index;főszerkesztő;kirúgás;

Kirúgták az Index főszerkesztőjét, és megjött az új vezérigazgató

Dull Szabolcs helyett egyelőre senkit nem neveznek ki a szerkesztőség élére, és az igazgatóság elnöke szerint az Indexet semmi nem fenyegeti - egyedül a függetlenségüket féltő újságírók aggódása jelent piaci veszélyt.

Az Index.hu Zrt igazgatósága mérlegelte az elmúlt időszak eseményeit, és az igazgatóság elnöke a mai napon kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését.

A hivatalos közlemény szerint Bodolai László elnök további intézkedésként a korábban megüresedett vezérigazgatói posztra Szombathy Pál igazgatósági tagot kérte fel. (Emlékeztetőül: az Index átalakításával egyet nem értő Pusztay András vezérigazgató június utolsó harmadában távozott, helyére Ződi Zsolt jogász került. Aki azonban egy hetet töltött új pozíciójában, majd távozott. Így június 30.-a óta az Index vezérigazgató nélkül üzemelt.) 

, valamint szintén a mai nappal bekerült a társaság igazgatóságába Sztankóczy András, jogász, újságíró is. (Az Index.hu Zrt igazgatóságából múlt héten távozott - a stratégiai partner - az Indamédia két vezetője, az így megüresedett egyik helyet tölti be Sztankóczy András.)

Bodolai László az Index munkatársaihoz eljuttatott tájékoztató levelében kiemelte, hogy szerinte az Index politikai függetlensége nincs veszélyben, jelenleg a legnagyobb veszélyt egy belső aggódás által generált bizonytalanság gazdasági hatása jelenti.

“Az utóbbi napok megmutatták, hogy a főszerkesztőnek nem volt módja a piaci helyzetet kedvezőtlenül befolyásoló belső folyamatokat megállítani vagy kontrollálni, ezért döntöttem a menesztéséről” - indokolta döntését Bodolai. (Ebből a két mondatból arra lehet következtetni, hogy Dull Szabolcs nem pacifikálta a szerkesztőséget - az igazgatóság kérésének megfelelően.)   

Bodolai ezen kívül felkérte az igazgatóság tagjait, hogy azonnali hatállyal tekintsék át a társaság jelenlegi helyzetét, és a lehető leggyorsabb módon tegyenek javaslatot az igazgatóság számára a szükséges reorganizációs lépések megtételére.

A főszerkesztői pozíció jelenleg betöltetlen marad, ennek betöltéséről az igazgatóság később határoz.    

Szombathy PálAz ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett, 23 éves kora óta dolgozik újságíróként többirányú iparági tapasztalatokkal. Volt a köztelevízió belpolitikai föszerkesztője, a Hét című közéleti magazin főszerkesztője, műsorvezetője, képernyős a közmédián kívül az ATV, a Story Tv produkcióiban, az elmúlt tíz évben a Digisport reggeli magazinjának arca. A Magyar Hírlap főszerkesztőjeként a lap és kiadója teljes újraépítését, tulajdonosváltásait is levezényelte, a Zóna internetes magazin alapítója volt. Publicistaként az elmúlt tíz évben a pozsonyi Új Szó elemzője.