Beszakadt az USA és a német növekedés

Publikálás dátuma
2020.07.30. 17:59

Fotó: Shutterstock
A koronavírus járvány miatt a világ két vezető gazdaságában drasztikusan csökkent a termelés.
A várthoz meglehetősen közel alakult az USA történelmi mértékű GDP-visszaesése a második negyedévben. A hivatalos első becslés szerint ez évesített 32,9 százalékot tett ki negyedév/negyedév alapon, ami az 1947 óta tartó nyilvántartás óta a legrosszabb érték – írták az Erste elemzői. A szám csalóka, mert a negyedév/negyedév adatot már évesítették. Éves összehasonlításban és az Európai Unióban alkalmazott számolás szerint a második negyedévben 9,5 százalékkal csökkent "csak" a USA nemzeti összterméke (GDP).   A német GDP az előző év azonos időszakához képest 11,7 százalékkal esett, az első negyedévhez képest pedig 10,1 százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény. Ez utóbbi nem sok jóval kecsegtet, ugyanis a német gazdasághoz ezer szállal kötődik a magyar gazdaság: második negyedéves GDP adatot a KSH két hét múlva publikálja. A hazai gazdaság az első negyedben még 2,2 százalékkal nőtt, így a visszaesés kisebb mértékű lehet, mint a német adat, de elérheti akár a nyolc százalékot is.
Szerző

Most a NAV egymilliárdos tenderén futott nagyot a 4iG

Publikálás dátuma
2020.07.30. 12:57

Fotó:
Valósággal tarol a közbeszerzéseken Jászai Gellért cége, két másik céggel együtt fejleszthetik az adóhivatal új szerverrendszerét.
A  Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közölte csütörtökön a 4iG informatikai vállalat, hogy újabb közbeszerzést nyertek el: ezúttal a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) által kiírt „eKereskedelem szerver infrastruktúra és licence beszerzés” megnevezésű közbeszerzési eljárás hirdette ki nyertes ajánlataként a 4iG, a Getronics Magyarország Kft., valamint ASH Szoftverház Kft. közös ajánlatát – írja a hvg.hu. A beszerzési eljárás a KEF által kötött keretmegállapodás alapján, versenyújranyitással történt. A beszerzés célja a Nemzeti Adó és Vámhivatal intézményei részére szerverek és tárolók, valamint ezekhez kapcsolódó szolgáltatások beszerzése. A konzorcium tagjai közül a szállító a 4iG. Az ajánlat értéke 1,1 milliárd forint + áfa – derül ki a hirdetményből.  A Jászai Gellért irányításával működő 4iG egymás után nyeri az több százmilliós tendereket, hol egyedül, hol más konzorciumi partnerekkel: július 28-án derült ki, hogy a Nádor Rendszerház Zrt.-vel együtt 306 millió forintért szereznek be jegynyomtató gépeket a MÁV-nak.  Mint a HVG megjegyzi, a 4iG decemberben és idén januárban összesen 8,3 milliárd forint értékű munkákra nyert el megbízásokat, februárban több százmilliós, márciusban milliárdos volt a végösszeg. A vállalat korábban Mészáros Lőrinc és Jászai közös érdekeltsége volt, ám Jászai idővel átvette, Mészáros köre pedig átengedte a vezetést – július 1-én aztán Jászai Gellért  vagyonkezelő Kft.-je többségi tulajdonossá vált az informatikai cégnél.    
Szerző

Jóval kevesebb alma és körte terem idén a tavaszi fagyok és az aszály miatt

Publikálás dátuma
2020.07.30. 09:56
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Tavasszal nagyon sok, térségenként 15-18 fagyos éjszaka volt.
Várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem idén az átlaghoz képest a tavaszi fagyok és az aszály miatt; a körtét még ennél is jobban is megviselte az időjárás, abból egy átlag évhez képest akár 50-60 százalékkal is kevesebbet szüretelhetnek a gazdák – derül ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) termésprognózisából. A szervezetek csütörtöki közleménye szerint
a kedvezőtlen időjárás miatt idén 300-350 ezer tonna lehet az almatermés, amely egy átlagos, évi 600 ezer tonnát kitevő termés 50-60 százalékának felel meg. Körtéből idén 13-16 ezer tonnára számítanak a szakemberek, ezen gyümölcsből egy átlagos évben 32 ezer tonnát szüretelnek.

A gyenge termést azzal magyarázták, hogy tavasszal nagyon sok, térségenként 15-18 fagyos éjszaka volt, március 22-étől május közepéig több hullámban jelentős fagykárok érték a gyümölcsültetvényeket, illetve az aszály is komoly károkat okozott. Hozzátették, hogy az alma esetében az egyes termőtájak, illetve termesztőkörzetek között nincsenek markáns különbségek, mindenhol az átlagosnál jóval alacsonyabb a termés. A Gala- és a Golden-féléknél viszonylag jó a termés, míg kifejezetten gyenge a Jonagold, Jonathan és Idared fajtáknál. A Red Delicious, a Pinova, a Braeburn, a Fuji fajták termése erősen eltérő, általában gyenge. A körténél a dunántúli termőtájakon általában nagyon gyenge a termés, az ország északi, észak-keleti részein valamivel jobb a helyzet, de a termés itt is jelentősen alulmúlja még a tavalyi, gyenge szintet is. A Vilmos körte várható mennyisége a helyzethez képest elfogadható, a többi fajta általában nagyon gyengén teljesít – tették hozzá. Az agrárgazdasági kamara az MTI érdeklődésére közölte azt is, hogy Magyarországon 24 ezer hektáron termesztenek almát, a legjelentősebb termesztőkörzet 17 ezer hektárral Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A körte belföldi termőterülete 2100 hektár, a legjelentősebb termesztőkörzet 3500 hektárral Borsod-Abaúj-Zemplén megye és 1100 hektárral Heves megye.
Szerző
Témák
alma körte