Előfizetés

Elkezdődtek a felmondások az Indexnél: hiába kérték az újságírók, hogy visszavegyék a kirúgott főszerkesztőt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.23. 16:17

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A lap vezetősége hajthatatlannak tűnik, több tucatnyi újságíró csomagolhat. A szerkesztőség több oszlopos tagja már beadta felmondását.
Több alapember is távozik az Indextől: információink szerint a számos díjjal jutalmazott oknyomozó  újságíró Dezső András, Szalai Bálint, a szocioriportjainak köszönhetően elismert Janecskó Kata,  és a volt főszerkesztő-helyettes Miklósi Gábor is beadta felmondását csütörtökön. Hozzájuk csatlakozott Zsuppán András is, aki Facebook-oldalán azt írta: technikailag “egy hétfőn kezdődő szabadsággal véget ér a kultrovatvezetői munkám az Indexben. Ami ma történt, egyrészt minden további nélkül elkerülhető, másrészt fatálisan elkerülhetetlen volt, és az Index végét jelenti.” Több újságíró is felmondási papírral ment be Bodolai László irodájába, azonban ő már távozott a szerkesztőségből.

A kirúgott főszerkesztő visszahívását kérték

A szerkesztőség Dull Szabolcs, a szerdán menesztett főszerkesztő visszahívását kérte Bodolai Lászlótól, a lap mögött álló alapítványt vezető ügyvéd azonban erre nemet mondott. Ezt Munk Veronika főszerkesztő-helyettes mondta el újságírók előtt az Index épületében, a délutáni szerkesztőségi gyűlés után – írja a 24.hu.
A híportál videót is készített a bejelentésről: „Azt kértük Bodolai Lászlótól, hogy helyezze vissza Dull Szabolcsot a főszerkesztői pozícióba (…) erre Bodolai László azt mondta, hogy ezt sajnos nem tudja vállalni” (…) - mondta a felvételen Munk, aki újságírói kérdésre azt is hozzátette: „felkérést kapott három főszerkesztő-helyettes, hogy folytassa a lap vezetését”.
A főszerkesztő-helyettes ugyanakkor úgy látja,
a szerkesztőségi kérés elutasítása miatt sokak számára befejeződik a munka az Indexnél.

 A Média1 értesülése szerint negyvennél is többen tervezik távozásukat Dull Szabolcs eltávolítása és a lapnál zajló átszervezési kísérletek miatt, mivel számukra ez a hírportál függetlenségének megszűnését jelentené. Bár az Index frissen kinevezett vezérigazgatója, Szombathy Pál szerint csak  a „rendkívül szerencsétlen, béna és széttartó” kommunikáció idézte elő a Dull  kirúgásához vezető bizalmi válságot, a Népszava információi szerint erről többről van szó:  több hetes belső háború vezetett a döntésig, 
az igazgatóság azt kérte a most távozó főszerkesztőtől, hogy az Index radikális átalakítását tartalmazó terv visszavonása után tegye közzé a címlapon, hogy a hírportál már nincs veszélyben

– vagyis állítsa vissza az Index függetlenségi állapotát jelző barométert.

Szerkesztőségi állománygyűlés...

Nem lesz perújítás a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.23. 14:21
Rendőrök a helyszínen 2016. október 26-án
Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Élete végéig börtönben marad a rendőrtisztet agyonlövő Györkös István.
Hiába terjesztett elő perújítási indítványt a bőnyi rendőrgyilkosság miatt életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt Györkös István védője, nem kezdik újra a nyomozást - derül ki az ügyészség közleményéből.  A Szombathelyi Törvényszék – másodfokon jogerős – ítéletével az ún. bőnyi rendőrgyilkosság vádlottját emberölés bűntette és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre, mellékbüntetésül tíz év közügyektől eltiltásra ítélte. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját pedig huszonöt évben állapította meg. A jogerős ítélet ellen az elítélt védője terjesztett elő perújítási indítványt, azzal, hogy rendeljenek el perújítási nyomozást, amely keretében  
rendeljék el a sértett holttestének exhumálását, majd igazságügyi orvos-, fizikus-, vegyész és fegyverszakértői vélemény beszerzését. Ezen kívül kutassák fel a túsztárgyaló és a terhelt között folytatott beszélgetés hangfelvételét.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a perújítási indítványt a Győri Ítélőtáblának azzal az észrevétellel (nyilatkozattal) küldte meg, hogy azt alaptalannak tartja. A Győri Ítélőtábla az elítélt védője által előterjesztett perújítási indítványt végzésében elutasította, amely végzését a Kúria helybenhagyta. A jogerős végzés szerint az elítélt védője által előterjesztett perújítási indítvány nem megalapozott, mert az nem tartalmaz új bizonyítékot.  A védő által az indítványban hivatkozottak az alapeljárásban úgy elsőfokon, mind másodfokon már felmerültek, a védő az alapeljárásban már előterjesztett indítványait ismételte meg, amelyet az első- és másodfokú bíróság a bizonyítási eljárás lefolytatása során indokoltan vetett el. A védő az alapügyben mérlegelt bizonyítékok újraértékelésének igényével lépett fel, azonban a bírói mérlegelés (támadása) nem lehet a perújítás alapja.  

