Előfizetés

Gránáttal fenyegetőző autótolvaj ejtett túszul egy rendőrt Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.23. 12:48
Képünk illusztráció
Fotó: Stringer / AFP
Egy ezredesi rangú tiszt önként túsznak jelentkezett a járőr helyett, és beült a férfi mellé az autóba. Elhagyták Poltavát Szuprunyivki település felé, a rendőrök követték a járművet.
Egy gránát felrobbantásával fenyegetőző autótolvaj túszul ejtett egy rendőrt csütörtökön a kelet-ukrajnai Poltavában – adták hírül ukrán híradások belügyi forrásokra hivatkozva. Az UNIAN ukrán hírügynökség Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettesnek a Facebookon közzétett tájékoztatása alapján arról számolt be, hogy a férfit a gépjármű önkényes eltulajdonításának gyanúja miatt megkísérelték őrizetbe venni a rendőrök Poltavában, mire
a férfi egy gránátot húzott elő, és felrobbantásával kezdett fenyegetőzni, közben félkézzel elkapta az egyik intézkedő járőrt.

A rendőrök körbekerítették a helyszínt, amely a helyi adminisztratív bíróság épületének közelében volt, és tárgyalást kezdtek a férfival. A rendőrök megállapodtak vele, hogy szabadon kihajthat a városból, ha nem robbantja fel a gránátot. Herascsenko szavai szerint a bűnügyi rendőrség egy ezredesi rangú tisztje önként túsznak jelentkezett a rendőrjárőr helyett, és beült a férfi mellé az autóba. Ezt követően elhagyták Poltavát Szuprunyivki település felé, a rendőrök pedig járműveiken követték őt – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. A héten Ukrajnában ez már a második túszejtés. Kedden a nyugat-ukrajnai Luckban ejtette túszul egy busz 13 utasát egy fegyveres férfi, akinél robbanószer is volt. A 44 éves, Makszim Plohojként (Rossz Makszim) bemutatkozó túszejtő, akiről utóbb kiderült, hogy a valódi neve Makszim Krivos, és oroszországi születésű ukrán állampolgár, reggeltől késő estig tartotta a buszban túszait, majd önként megadta magát, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök teljesítette egy követelését. Az államfő hajlandó volt közzétenni a Facebook-oldalán egy videofelvételt, amelyen orosz nyelven arra kért mindenkit, hogy nézze meg a 2005-ben készült, Földlakók című amerikai állatvédő dokumentumfilmet. A lucki túszdrámában senki sem sérült meg.

„Ne olyan politikusokat finanszírozzunk, akik lábbal tiporják a demokráciát!”

