodás szerint. A kórházi dolgozók fizetésének alapja – az orvosok kivételével, akikkel külön tárgyal a kormány – havi nettó 180 euróval nő két lépcsőben: szeptember 1-én 90, majd 2021 márciusában további 90 euróval. A magánkórházakban az emelés 160 euró lesz, szintén két ütemben. Eve Rescanieres szociális ügyi felelős kiemelte, hogy hosszú ideje nem volt ilyen jelentős béremelés az egészségügyben. A kormányzat arra is ígéretet tett, hogy 15 ezer új állást hoz létre a közkórházakban.  A szakszervezeteknek hétfőig kell választ adniuk arra, hogy aláírják-e a megállapodást. Az érdekvédők megosztottak: a legradikálisabb szakszervezet szerint „egeret szültek a hegyek”, mert eredeti követelésük nettó 300 euró volt minden kórházi dolgozónak. A másik nagy szakszervezet viszont elégedettségének adott hangot, és a reformpártiak is elégedettek a megállapodással.
Szerző

Holtan találtak rá Szöul eltűnt polgármesterére

Publikálás dátuma
2020.07.09. 18:16

Fotó: ED JONES / AFP
Pak Von Szun eltűnéséről a lánya értesítette a rendőrséget.
Pak Von Szun eltűnéséről a lánya értesítette a rendőrséget, amely a polgármester mobiltelefonjának utolsó jelei alapján jelölte ki a kutatás helyét. Végül - helyi idő szerint későn éjjel - egy erdő borította hegyvidéken találták meg a holttestet Dél-Korea fővárosának északi részén. A kutatás hét órán át tartott, 600 rendőr és tűzoltó vett benne részt kutyák és drónok segítségével. A 64 éves polgármester halálának körülményei és eltűnésének oka egyelőre nem tisztázott, de valószínű, hogy öngyilkos lett. Erre utal, hogy lányának olyan telefonüzenetet küldött, amely végakarat-sugallatú. A lehetséges ok: szerda éjjel Pak egyik titkárnője feljelentette a polgármestert a rendőrségen sorozatos szexuális zaklatásért, amely az ő esetében három éve kezdődött. A titkárnő emellett azt is állította, hogy a városházán más nők is elszenvedték a férfi hasonló közeledését.
Pak eredetileg jogász, és ügyészként ő volt az első Dél-Koreában, akinek sikerült elítéltetnie egy vádlottat szexuális zaklatásért. Emellett heves bírálója volt mindig is annak, hogy japán katonák szexrabszolgaként használtak koreai és más nőket. Pak Von Szun Dél-Korea csaknem 10 millió lakosú fővárosát 2011 óta vezette, tavaly júniusban harmadszor is megválasztották polgármesternek, ami példátlan Szöul történetében.
Szerző
Frissítve: 2020.07.09. 19:03

Nem kíméli a politikusokat sem a koronavírus-járvány

Publikálás dátuma
2020.07.09. 16:45
A brazil törvényhozás
Fotó: SERGIO LIMA / AFP
Brazíliában már hét százalékukat támadta meg a Covid-19, de még senki sem halt meg.
Jair Bolsonaro brazil elnök kedden maga jelentette be, hogy koronavírusos lett. Büszkén bejelentette azt is, hogy azzal a maláriaellenes szerrel, a hidroxiklorokinnal kezelik, amiről már számos szakértő közölte: a Covid-19 ellen mit sem ér. Bolsonarón kívül számos brazil politikust támadott már meg a vírus. A Folha De Sao Paulo című lap szerint a valamilyen tisztséget betöltő, vagy megválasztott politikusok hét százaléka lett koronavírusos a dél-amerikai államban. A járvány két államminisztert, a 27 kormányzóból nyolcat, öt prefektust, valamint a képviselőház és a szenátus összesen 594 tagjából 31-et támadott meg. Mint az ellenzéki lap írja, 47 politikus jelentette be, hogy szervezete legyőzte a vírust. A képviselőházból egyébként 23-an, a szenátus tagjai közül pedig nyolcan fertőződtek meg. Egyelőre egyetlen politikus sem vesztette életét Brazíliában a koronavírus következtében.  Brazília különösen rosszul kezeli a járványt. Kedden több mint 48 ezer új esetet regisztráltak, szerdán viszont „csak” 41 541-et. A járvány következtében 68 ezren vesztették életüket, ennél többen csak az Egyesült Államokban haltak meg koronavírusban. 
Szerző