Előfizetés

Idén is lesz lovasterápia-képzés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.28. 09:41
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A 90-es években a Nemzetközi Gyermekmentő szolgálat közreműködésével létrehozott Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány 1997 óta tart szakmai oktatásokat.
Ha a körülmények engedik, a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány (MLTSZ) a korábbi évekhez hasonlóan idén ősszel is elindítja „Alapozó ismeretek a lovasterápiáról” elnevezésű képzését. A 90-es években a Nemzetközi Gyermekmentő szolgálat közreműködésével létrehozott szervezet 1997 óta tart szakmai oktatásokat. Idehaza egyre több a képzett szakember, a lovasterápia iránti igény viszont még gyorsabban nő. Az MLTSZ az első tanfolyamot 1997 novemberében, Hortobágyon rendezte az Angol Lovasterápiás Egyesület ( Riding for the Disabled Association – RDA) által ajánlott és képzett szakemberek bevonásával. Jelenleg négy fő iránya van az alapítvány által biztosított képzéseknek. Foglalkoznak gyakorló lovas szakemberek alkalmanként két hetes továbbképzésével, illetve 2000-ben kidolgozták a gyógytornász és gyógypedagógus alapdiplomára épülő hazai lovasterapeuta-oktatást, amely az EMMI akkreditált pedagógus-továbbképzési programjának része. Az utóbbi terülten évente indítják a kurzusokat. Mint honlapjukon írják: „Egyre nagyobb igény jelentkezik a magatartásproblémákkal küzdő, hiperaktív, autizmussal élő, érzelmi és beilleszkedési problémákkal küzdő gyerekeket nevelő családok részéről a lovas pszichoterápia iránt. A 2005-ös évben ezért kezdtük meg a lovasterápia iránt érdeklődő pszichológus szakemberek képzését.” 2006-tól a lovas parasport oktatói és edzői képzést is elindították, látva, hogy a fogyatékos, sérült emberek között egyre többen szeretnének szabadidős tevékenységként vagy sportként lovagolni. A fentieken túl a már végzett gyógypedagógus, lovasterapeuta és hippoterapeuta szakemberek számára tartanak továbbképzéseket, illetve évente egyhetes segítő tanfolyamot szerveznek azoknak az érdeklődőknek, akik a lovasterápiás munkában segítőként szeretnének közreműködni. A most meghirdetett alapozó képzésre olyan gyógytornászok és gyógypedagógusok jelentkezését várják, akik a későbbiekben ezen a területen szeretnének továbbtanulni. Az alapozó képzés várható indulásának időpontja 2020 októbere, a jelentkezési határidő: 2020. szeptember 1. További tájékoztatást a www.lovasterapia.hu weboldalon, a „Képzések” menüpont alatt találnak az érdeklődők.

Brazil gyűjtőé lett az olimpiai ötkarika

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.27. 19:14
Pierre de Coubertin szobra a karikákkal
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
234 950 eurót fizetett Pierre de Coubertin rajzáért.
Száznyolcvanötezer euróért kelt el egy cannes-i árverésen az a rajz, amelyen a modernkori játékok atyja, Pierre de Coubertin először ábrázolta az olimpiai ötkarikát. Alexandre Debussy, a Cannes Encheres igazgatója azt mondta, egy brazil gyűjtő vásárolta meg az emléktárgyat, amely adókkal együtt 234 950 euróba került neki.
Az öt kontinenst szimbolizáló öt színes, egymásba fonódó karika 21x27,5 centis fehér vásznon látható. Coubertin 1913 augusztusában alkotta meg, a kész művet végül az első világháborút követően az 1920-as, antwerpeni olimpia megnyitója előtt mutatták be.
A vasárnapi aukción a sportritkaságok sorában elkelt a négy évtizeddel ezelőtti moszkvai olimpia eredeti fáklyája is. Az alumíniumból készült, 56 és fél centi hosszú 1980-as ereklyét, amelynek kikiáltási ára 1500 euró volt, az inkognitóját megőrző licitáló 2500 euróért vihette el.

WHO: otthon is lehet sportolni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.27. 12:21

Fotó: Alyson Aliano/Image Source / AFP
Online edzéssel, tánccal, de akár videojátékozással is átmozgathatjuk magunkat.
A pandémia rengeteg változást hoz az életünkbe, amelyekhez folyamatosan alkalmazkodnunk kell. Sokaknak az otthonuk a munkahelyükké is válik, de van, aki csak a lakásában érzi biztonságban magát, így szinte ki sem mozdul. Mint megírtuk, a hónapokig tartó otthonlétben olyan alapmozgások estek ki, amelyeket a hétköznapokban észre sem veszünk, így a legtöbben súlyos mozgáshiányos állapotba kerülhettek. 
A WHO szerint ennek nem kellene így lennie, ugyanis mozogni, sportolni, izmokat növelni, egyensúlyt fejleszteni otthon is lehet – olvasható az Egészségügyi Világszervezet Facebook-oldalán. Ha nem érezzük biztonságosnak az edzőtermeket, kereshetünk online tréningeket, de a tánc, az ugrálókötelezés vagy a videojátékok is átmozgatják a testet, persze fontos, hogy ezek ne csak egyszeri alkalmak legyenek.
Fontos, hogy a rendszeres edzés elkezdése, illetve az ahhoz való visszatérés fokozatosan történjen – hívta fel a figyelmet a lapunknak nyilatkozó edző. Olyan mozgásformát érdemes választani, ami nem terheli meg az ízületeket és fokozatosan szoktatja vissza vagy hozzá a terheléshez a keringési rendszert.