Előfizetés

Romániában gyorsuló ütemben terjed a járvány, ismét ezernél több új fertőzöttet találtak Ukrajnában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.07.25. 15:40

Fotó: Maxym Marusenko / AFP / NurPhoto
Szombatra 1151-gyel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon.
Romániában továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány, a fertőzések száma naponta megdönti az előző nap feljegyzett csúcsot és rendre legalább másfélszerese az előző két hét napi átlagának. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szombati jelentése szerint
az utóbbi 24 órában újabb 1293 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, ami 67 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét napi átlagát.

Az adat értelmezését nehezíti az a körülmény, hogy a tesztelő-központok túlterheltsége miatt egyes minták kiértékelésére napokig várni kell. Így szombaton
minden korábbinál több, 34 ezret meghaladó számú teszt eredménye került be a statisztikákba, de a GDS jelentése szerint ezek közül csak 22 500 vizsgálatot végeztek az utóbbi 24 órában, a többi 11 600 teszteredmény korábban vett minták kiértékelését tükrözi.

A friss tesztek közül 13 ezret végeztek orvosi javallatra, több mint 9000-et pedig saját kérésre, ugyanis sok ország már csak friss negatív koronavírus-teszttel engedi be karanténkötelezettség nélkül a román állampolgárokat. Tovább emelkedett a súlyos esetek száma: már 315 fertőzöttet ápolnak a kórházak intenzív osztályain, az azonosított aktív esetek száma meghaladja a 16 ezret. Az utóbbi napon az átlagosnál kevesebb, 15 halálesetet jelentettek, és ezzel 2165-re nőtt a járvány romániai áldozatainak száma. A járvány kezdete óta 43 697 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, 25 373-at gyógyultnak nyilvánítottak. Jelenleg több mint 8000 ember várja otthoni vagy hatósági karanténban a betegség lappangási idejének leteltét.
Megint kiugróan magas, 1100 fölötti lett szombatra az újonnan azonosított koronavírusos betegek száma Ukrajnában, velük együtt a járvány kitörése óta igazolt fertőzötteké pedig már csaknem elérte a 64 ezret – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján. Az eddig regisztrált fertőzöttek száma
az elmúlt nap alatt a korábbi rekordot megközelítő, 1106 új esettel 63 929-re nőtt, a halálos áldozatoké pedig újabb 19-cel, 1590-re. Eddig 35 497-en gyógyultak meg, közülük 611-en az elmúlt napban. Az aktív betegek száma 26 842-re emelkedett.

Ukrajnában a járvány kitörése óta eddig a legtöbb új fertőzöttet, 1109-et június 26-án jegyezték fel egy nap alatt. A hét elején még enyhült valamelyest a fertőzés terjedése az országban, azonban szerdára ismét felszökött a napi növekmény nyolcszáz fölé, pénteken pedig 972 új esetet jelentettek. Előző nap a legtöbb új beteget, 143-at a nyugati országrészben lévő Rivne megyéből jelentették, a második legtöbbet, 129-et pedig a fővárosból, Kijevből. Az ország legfertőzöttebb régiójában, Lviv megyében most 114 új fertőzéses esetet regisztráltak. Lviv megyében eddig már 8702 fertőzöttet igazoltak, az elhunytak száma 227, a gyógyultaké 1919. Kijevben – az ország második legfertőzöttebb területén – az eddig igazolt megbetegedettek száma 7525-re nőtt, 129-en hunytak el és 2748-an gyógyultak meg. Kárpátalján jelenleg az azonosított fertőzöttek száma 4774, közülük eddig 170-en haltak bele a betegségbe, míg 1835-en győzték le a kórt. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter elmondta, hogy előző nap újabb 78 egészségügyi alkalmazottnál diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést. Körükben eddig már csaknem 8300-an kapták el a vírust. Az elmúlt napban 205 Covid-19-beteget kellett kórházba vinni az országban. Előző nap Ukrajnában 31 960 tesztet végeztek el, ebből 14 076 PCR-tesztet és 17 884 antitestszűrést. Ukrajnában március 3-án regisztrálták az első fertőzöttet a romániai határnál lévő Csernyivci megyében. Két hétre rá vezették be az országos karantént – a járványügyi veszélyhelyzetre válaszul országosan bevezetett, általánosan kötelező korlátozásokat, például a maszkviselést és a távolságtartást –, május 22-étől pedig úgynevezett adaptív karantén van érvényben. Ez azt jelenti, hogy a helyi hatóságok önállóan dönthetnek egyéb korlátozások enyhítéséről vagy szigorításáról, elsősorban különböző létesítmények működésének, rendezvények megtartásának engedélyezéséről. A kormány szerdán meghosszabbította az országos karantént augusztus végéig, de a korlátozások továbbra is adaptív formában, azaz régiónként eltérően maradnak érvényben.

