Előfizetés

Trump mégsem akarja elhalasztani a választást

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.31. 10:34
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: JIM WATSON / AFP
Az amerikai elnök közölte: csak a levélszavazás megbízhatatlansága miatt aggódik.
Donald Trump amerikai elnök kijelentette csütörtök esti fehér házi sajtóértekezletén, hogy nem akarja elhalasztani a novemberi elnökválasztást, csak a levélszavazás megbízhatatlansága miatt aggódik.
„Választást akarok és eredményt, sokkal, de sokkal jobban mint önök” – jelentette ki az elnök és hangsúlyozta, hogy
nem akar három hónapig várni és aztán szembesülni azzal, hogy hiányoznak a szavazócédulák.

Hozzátette, hogy
„a választás eredményeit már a választás éjszakáján ismernünk kell, nem napokkal, hónapokkal, sőt, akár évekkel később.”

Trump csütörtök reggel az egyik Twitter-bejegyzésében vetette fel a november elején esedékes elnökválasztás elhalasztását. Arra hivatkozott, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta egyre gyakrabban szóba kerülő, levélben történő szavazás „a legpontatlanabb és legcsalárdabb választás” lenne az amerikai történelemben. Felvetését a saját pártja legbefolyásosabb politikusai is elutasították. A demokrata párti politikusok közül eddig Tom Udall új-mexikói szenátor utasította el a felvetést, a demokrácia elleni támadásnak minősítve azt. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke pedig úgy reagált, hogy idézte az alkotmányból azt a részt, miszerint a szövetségi törvényhozás joga meghatározni a választás napját. Az elnök sajtóértekezletén kitartott amellett, hogy a levélszavazás csalás lehetőségeit rejti magában. Ennek alátámasztására bemutatott három újságcikket. Az egyik a The Wall Street Journal július 20-án Levélszavazási katasztrófa New Yorkban címmel megjelent szerkesztőségi állásfoglalása, amely arról szól, hogy a június 23-ai New York-i előválasztások után egy hónappal még mindig nem lehet tudni, ki nyert, mert eltűntek szavazatok, és per folyik a még mindig nem végleges választási eredmény miatt. Trump felmutatott egy olyan elemzést is, amely a CBS televízió honlapján egy héttel ezelőtt jelent meg, és a levélszavazás eddigi tapasztalatok szerinti problémáival foglalkozik, valamint azzal, hogy milyen más gondok várhatók a választásokon. Továbbá idézett egy hasonló tartalmú cikket a The Washington Post című liberális lapból is. A Post írása azt részletezte, hogy az idei előválasztásokon több tízezernyi levélszavazatnak egyszerűen nyoma veszett. Az elnök a sajtóértekezleten megismételte azt a véleményét, hogy „a levélszavazás a legnagyobb csaláshoz fog vezetni. „A buta emberek talán nincsenek is ezzel tisztában” – tette hozzá.
Kapcsolódó
Trump halasztani akarja az elnökválasztást

A brazil elnök felesége és az egyik minisztere is koronavírusos

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.31. 09:16

Fotó: EVARISTO SA / AFP
Marcos Pontes tudományos és technológiai miniszter az ötödik kormánytag, akinek fertőzöttségéről tudomást szerzett a nyilvánosság.
Pozitív lett a brazil elnök, Jair Bolsonaro feleségének koronavírus-tesztje csütörtökön, öt nappal az után, hogy az államfő bejelentette, kigyógyult a vírus okozta Covid-19 betegségből. A brazil tájékoztatási minisztérium közlése szerint a first lady, Michelle Bolsonaro jól van, és a pozitív teszt után követni fogja az előírt protokollt – írja a dpa hírügynökség. Jair Bolsonarónál július 7-én diagnosztizálták a fertőzést, és a múlt szombaton jelentette be, hogy negatív lett a koronavírus-tesztje. Bolsonaro
több mint két hetet karanténban töltött az elnöki palotában.

