A Defacto is távozik az Indexről

Publikálás dátuma
2020.07.25. 19:53

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A tényeket tiszteletben tartó, a közhatalmat ellenőrző és attól független újságírás össztársadalmi érdek és érték – hangsúlyozták búcsúközleményükben.
Az Indexen jelentette be szombat délután a Defacto, hogy távozik a portálról. Közleményükben úgy fogalmaztak: „A Defacto jelen- és múltbeli szerkesztői szeretnék megköszönni az Index.hu-nak, hogy hosszú éveken át nyilvánosságot biztosított bejegyzéseinknek. Nélkülük elképzelhetetlen lett volna, hogy annyi olvasóhoz eljussunk, mint amennyihez végül eljutottunk. Külön köszönet jár Jenei Miklósnak a kapcsolattartásért és cikkeink gondozásáért.” A Defacto szerkesztői szerint a tényeket tiszteletben tartó, a közhatalmat ellenőrző és attól független újságírás össztársadalmi érdek és érték. Hozzátették, hogy az Index szerkesztőségének szinte egységes felmondása példamutató kiállás ezen értékek védelmében, mindamellett, hogy a munkaközösség kényszerű megszűnése egész Magyarország számára veszteség. „A Defacto anyagok integritása érdekében olyan internetes felülettel tudjuk csak elképzelni az együttműködést, amelynek működése konzisztens a fenti elvekkel. Az Index.hu esetében nem látjuk biztosítottnak ezt a feltételt a jövőre nézve, így más megjelenési lehetőséget fogunk keresni” – fogalmaztak. Mint ismert, pénteken – az eddig ismert formában – megszűnt az Index. A portál munkatársai szinte kivétel nélkül felmondtak, miután szerdán az igazgatóság elnöke, Bodolai László kirúgta a lap főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot. Aznap este – amint arról a Népszava is beszámolt – az Indexért és a sajtószabadságért több ezren tüntettek Budapesten. A demonstrálók az Index szerkesztősége elől a budai Várba vonultak Orbán Viktor miniszterelnök hivatalához. 
Szerző
Témák
index média

Vasárnap még maradnak a zivatarok, de hamarosan visszatér a száraz, meleg idő

Publikálás dátuma
2020.07.25. 19:30
Vihar érkezik a Balaton északi partjához még július 21-én
Fotó: Varga György / MTI
Csaknem az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Vas és Zala megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra a zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. A fővárosban és Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében felhőszakadások veszélye miatt is riasztások vannak érvényben.
Az előrejelzés szerint szombat éjfélig további 20, délnyugaton, a középső és az északkeleti megyékben 30 millimétert meghaladó mennyiségű eső várható. Északon és a Dunántúl nyugati felén már csak néhol, máshol viszont még többfelé várható zivatar, felhőszakadás kíséretében. Főként a keleti, délkeleti tájakon a zivatarokhoz viharos széllökés és jégeső is társulhat. Vasárnap a Dunántúlon csak elszórtan, máshol viszont többfelé várható zivatar, átmenetileg viharos széllökések, néhol jégeső kíséretében. A Dunától keletre egy-egy zivatarcellában felhőszakadás is kialakulhat.
Vasárnap a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul, míg legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között valószínű. A jövő hét elején naposabbra, szárazabbra fordul időjárásunk, és visszatér a hőség. 

Új napi csapadékrekord

A péntek este érkező ciklon a nyugati országrészbe jelentős mennyiségű csapadékot hozott. Több településen a 100 millimétert is meghaladta a 24 óra alatt lehullott csapadék mennyisége. A július 24-ére vonatkozó napi csapadékrekord megdőlt: Vése községben 178 milliméter csapadék hullott, több, mint hetven milliméterrel meghaladva az eddigi rekordot. Az eddigi csúcstartó Nyírlugos volt, ahol 2010-ben ezen a napon 106,8 millimétert mértek.

Szerző

Index-újságíró: Azzal, hogy felálltunk, megmentettük a portált

Publikálás dátuma
2020.07.25. 18:28

Fotó: Bődey János / Index
Fábián Tamás közölte, a felmondásukkal ismét bemutatták az olvasóknak azt, amit cikkek, videók és fotók százezreivel tettek az elmúlt években: hogy mi történik Magyarországon.
Ha elsőre talán furcsán is hangzik, azzal, hogy felálltunk, megmentettük az Indexet – fejtette ki szombati Facebook-bejegyzésében Fábián Tamás. Az újságíró, aki a lap több mint 80, csaknem az összes újságírójával együtt felmondott azután, hogy az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke, Bodolai László kirúgta Dull Szabolcs főszerkesztőt.  
„Méltó és tisztességes halál lett a jussa, a felmondásunkkal pedig nektek, olvasóinknak bemutattuk ismét azt, amit cikkek, videók és fotók százezreivel tettünk az elmúlt években: hogy mi történik Magyarországon.”

– indokolta Fábián.

Hozzátette: nem hagyták, hogy csendben kivéreztessék, elhallgattassák, ezzel pedig meggyalázzák mindazt, amit az elmúlt 21 évben emberek százai áldozatos munkával készítettek. Az újságíró azt is kifejtette, hogy egyrészt a szerkesztőség nem tehette meg, hogy az értük hónapokig kiálló, „hátát tartó” főszerkesztőjét cserben hagyják, miután a tulajdonos a kirúgással átlépte a vörös vonalat. Leszögezte:
„mi az olyan újságírásban hiszünk, amiben nincs az a nyomás, aminek a hatására a legfontosabb alapelvünkből engedünk és hajlandóak vagyunk kicsit belesimulni”.

