maszk;járvány;bírság;ORFK;korlátozások;koronavírus;

8 milliós bírságot szabott ki a védelmi intézkedések megszegőire a rendőrség

Emellett 771 esetben figyelmeztették a szabályszegőket, 218 alkalommal pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Több mint nyolcmillió forintnyi helyszíni bírságot szabott ki 312 ember ellen a rendőrség május 4, vagyis a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet életbe lépése óta – felelte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóosztálya a Népszava kérdésére.

A rendőrség tájékoztatása szerint emellett 771 esetben figyelmeztették a szabályszegőket, 218 alkalommal pedig szabálysértési feljelentést tettek.

A hivatalosan április 30-án hozott, 168/2020. számú rendelet határozott a boltokban és tömegközlekedési eszközökön a maszk, vagy az arcot-orrot eltakaró eszköz viseléséről, a másfél méteres védőtávolságról, a 65 év felettiek vásárlási idősávjáról, a vendéglátóüzletben a teraszos fogyasztásról, illetve az asztalok védőtávolságon kívüli kialakításáról. A rendelet szerint ezen intézkedések megszegése, különböző szabálysértések esetén 5 ezertől 500 ezer forintig terjedő bírság szabható ki.

Az ORFK-nál eredendően a maszkviselés szabályainak megszegésével kapcsolatos intézkedésekre kérdeztünk rá, ám a rendőrség arról tájékoztatott, csak a hivatkozott jogszabály hatálya alá tartozó védelmi intézkedések megsértésével kapcsolatos statisztikát vezetnek, a különböző típusú szabálysértéseket nem részletezi összesítésük. A 8,32 milliós összbírság tehát a maszkviselés megsértése miatt kirótt büntetéseket is tartalmazza, de nem kizárólag emiatt bírságoltak.