Szétrobbanhat az Index

Publikálás dátuma
2020.07.23. 19:24

Fotó: Népszava
Miután feloldhatatlannak tűnő patthelyzet alakult ki az Index szerkesztősége és igazgatósága között, csütörtökön a stábból többen feladták a harcot.
Bár csütörtök reggel még úgy festett, hogy a szerkesztőség együtt marad, és Dull Szabolcs főszerkesztő szerdai kirúgása ellenére folytatja a függetlenségéért folytatott küzdelmet, az Index.hu Zrt. igazgatóságával való találkozók után többen beadták a felmondásukat a hírportál újságírói és szerkesztői közül. A szerdai, maratoni hosszúságú értekezletek után ugyanis többen úgy látták, a hírportált tulajdonló alapítvány kurátora, a kiadó igazgatóságának elnöke, Bodolai László továbbra sem tud vagy nem akar garanciákat adni arra, hogy a szerkesztőséget nem alakítják át radikálisan. Szerdai nyílt levelükben ugyanis a szerkesztőség tagjai közölték: Dull kirúgása elfogadhatatlan számukra, majd a csütörtöki állományülésen azt kérték az igazgatóságtól, hogy hívja vissza a leváltott főszerkesztőt. Erre viszont Bodolai nemet mondott. Bodolai a Népszavának azt nyilatkozta, neki a szerkesztőséggel nincs baja, három éve azon dolgozik, hogy biztosítsa a kiegyensúlyozott működést, csak Dullal volt képtelen együttműködni. Arra a kérdésre, hogy ki lesz az új főszerkesztő és az a szerkesztőségből érkezik-e vagy külsős lesz, nem tudott válaszolni, ahogy arra sem, hogyan garantálja a működést, ha tömeges felmondás jön. Most arra vár, hogy kiderüljön: hányan állnak fel.    Csütörtökön reggeltől kora délutánig gyúrták egymást a felek, a stáb – annak ellenére, hogy szerdán este a szerkesztőség közel fele már a felmondását tervezte – egy ideig reménykedett abban, hogy meg tudják értetni Bodolaival: ha az alapemberek mennek, akkor az Indexnek vége. Hiszen a hírportál erejét, magas címlap-látogatottságát mindig is az a sajátos szerkesztőségi szemléletmód, kultúra adta, ami alapítása óta jellemezte az Indexet, s ami megteremtette azt az olvasó- és rajongótábort, ami kitartott a lap mellett jelentős pénzügyi támogatást gyűjtve a portálnak.  Éppen ezért megvárták a felmondásokkal a rovatvezetők és az igazgatóság reggeli egyeztetését, majd a délutáni stábértekezlet végét – amelyen már jelen volt az új vezérigazgató, Szombathy Pál és az új igazgatósági tag, Sztankóczy András is –, ám végül a patthelyzetet látva többen meggondolták magukat. Így távozik a nívós szakmai díjakkal bíró Janecskó Katalin, Dezső András, Szalai Bálint, a korábbi főszerkesztő-helyettes Miklósi Gábor, illetve a volt heti válaszos Zsuppán András. 
„Ez egy tragikomédia, folyamatosan mást kommunikál a cég vezetése. Nem tudjuk, hogy akkor most kell-e megszorítás vagy sem, van-e külső nyomás vagy nincs. Így nem lehet dolgozni”

– indokolta távozását a szerkesztőség egyik névtelenséget kérő munkatársa a Népszavának.

