Fidesz;országgyűlési képviselő;halálos motorbaleset;Koncz Ferenc;

2020-07-10 11:11:03

Motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc fideszes országgyűlési képviselő

A Fidesz frakció saját halottjának tekinti a volt szerencsi polgármestert.

Hatvanéves korában balesetben elhunyt pénteken reggel Koncz Ferenc fideszes országgyűlési képviselő, Szerencs korábbi polgármestere. A rendőrségi hírek szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bekecs község egyik utcájában 9 óra előtt történt a tragédia. Egy asszony gépkocsijával éppen megfordult, amikor összeütközött a motorral közlekedő képviselővel. A súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett férfit a kiérkező mentősök próbálták megmenteni, de az orvosi ellátás során a helyszínen életét vesztette. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja.

Koncz Ferenc két cikluson át töltötte be a szerencsi polgármesteri tisztséget, és volt közben fideszes országgyűlési képviselő. Tornaszentjakabon született, a miskolci Gépipari Szakközépiskolában érettségizett, gépgyártás-technológusi szakképzettséget szerzett. Elsőként a Borsodi Állami Építőipari Vállalatnál kezdett dolgozni, majd képesítés nélküli nevelő lett a ragályi általános iskolában. Később elvégezte a tanárképző főiskolát matematika-fizika szakon, ezt követően egy évig Budapesten, majd a a szerencsi Rákóczi Zsigmond Általános Iskolában tanított. Felesége közgazdász, három felnőtt gyermekük van.

A közéletbe hamar bekapcsolódott, s szorgosan küzdötte magát előre: 1990 és 2010 között önkormányzati képviselő volt Szerencsen, s egy időben az alpolgármesteri feladatokat is ellátta, majd két cikluson át volt a város polgármestere. Előbb a Fidesz megyei, később pedig az országos listáján jutott be a parlamentbe, 2018-ban pedig őt indították a borsodi 6-os számú, tiszaújvárosi központú egyéni körzetben, amit azt megelőzően az időközben korrupcióért jogerősen elítélt fideszes Mengyi Roland (Voldemort) töltött be.

Ekkor választania kellett a polgármesteri és az országgyűlési képviselői poszt között, s megüresedett székére időközi választást írtak ki. Erre Koncz Ferenc korábbi alpolgármesterét, a szintén tanár, keresztény-konzervatív értékeket valló Nyíri Tibort ajánlotta, aki egyedüli jelöltként indulva nyert. A 2019-es önkormányzati választások előtt azonban viszonyuk megromlott, Koncz Ferenc pedig már egy másik jelöltet támogatott: Egeli Zsolt alpolgármester indult a Fidesz színeiben. Ám Nyíri Tibor nem hagyta magát, függetlenként ringbe szállt, saját csapatot alkotott, s fölényesen nyerték a voksok mintegy kétharmadát, ma pedig nincs egyetlen fideszes tagja sem a szerencsi képviselő-testületnek.

Az elhunyt képviselőt a Fidesz parlamenti frakciója saját halottjának tekinti. Orbán Viktor miniszterelnök egy közös képpel így búcsúzott tőle Facebook-oldalán: „Drága Barátom, Isten Veled!”