Egy nap alatt 1151 fertőzöttet találtak a Nyugat-Balkánon

Tovább nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon, szombatra 1151-gyel emelkedett az igazolt fertőzötteké és 31-gyel a halottaké. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 409-cel 22 852-re, Koszovóban 213-mal 6680-ra, Észak-Macedóniában 128-cal 9797-re, Bosznia-Hercegovinában 305-tel 9767-re, Montenegróban pedig 96-tal 2665-re nőtt. A halottak száma Szerbiában tízzel 518-ra, Koszovóban hattal 164-re, Észak-Macedóniában hattal 451-re, Bosznia-Hercegovinában hattal 280-ra, Montenegróban pedig hárommal 43-ra emelkedett.

Koronavírus: egy hét alatt csaknem 40 ország jelentett rekordszámú új fertőzést

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.25. 13:01

Fotó: Himanshu Bhatt / AFP / NurPhoto
A világ minden nagyobb térségében gyorsul a járvány terjedése.
Csaknem negyven ország jelentett az utóbbi egy hétben rekordszámú napi növekményt a koronavírus-járvány fertőzöttjeinél, ami azt jelenti, hogy a járvány terjedése gyorsul a világ minden nagyobb térségében – jelentette szombaton a Reuters hírügynökség saját számításai alapján. A rekordok nemcsak az Egyesült Államokban, Brazíliában és Indiában, vagyis a közismerten legrosszabb helyzetben lévő országokban dőltek meg, hanem
Ausztráliában, Dél-Koreában, Japánban, Hongkongban, Bolíviában, Szudánban, Etiópiában, Bulgáriában, Belgiumban, Üzbegisztánban, Izraelben és máshol is.

Sok ország, különösen azok, amelyekben már enyhítettek a társadalmi távolságtartás előírásain, most egy második járványcsúcsra ért, több mint egy hónappal az első után. Tapasztalatok szerint a fertőzéses esetek számának megugrása után néhány héttel hirtelen megnő a halálos áldozatok számának emelkedése is – emlékeztetett a Reuters. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója azt mondta a héten: a világ még nem tud visszatérni a rendes kerékvágásba, a Covid-19 betegség járványa megváltoztatta az életet.
„Arra kérünk mindenkit, hogy élet-halál kérdésnek tekintse, hova megy, mit csinál, kivel találkozik, mert az”

– jelentette ki.

Az Egyesült Államokban, ahol a legriasztóbbak az adatok, a héten négymillió fölé nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és négy egymást követő napon volt több mint ezer a napi halálozási szám. Brazíliában és Indiában – amelyek a szakemberek szerint még több hónapra vannak a járvány tetőzésétől – átlépte a fertőzések száma az egymilliót a héten. A délkelet-ausztráliai Victoria államban ismét rekordszámú új fertőzés volt, 24 óra alatt 484. Különösen súlyos a helyzet az állam fővárosában, az ország második legnépesebb városában, Melbourne-ben, ahol július 9. óta ismét részleges karantén van érvényben, és kötelezővé tették a szájmaszk viselését a közterületeken. Greg Hunt ausztrál egészségügyi miniszter szombaton bejelentette, hogy Melbourne-ben kialakítanak egy külön sürgősségi központot a victoriai idősotthonok számára. Az állam 38 idősotthonának 536 lakója aktív fertőzött jelenleg. Az államban a halálos áldozatok száma 61, harmaduk idősotthon lakója volt. A dél-koreai egészségügyi hatóságok 113 új fertőzéses esetet jelentettek szombaton az utóbbi 24 órából, amely március vége óta a legnagyobb szám. Az új esetek közül 86 külföldről származik. Köztük van 36 olyan dél-koreai, aki Irakban dolgozott mostanáig, valamint 32 orosz tengerész is. A Kekst CNC nevű globális stratégiai kommunikációs tanácsadó cég szombaton bemutatott felmérése szerint
több országban – köztük Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Japánban – csökken a lakosság elégedettsége a járvány elleni hatósági intézkedésekkel.