Az újságíró arra utalt, hogy a hírportált tulajdonló alapítvány kurátora, Bodolai László nemcsak nekik, de a nyilvánosság előtt is ellentmondásos dolgokat mondott az Index anyagi lehetőségeiről, a munka folytatásáról és az állítólagos külső – pénzügyi és/vagy politikai – nyomásról. Szerdán a Dull leváltásáról szóló, szerkesztőségnek küldött levelében például azt állította, a bevételeik idén még nőttek is (tavaly pedig pluszban zárt a cég, még osztalékot is tudtak kivenni). Ugyanakkor az átalakításokat Dulltól azért kérte, mert szerinte megszorításokra van szükség. A Népszavának most azt nyilatkozta, a cash flow a gond, tehát az a kérdés, hogy az Index napi finanszírozása mennyire tud rugalmas lenni, erre kell megoldást találni szerinte. (Az Index reklámbevételeit kezelő, illetve továbbutaló cég 50 százalékát a kormányközeli üzletember, Vaszily Miklós idén márciusban vette meg.) Ugyanakkor egy szerda esti Facebook-posztjában Bodalai maga is utalt arra, hogy meg kell menteni az Indexet, miközben több fórumon korábban azt mondta, nem tud semmiféle politikai vagy más nyomásról. Ezt most a Népszavának is megismételte, és hangsúlyozta, Dull leváltásakor "senki utasítására" nem cselekedett, az ő döntése volt, mert a viszonyuk annyira megromlott, hogy nem tud vele együtt dolgozni.  A főszerkesztő leváltása után is ellentmondásos dolgokat mondott. Dull szerint egy ügyvéddel várta az irodájában szerdán, és már elő volt készítve egy dokumentum a közös megegyezéssel való távozásról. Erre a hvg.hu-nak Bodolai szerdán azt mondta, nem azért hívta magához a főszerkesztőt a szobájába, hogy kirúgja, hanem az Indexben kialakult helyzetről és a felelősségéről akart vele beszélni. Ám akkor minek az ügyvéd, és minek az előkészített papír – kérdeztük tőle. „Mindenre fel kellett készülni, ha nem tudjuk a kérdést tisztázni. Azt nem lehetett volna megcsinálni, hogy nincsenek előre elkészített papírok” – állította lapunknak Bodolai. Azt viszont elismerte, hogy elszámította magát Dull kirúgásakor: „nem gondoltam, hogy ennek ekkora lesz a szerkesztőségre gyakorolt hatása, de valahogy fel kellett oldanunk a patthelyzetet”. Az Index szerkesztősége csütörtök este viszont már csak egyetlen feltételt támasztott: Dull visszavételét, amit Bodolai már írásban is elutasított. Információink szerint késő délután további újságírók akarták beadni a felmondólevelüket, ám az igazgatóság elnökét akkor már nem találták az irodájában. 

A Nagy Testvér figyel

„Az Index már a miénk. Abban az értelemben legalábbis, hogy nem annyira ellenséges már velünk szemben” – ezt még március közepén mondta lapunknak egy fideszes háttérember. Szavai furcsa értelmet nyernek a legnagyobb magyar közéleti hírportálnál az utóbbi hetekben történtek tükrében. Egy másik kormánypárti szakember pedig azt mondta: „naivitás lenne azt gondolni, hogy a Fidesznek vagy legalább egyes háttérembereknek semmi köze ne lenne ahhoz, ami most történik”, ugyanakkor szerinte sem lenne racionális, ha az Indexből szimpla kormányszócsövet csinálnának. A „domesztikálás” ebben az értelemben azt jelentené, hogy a kifejezetten támadó hangnem és a nagyon kényes sztorik eltűnnének, az Index „megértőbb” lenne a kormány intézkedéseivel szemben. Ez egyébként olyannyira nem új stratégia, hogy lapunk információi szerint néhány éve a HVG-vel kapcsolatban is felmerült ez a terv, ám a lapot nem tudták sem megszerezni, sem befolyásolni, végül az időközben megvett Figyelőnek szánták ezt a szerepet.