Katonaviselt hungarista, orosz kapcsolatokkal

A vád szerint Györkös István 2016. október 26-án bőnyi családi házában, engedély nélkül tartott gépkarabélyával tüzet nyitott a házkutatást tartó rendőrökre és halálosan megsebesítette egy őrnagyot. A militarista, katonaviselt idős férfi a hatóságok előtt közismert volt szélsőséges  nézeteiről: ő vezette a hungarista Magyar Nemzeti Arcvonal radikálisabb szárnyát, mely a szélsőjobboldali fiatalok számára nyújtott katonai és eszmei kiképzést. Sajtóértesülések szerint Györkösnek az orosz katonai katonai hírszerzéssel is kapcsolata lehetett - a New York Times úgy tudja, hogy a GRU tisztjei rendszeresen vehettek részt az idős hungarista által rendezett airsoft-lövészeteken. Hozzá volt köthető a Hídfő nevű, szélsőséges tartalmakat közvetítő oldal, ami később Hidfo.ru néven futott - jelenleg az orosz Sputnik News főoldala ugrik fel ezen domainnéven.

Kétszázmilliós telefonkampánnyal bízott meg Palkovics tárcája egy jogellenes adatkezelés miatt büntetett céget

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.23. 13:49

Fotó: Shutterstock
A furcsa szerződésre a Jobbik elnöke kérdezett rá, válaszul baloldali politikusnak nevezték.
Miközben az önkormányzatoktól súlyos összegeket vontak el a koronavírus-járványra hivatkozva, a kormány 193 milliós szerződést kötött egy telemarketinges céggel, „automatizált hanghívások teljesítéséhez szükséges szoftverkörnyezet kialakítása, biztosítása, továbbá automatikus hanghívások indítása” -tárgykörben – vette észre Jakab Péter, a Jobbik elnöke az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerződéslistájában.
A dokumentum szerint az ITM bruttó 193, 65 millió forintot fizetett ki egy két hónapos munkára az Optimusz Direkt Marketing Kft.-nek. Jakab rá is kérdezett az önkormányzati elvonások miatt szerinte etikusnak semmiképp nem mondható szerződésre Palkovics László tárcájánál. Mint megjegyezte, a Közbeszerzési Értesítőben nem lelte nyomát a megállapodásnak – arra viszont rátalált,  hogy
az Optimusz Direktet jogellenes adatkezelés miatt 10 millió forintos bírsággal, a kiszabható legmagasabb összeggel sújtotta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).

Péterfalvi Attila hivatala egy 2014-es bejelentés alapján úgy ítélte meg, hogy vállalkozás szabálytalanul kezelte egy panaszos korábban megadott adatait.
A fentiek miatt Jakab arra volt kíváncsi, hogy az ITM
  • milyen céllal rendelte meg az automatizált telefonhívásokat?
  • Milyen alapon és eljárás során választotta ki a feladatra éppen ezt a céget?
  • A munkafolyamatban miképpen garantálható a személyes adatok védelme? Milyen adatokhoz fér majd hozzá a vállalkozó?
Palkovics Lászlónak címzett levelére szokott módon egy helyettes – Schanda Tamás, az innovációs tárca államtitkára – válaszolt, és azonmód politikai támadásba is lendült. „A járvány ellen mindenki összefogott Magyarországon, leszámítva a baloldalt, amely kihúzta magát a közös védekezésből. A baloldali pártok már az álhírgyártástól sem riadnak vissza, Önök számára csak az a lényeg, hogy a kormányt támadhassák” – írta.
Vagyis, Schanda Tamás szerint az egykor jobboldali radikalizmusáról ismert Jobbik már a baloldali pártok közé tartozik.

Schandának az utolsó bekezdésben sikerült részben a feltett kérdésekre is válaszolnia. Mint írta, a szerződés keretében csaknem 2,7 millió automatizált hívást bonyolítottak, melyekben az állampolgárokat tájékoztatták a koronavírus-járvány kockázatairól és a sikeres védekezéshez szükséges teendőkről. Ez főleg a 65 éven felülieknek jelentett segítséget – tette hozzá Schanda. Hogy több millió híváshoz felhasznált személyes adatok későbbi védelmét mi garantálja, azt az államtitkár már nem tartotta fontosnak tisztázni, ahogy azt sem, hogy miért az Optimusz Marketingre esett a választásuk.