A felmérést hat országban végezte el a társaság, az említett hármon kívül még Franciaországban, Németországban és Svédországban. Nagy-Britanniában például csak a megkérdezettek 35 százaléka viszonyul pozitívan az intézkedésekhez, három százalékponttal kevesebb, mint júniusban. Az Egyesült Államokban az emberek 44 százalékának nem tetszenek – szerintük nem elégségesek – a védekezés központi eszközei, az előző hónapban ez az arány még 40 százalék volt. Japánban ezek az arányok 51, illetve 50 százalék. Franciaországban viszont egy hónap alatt hat százalékponttal nőtt az elégedettek aránya, az elégedetlenek aránya 41 százalékot tesz ki. A felmérés szerint általában az emberek többsége egyetért a maszkviselés kötelezővé tételével. A kivétel Svédország, ahol csak a megkérdezettek 37 százaléka ért vele egyet. Nyilvános zárt helyen alig valaki hord maszkot az országban, ráadásul a kormány még csak nem is tesz ajánlást erre. A felmérés arra is kiterjedt, hogy az emberek hogyan érzékelik a járvány elterjedtségét. Az eredmény szerint a lakosság mindenütt túlbecsüli azt. Nagy-Britanniában például a megkérdezettek azt gondolják, hogy a lakosság 22 százaléka megfertőződött, miközben hivatalosan ez az arány 0,5 százalék. A halálozási arányszám esetében még nagyobb az emberek tévedése. Mind a hat országban, ahol a felmérés készült, az emberek tartanak a járvány második hullámától.

Szélviharral kísért heves esőzés söpört végig Horvátországon, Zágráb belvárosát elöntötte a víz

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.25. 11:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Összeomlott a közlekedés és egy időre leálltak a villamosok is.
Szélviharral kísért heves esőzés söpört végig Horvátországon péntek este, a legnagyobb károk Zágrábban keletkeztek, ahol az egész belvárost elöntötte a víz – közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT). A Kvarner-öbölben is komoly károkat okozott a viharos erejű szél, fákat döntött ki, háztetőket szakított le és autókat rongált meg. Pénteken a legmagasabb fokozatú, vörös riasztás volt érvényben Zágráb megyében, Isztriában és a Tengermelléki-fennsíki megyében. A legsúlyosabb károkat a horvát fővárosban okozta a vihar. A tűzoltók száz helyen dolgoztak a kárfelszámoláson.
A víz elöntötte az aluljárókat, pincéket és több utcát, egyes szakaszokon térdig ért a víz. Összeomlott a közlekedés és egy időre leálltak a villamosok is.

A vihar után szombat reggelre a legtöbb helyen normalizálódott a helyzet – számolt be róla a horvát sajtó. Milan Bandic, Zágráb polgármestere úgy nyilatkozott:
a problémát az okozta, hogy hirtelen óriási mennyiségű csapadék hullott le, a városi csatornarendszer pedig ezt nem tudta elvezetni, ezért víz alá kerültek az alacsonyabb területek.

Egy mozgássérült férfit a tűzoltók mentettek ki autójából az egyik aluljáróban. Egy tűzoltó pedig rosszul lett intézkedés közben, és a mentők már nem tudták megmenteni az életét.