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.07.23. 12:12
Manfred Weber
Fotó: Javier Bernarl Revert / Erópai Parlament
„Senki sem kaphat úgy európai forrásokat, hogy nem tartja be a szabályainkat!” – mondta az európai néppárt frakcióvezetője a 2021-27-es uniós költségvetésről.
Nem fukarkodtak a dicsérő jelzőkkel az Európai Parlament mértékadó politikai csoportjainak vezetői a képviselőtestület ma délelőtti vitájában, amelyen a kedden véget ért maratoni csúcstalálkozó eredményeit értékelték. Az elfogadás előtt álló EP állásfoglalás szövegéhez híven méltatták, és a szolidaritás páratlan példájának nevezték az állam- és kormányfők döntését a 750 milliárdos hitelfelvételről. Ugyanakkor bírálták az EU hétéves költségvetésében végrehajtott csökkentéseket, amelyekről szintén a 27 ország vezetője döntött. Valamennyien kiálltak a jogállami feltételrendszer bevezetése mellett, amely kapcsán vitaindítójában Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök leszögezte: az állam- és kormányfők világos kötelezettséget vállaltak a jogállam tiszteletben tartására és az unió pénzügyi érdekeinek védelmére. Ennek megfelelően az Európai Bizottság ismét a tárgyalóasztalra teszi az uniós kifizetéseket a közös érdekek érvényesítéséhez kapcsoló rendelettervezetet, amiről már két éve folynak tárgyalások szakértői szinten. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint a csúcson elfogadott szöveg más és más értelmezésekre ad lehetőséget, ezért arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy készítsen világos menetrendet a jogállami feltételrendszer végrehajtására. „Senki sem kaphat úgy európai forrásokat, hogy nem tartja be a szabályainkat!” – hangsúlyozta a német keresztényszocialista politikus. Hasonlóan fogalmazott Iratxe García Pérez, a szocialisták és demokraták politikai csoportjának elnöke, Daniel Ciolos, a liberálisok frakcióvezetője pedig azt mondta: „Ne olyan politikusokat finanszírozzunk, akik lábbal tiporják a demokráciát!” Philippe Lamberts a Zöldek nevében a „pszeudodemokrata” magyar és a lengyel miniszterelnököt emlegette, akik szerinte elmagyarázhatnák odahaza, hogy az országuk mennyit profitál az EU-tagságból. A belga politikus nehezményezte, hogy a csúcs döntése alapján bizonytalan, lesz-e valami a jogállamot és az uniós kifizetésekhez kötő elképzelésekből. A frakcióvezetők túlnyomó többsége üdvözölte és történelmi döntésnek nevezte az EU közös adósságvállalását. Ugyanakkor kritikusan szólt a 2021-27 közötti büdzsé elfogadott tervezetéről, amelyben jókora csökkentéseket hajtottak végre az állam- és kormányfők. A felszólalók különösen azt fájlalták, hogy a „fukarságnak” a gazdasági és társadalmi modernizációt szolgáló programok estek áldozatul. Figyelmeztettek arra is, hogy az EP nem fogja áldását adni a büdzsére, ha a tagállamok nem egyeznek bele új bevételi források létrehozására a közösség számára. Az Európai Parlament ma állásfoglalást fogad el a csúcson hozott döntésekről. A törvényhozó testület jóváhagyása nélkül nem lehet elfogadni a hétvégi csúcson szentesített pénzügyi csomagot.

Észak-Macedónia egyelőre nem szigorít, új koronavírus-kórházakat építenek Szerbiában

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.23. 10:26

Fotó: OLIVER BUNIC / AFP
Koszovóban az utóbbi 24 órában 6045-ről 6286-ra nőtt az ismert fertőzöttek száma.
Decemberig két új kórházat építenek Szerbiában, amelyek feladata a koronavírus-fertőzöttek kezelése lesz – jelentette be a szerb elnök csütörtökön Belgrádban. Aleksandar Vucic közölte, hogy az intézmények építése a jövő héten kezdődik meg Belgrádban, valamint a közép-szerbiai Krusevácon. Az intézmények december elsejére készülhetnek el, hogy a járvány második hullámának fertőzöttjeit már ott kezelhessék – mondta. Szerbiában egy nap alatt 21 605-ről 22 031-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Szerdán nyolc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 499-re nőtt. Koszovóban az utóbbi 24 órában 6045-ről 6286-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Hattal 150-re nőtt a halálos áldozatok száma. Észak-Macedóniában szerdáról csütörtökre 9412-ről 9547-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Szerdán tíz halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma 442. A kormány közölte, hogy kordában tartja a koronavírus-járványt, egyelőre nincs szükség újabb korlátozó intézkedések bevezetésére az országban. Montenegróban csütörtökre 1998-ról 2472-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában négy halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 39. A podgoricai kormány csütörtökön ismerteti harmadik gazdasági mentőcsomagját, amelynek célja a montenegrói gazdaság talpra állítása 2022-ig. Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 8787-ről 9115-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Öten haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 268-ra nőtt. A szerb elnök Belgrád nevében 2,7 millió eurós (945,65 millió forint) adományt ad át csütörtökön az ország többségében szerbek lakta részének, a boszniai Szerb Köztársaságnak. Az egészségügyi felszerelések mellett az országrész kórházai 15 mentőautót is kapnak.