helyi adó;óriásplakátok;Publimont Kft.;pénzelvonás;önkormányzatok;

2020-07-22 19:21:24

Most a plakátadót húzta ki az önkormányzatok zsebéből a kormány

Törölték a 2018-as választások előtt bevezetett adónemet, ez újabb több százmilliós vesztességet jelent a településeknek.

Nem hagyja a kormány, hogy tovább sarcolják kedvenc hirdetőfelületeit és cégeit: megszüntették az óriásplakátok adóját.

Az RTL Klub riportjából kiderül, hogy a változtatást az adórendszer egyszerűsítésével indokolták, ez azonban súlyos veszteségeket jelent a fővárosi kerületek és települések számára.

A csatornának nyilatkozó újbudai önkormányzati képviselő szerint csak idén 110 millió, jövőre pedig 200 millió forintos bevételkiesést eredményez a döntés – pedig a kormány idén már 1,15 milliárdot vett ki különböző jogcímeken a kerület zsebéből, a koronavírus-járványra hivatkozva.

Szombathelyen idén 47 millió, Szegeden pedig több tízmillió forintos mínuszt jelent az adóforma megszüntetése. Szécsényi Rózsa, Szeged gazdasági alpolgármestere a tévének úgy fogalmazott, hogy a kormány az önkormányzatok és nem a koronavírus ellen harcol, a végső cél pedig az önkormányzati rendszer kivéreztetése számukra. 

„Ismerjük, hogy a plakáthelyek kinek a tulajdonában vannak, és kiket segít az intézkedés”- mondta Szécsényi, utalva arra, hogy a két legnagyobb óriásplakátos cég - a Publimont és az Esma - kormányközeli vállalkozókhoz Mészáros Lőrinchez és Garancsi Istvánhoz köthető.

Mint a RTL Klub emlékeztet rá, a kormány korábban a gépjárműadó teljes összegét is elvette az önkormányzatoktól a járványra hivatkozva : ez országszerte 34,4 milliárd forintos elvonást jelentett a településeknek.

Emellett elvonják tőlük az iparűzési adó egy részét, a tehetősebb településeknek pedig szolidaritási adót kellett fizetniük a járványalapba. A néhány hónapra bevezetett ingyenes parkolás szintén jelentős bevételkiesést okozott az önkormányzatoknak, amik a bajba jutott városoknak ígért 200 milliárdos mentőövvel sem számolhatnak – ezt ugyanis a kormány először megígérte, majd szó nélkül kivette a költségvetési keretből.

Varga Mihály pénzügyminiszter mindenesetre nem lát veszélyt: jövőre 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol, ami szerinte az önkormányzatok helyzetén is javít majd.