Szerinte ha maradnak, éppen azokkal az emberekkel kellett volna egyezkedni, akik nyilvánvalóvá tették, hogy velük egyfajta út járható:
„ha bekussolunk és majd mindig olyan keretek között írunk újságot, amit ők határoznak meg”.

Fábián Tamás megjegyezte, hogy a NER által szorongatott tulajdonos két lehetőséget hagyott nekik; megalkusznak ők is a hatalom embereivel és saját magukkal, vagy brutális személyes kockázatokat vállalva következetesen tartjuk magunkat ahhoz, amit eddig mondtak. – Utóbbit választottuk – tette hozzá, majd az egységesen távozó szerkesztőség jövőjéről sejtelmesen annyit mondott:
„történhetnek máshogy is a dolgok, azaz van másik.”

Azt, hogy a szerkesztőség együtt marad, és valamilyen formában lapot fog csinálni, sejteti a „Távozó indexesek” nevű, pénteken létrehozott Facebook-oldal, amelyet már csaknem 150 ezer ember kedvel és annál is több követ.  
„Szeretnénk egységben együtt maradni, továbbvinni az Index szellemiségét. Nem lesz egyszerű, még nekünk is nagyon homályos minden, az út elején vagyunk, de igyekszünk”

– írták.

A jelenlegi Index várható jövőjéről szólva Szalay Dániel, a media1.hu alapítója a Klubrádió Esti Gyors című műsorában még péntek este azt mondta: a munkatársak zöme már beadta ugyan a felmondását, de nem tudnak azonnal kilépni, mert ennek munkajogi következményei lehettek volna. „Várhatóan azonban a következő napokban csökkentett módban folytatja az Index. Ez inkább a tulajdonosi körnek kedvező, mert meg tudják kezdeni egy új stáb kialakítását – hangoztatta Szalay Dániel.

Pro és kontra

Az Index ügyével kapcsolatban szombaton több ismert ember is megszólalt.  Vásárhelyi Mária szociológus például a hirklikk.hu-n megvédte az Index tulajdonosait képviselő kuratóriumi vezetőt: „igazságtalannak tartom, hogy most Bodolait tegyék meg bűnbaknak és rá zúduljon a népharag”. Summázata szerinte a „manipulatív, zsarnoki hatalom könnyűszerrel tudja úgy keverni a kártyákat, hogy az ellenük küzdő barátok, bajtársak egymásnak ugorjanak és ne a közös ellenség – a zsarnokság –, hanem egymás ellen harcoljanak”. Tamás Gáspár Miklós filozófus viszont a merce.hu-n éppen a szerkesztőséget vette védelmébe.
„Ezek a fiatalemberek – az Index szerkesztői, munkatársai – bebizonyították, hogy különösebb hangoskodás és hencegés és színfalhasogatás nélkül lehet gyakorolni a szabadságpárti ellenállás egyszerű, elemi gesztusait”

– írta.

Hozzátette: „Orbánnal nincs kompromisszum. Nem azért csak, mert megalkudni vele nem emberhez méltó, hanem azért is, mert kilátástalan. Az Index dolgozói nem forradalmárok. Kételkedő és habozó polgárok, akiknek van hozzá elég eszük, hogy belássák: itt nincs kivel beszélni”. A Blikk péntek este vette észre Koncz Zsuzsa énekesnő Facebook-bejegyzését „Indexes barátaimnak...” címezve Arany János A walesi bárdok című verséből idézve:
„Ötszáz, bizony, dalolva ment Lángsírba velszi bárd: De egy se birta mondani Hogy: éljen Eduárd.”

Mérő László matematikus pedig ugyancsak közösségi oldalán hosszú bejegyzésben állt ki az Index újságírói mellett.  „Lehet, hogy két év múlva, amikor Orbán Viktor magában elemzi veresége okait, arra ébred majd rá, hogy nagy hiba volt hagyni az Indexet szétesni, sőt ezt elő is segíteni” – írta Mérő László.

Ferencvárosi bojkott

A IX. kerület polgármestereként szeretném az Index tulajdonosait tájékoztatni, hogy amíg nem biztosítják a szerkesztőség függetlenségét, addig a kerület nem tekinti a portált sajtópartnernek és semmilyen ügyben nem nyilatkozik az Indexnek. Úgy járunk el, ahogy a szennymédiával szemben eddig is – írta bojkottfelhívásában a Facebookon Baranyi Krisztina ferencváros ellenzéki polgármestere.  Kiemelte: „Egyetlen kerületként ezzel persze nem érnénk el nagy hatást, ezért kérem a többi polgármestert, önkormányzati és országgyűlési képviselőt, hogy csatlakozzanak. Ne nyilatkozzunk, ne adjunk semmilyen információt az Indexnek addig, amíg nem állítják helyre a függetlenséget.” Mint írta, a szerkesztőség tagjai elindítanak egy új indexet, akkor szeretne az első előfizetők között lenni. Ha így alakul, akkor erre biztat mindenki mást is. A modell működik máshol, olvasói előfizetésekből tudnak független online sajtót működtetni Csehországban és Szlovákiában is. – Sikerülni fog nekünk is – bizakodott Baranyi Krisztina, aki szerint Magyarországon nincs közszolgálati média, közpénzből kizárólag kormánypropagandát működtetnek. Ezért annak a legalább 3 millió embernek a zsebébe kell nyúlnia, akik nem hagyják hogy megtévesszék őket, nem hat rájuk az agymosás – tette hozzá.  

Szerző
Frissítve: 2020.07.25. 18:56