Előfizetés

Már csak egy hónapnyi segélypénz maradt az államkasszában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.27. 10:53

Fotó: Shutterstock
A járvány elképesztő ütemben emésztette fel az álláskeresési járadékra szánt összegeket, fél év alatt kiürült a keret.
Már szinte teljesen el is költötte a kormány a passzív munkaerőpiaci kiadásokra szánt előirányzat 83,2 százalékát. Az év hátralévő részére már csak nagyjából egy hónapra elegendő pénz maradt ebben a költségvetési zsebben – írja az mfor.hu.
A múlt héten közzétett részletes államháztartási adatok mélyére nézve ugyanis egészen megdöbbentő folyamatok rajzolódnak ki, hiszen elképesztő mértékben ugrottak meg a kormányzat munkaerőpiaci kiadásai júniusban. Míg a Startmunka-programokra június végéig az idei évre meghatározott 140 milliárdos előirányzatból 64,8 milliárd forintot kötöttek már le. Vagyis a teljes keret 46,3 százalékát az első félév során.
Ellenben a passzív kiadások idei 83 milliárdos előirányzatának 83,2 százalékát már el kellett költenie a kormánynak, ez kicsivel több mint 69 milliárd forintot jelent.

Vagyis csak 14 milliárd forintnyi forrás áll a kormány rendelkezésére ezen a soron, amiből egy átlagos hónap kiadásai még fedezhetők, de még egy újabb júniusi hónapra kevés lenne – írja a pénzügyi portál. A teljes előirányzat    • az álláskeresési járadékot, • a nyugdíj előtti álláskeresési segélyt, • az ellátások megállapításával kapcsolatos útiköltség-térítést • és az ellátásokkal összefüggő közvetlen költségeket foglalja magába. A kasszát a június havi tételek terhelték meg rendkívüli és eddig még talán nem látott mértékben. A havi adatok alapján
csak a hatodik hónapban 29,4 milliárd forintot fordított a kormány passzív kiadásokra. Ez annyira kiugró tétel, hogy 2006-ig visszamenőleg egyetlen hónapban sem volt még csak hasonló nagyságú kiadás sem ezen a soron.

Sokba kerültek a hivatalosan elismert munkanélküliek is

Mint a lap emlékeztet rá, a hivatalos adatok szerint a koronavírus hazai megjelenése óta, márciustól napjainkig több mint 112 ezren veszítették el az állásukat. A valós szám ennél jóval magasabb lehet, hiszen nem mindenki regisztráltatja magát álláskeresőként a munkaügyi hivataloknál. Az álláskeresői státusz az adminisztráció mellett alapját jelentheti a három hónapig járó álláskeresési ellátásnak is Ez a jogosultsági idő nagyon rövid időszakot jelent, nem véletlenül szólították fel többen többször is a kormányt ennek meghosszabbítására. 
Azonban a segély alapú gondolkozás és szakpolitikai intézkedések annyira távol állnak a kormány 2010 óta hangoztatott ideológiájától, hogy még csak átmeneti jelleggel sem fontolta meg ezeket a lehetőségeket. Annyira nem azonosul a kabinet az „ingyenpénz” gondolatával, hogy a gyakorlatilag a munkanélküli segélyként funkcionáló ellátási formát is álláskeresési járadékra nevezték el.  A lap szerint ez magában is jelzi: 
A munkájukat elvesztők számára sokkal inkább elvi indokok miatt nem adott a kormány extra segítséget, minthogy fiskális szempontok vezérelték volna a kormányt – tekintve, hogy jelen helyzetben kevésbé indokolt célokra és projektekre mennyit fordítanak.

Ezentúl fekete-fehér lesz a zöldkártya

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.27. 10:33

Fotó: Népszava
Az erről szóló pénzügyminisztériumi rendelet pénteken lépett hatályba.
A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) meglétét igazoló zöldkártyát ezután fekete-fehérben bocsátják ki a biztosítók – pénteken lépett hatályba a pénzügyminisztériumi rendelet, amely ezt lehetővé tette – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). Megszületett ugyanis az a nemzetközi megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy tagállamok, illetve biztosítóik a jövőben fekete-fehér alapon bocsássák ki a fedezetigazolást. A zöldkártya-rendszer magyarországi szervezete, a Mabisz által működtetett nemzeti iroda péntektől a kgfb-vel foglalkozó valamennyi biztosítótársaság számára engedélyezte a fekete-fehér alapszínű zöldkártyák kibocsátását. A járványhelyzet és a nyári szabadságolások miatt ugyanakkor átmeneti időszakot biztosítanak az átállásra. Szeptember 30-ig így zöld alapszínű zöldkártyák kibocsátására is marad lehetőség mind papír alapon, mind elektronikus úton. Október 1-jétől viszont már csak fekete-fehér zöldkártyák adhatók ki – közölte a Mabisz. A Mabisz közleménye emlékeztet, hogy a Magyarországon megkötött gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés kiterjed az Európai Gazdasági Térség tagállamainak területére, Svájcra, valamint azokra az országokra, amelyekkel erről kétoldalú megállapodás született. Ennek keretében egyes országok – köztük az összes uniós tagállam – külön megállapodás alapján a fedezet igazolásául elfogadják a gépjármű forgalmi rendszámtábláját. Azokba az országokba azonban, amelyek csak a zöldkártya rendszerben vesznek részt, a rendszámegyezményben nem, a biztosító által kibocsátott, a fedezet meglétét igazoló zöldkártya szükséges a határátlépéshez. A magyar autósoknak jelenleg a szomszédos országok közül csak az Ukrajnába való belépéshez kell zöldkártyával rendelkezniük. Vannak azonban olyan országok, ahová a Mabisz annak ellenére javasolja a zöldkártya elvitelét, hogy azok a rendszámegyezmény részesei. A szövetség jelezte: ezekről az országokról rendszeresen tájékoztatást ad honlapján.

Rekordszintre nőtt az arany ára

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.27. 09:40
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Reggel fél nyolckor az arany ára unciánként 1,74 százalék (33,10 dollár) emelkedéssel, 1930,50 dolláron állt.
Rekordszintre, 1930 dollár fölé drágult az arany ára a hétfő reggeli ázsiai kereskedésben. Reggel fél nyolckor az arany ára unciánként 1,74 százalék (33,10 dollár) emelkedéssel, 1930,50 dolláron állt. Pénteken az augusztusi jegyzésű aranyár 7,50 dolláros drágulással rekordszinten, 1897,40 dolláron fejezte be a napot. Az előző zárórekord 2011 augusztusában született, 1891,90 dollárral. A nemesfém drágulását részben az okozza, hogy a befektetők – az arany befektetési menedék szerepének köszönhetően – aranyba ruháznak be a felerősödött amerikai-kínai konfliktus miatt és amiatt, hogy nem csitul a koronavírus-járvány a világon, ami komolyan visszafogja a globális gazdaságot. A Reuters által korábban idézett egyik szakérő szerint a bizonytalan gazdasági és politikai környezet miatti kiugróan nagy kereslet drágítja az aranyat, de gyors csökkenésbe válthat a nemesfém ára, ha ezek a körülmények megváltoznak.