Túlfutó szerelvény miatt késnek a váci és esztergomi vonatok

Publikálás dátuma
2020.07.23. 17:42
Képünk illusztráció
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Nem állt meg időben egy személyvonat – baleset nem történt, de a malőr több járat menetrendjét is felborítja.
A Nyugati pályaudvar és Rákosrendező között ideiglenesen nem közlekednek a vonatok - közölte a Mávinform sajtóügyeletese csütörtök délután az MTI-vel. Kavalecz Imre elmondta, egy Vácról a Nyugatiba tartó üres szerelvényvonat - amely utasokat nem szállított - a pályaudvar jelzőjénél nem állt meg időben. Veszélyes helyzet nem alakult ki, mert a mozdonyvezető még a váltók előtti szakaszon megállította a szerelvényt. A történteket a vasúti szakértők vizsgálják.
Emiatt a Budapest-Vác-Szob, a Budapest-Veresegyház-Vác és a Budapest-Esztergom vonalon jelentősen meghosszabbodik a vonatok menetideje. A közlekedés korlátozásokkal indulhat újra. A szobi vonatok a Nyugati pályaudvarról elindulnak és oda is érkeznek, a veresegyházi vonatok viszont csak Rákospalota-Újpestig közlekednek és onnét indulnak. Az esztergomi vonatok csak Angyalföldig járnak és onnan indulnak vissza. A kialakult helyzet miatt a 12-es, 14-es villamoson, illetve a 3-as metrón a vasúti bérleteket is elfogadják.
Szerző

Elkezdődtek a felmondások az Indexnél: hiába kérték az újságírók, hogy visszavegyék a kirúgott főszerkesztőt

Publikálás dátuma
2020.07.23. 16:17

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A lap vezetősége hajthatatlannak tűnik, több tucatnyi újságíró csomagolhat. A szerkesztőség több oszlopos tagja már beadta felmondását.
Több alapember is távozik az Indextől: információink szerint a számos díjjal jutalmazott oknyomozó  újságíró Dezső András, Szalai Bálint, a szocioriportjainak köszönhetően elismert Janecskó Kata,  és a volt főszerkesztő-helyettes Miklósi Gábor is beadta felmondását csütörtökön. Hozzájuk csatlakozott Zsuppán András is, aki Facebook-oldalán azt írta: technikailag “egy hétfőn kezdődő szabadsággal véget ér a kultrovatvezetői munkám az Indexben. Ami ma történt, egyrészt minden további nélkül elkerülhető, másrészt fatálisan elkerülhetetlen volt, és az Index végét jelenti.” Több újságíró is felmondási papírral ment be Bodolai László irodájába, azonban ő már távozott a szerkesztőségből.

A kirúgott főszerkesztő visszahívását kérték

A szerkesztőség Dull Szabolcs, a szerdán menesztett főszerkesztő visszahívását kérte Bodolai Lászlótól, a lap mögött álló alapítványt vezető ügyvéd azonban erre nemet mondott. Ezt Munk Veronika főszerkesztő-helyettes mondta el újságírók előtt az Index épületében, a délutáni szerkesztőségi gyűlés után – írja a 24.hu.
A híportál videót is készített a bejelentésről: „Azt kértük Bodolai Lászlótól, hogy helyezze vissza Dull Szabolcsot a főszerkesztői pozícióba (…) erre Bodolai László azt mondta, hogy ezt sajnos nem tudja vállalni” (…) - mondta a felvételen Munk, aki újságírói kérdésre azt is hozzátette: „felkérést kapott három főszerkesztő-helyettes, hogy folytassa a lap vezetését”.
A főszerkesztő-helyettes ugyanakkor úgy látja,
a szerkesztőségi kérés elutasítása miatt sokak számára befejeződik a munka az Indexnél.

 A Média1 értesülése szerint negyvennél is többen tervezik távozásukat Dull Szabolcs eltávolítása és a lapnál zajló átszervezési kísérletek miatt, mivel számukra ez a hírportál függetlenségének megszűnését jelentené. Bár az Index frissen kinevezett vezérigazgatója, Szombathy Pál szerint csak  a „rendkívül szerencsétlen, béna és széttartó” kommunikáció idézte elő a Dull  kirúgásához vezető bizalmi válságot, a Népszava információi szerint erről többről van szó:  több hetes belső háború vezetett a döntésig, 
az igazgatóság azt kérte a most távozó főszerkesztőtől, hogy az Index radikális átalakítását tartalmazó terv visszavonása után tegye közzé a címlapon, hogy a hírportál már nincs veszélyben

– vagyis állítsa vissza az Index függetlenségi állapotát jelző barométert.

Szerkesztőségi állománygyűlés...

Szerző
Frissítve: 2020.07.23. 17:57