Szerdán 38 éves feleségével együtt részt vett egy rendezvényen, és mindketten védőmaszkot viseltek. Csütörtökön azonban Bolsonaro már védőmaszk nélkül jelent meg a tömeg előtt Piaui államban. Az államfő csütörtökön közölte, hogy előző nap nem érezte jól magát, és vérvizsgálaton esett át, most pedig antibiotikumot szed, mert a tüdejében gombás fertőzést találtak, amelyet a karantéban eltöltött húsz nap alatt szedett össze. Bolsonaro hozzátette, hogy ennek ellenére a terveknek megfelelően pénteken látogatást tesz a déli Rio Granda do Sul államban. Csütörtökön
Marcos Pontes tudományos és technológiai miniszter jelentette be, hogy pozitív lett a vírustesztje. Ő már az ötödik kormánytag, akinek fertőzöttségéről tudomást szerzett a nyilvánosság.

A 210 milliós Brazília a világjárvány egyik fő gócpontja, a koronavírussal fertőzöttek számát illetően a második az Egyesült Államok után. A brazil egészségügyi minisztérium arról tájékoztattak csütörtökön, hogy fertőzöttek száma szerdára átlépte a 2,6 milliót, és 91 263-en haltak bele a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. Egy nap leforgása alatt
csaknem 58 ezer új fertőzéses esetet regisztráltak, és 1129-en haltak meg.

Az előző napon újabb napi rekord dőlt meg mind a fertőzöttek, mind a halottak számában, ennek ellenére a kormány aznap engedélyezte a külföldi turisták beutazását az országba légi úton. Brazília korábban nyitotta meg légi határait a külföldi turisták előtt, mint bármely más térségbeli ország, ahol a járványhelyzet kedvezőbb. Jair Bolsonaro hónapokig megkérdőjelezte a járvány súlyosságát, "kisebb influenzának" titulálva a betegséget, és a gazdasági újranyitást szorgalmazta a szövetségi tagállamok kormányai által életbe léptetett és a járvány megfékezését szolgáló kijárási korlátozásokkal szemben.

"Bojko bátya" országot jár

Miklós Gábor írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2020.07.31. 09:00

Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP
Csütörtök hajnalra sátrakból tábort vertek a tüntetők a szófiai centrumban lévő Orlov (Sasos) hídon. Így lehetetlenné tették a forgalmat a szűk városközpontban. Előző nap több tízezren tüntettek országszerte a kormány és a legfőbb ügyész lemondását követelve. Tegnap 13-an haltak meg Bulgáriában a koronavírustól, ez az országos rekord. A társadalmi feszültségek és a politikai válság dacára békés állapotok uralkodnak a bolgár városokban. A rendőrség visszafogottan lép fel, kerüli az összecsapásokat, s a tüntetők is kiszorítják maguk közül az agresszív elemeket. A megmozdulások – beleértve az előző napi legnépesebbet – hangsúlyozottan civil jellegűek és fiatal, urbánus arcot mutatnak. A tüntetők tábláin többen az EU-t figyelmeztetik a bulgáriai korrupcióra és banditauralomra. A bolgár független sajtó beszámolói ismertetik a nyugati elemzéseket, miközben elkeseredetten írnak arról, hogy az európai intézmények, mindenekelőtt az Európai Néppárt (itt tag Boriszov pártja a GERB) továbbra is azonosulnak a korrupt oligarchikus rezsimmel. A megmozdulásokat a kezdetektől fogva három középkorú értelmiségi kezdeményezi. Veliszlav Minekov szobrász, Nikolaj Hadzsigenov ügyvéd és Arman Babikján pr-tanácsadó, akiket egy kormánypárti képviselő tévé-szerepléseik nyomán keresztelt el „Mérgező triónak”. Bojko Boriszov miniszterelnök most már személyes polémiába bonyolódott a hármassal, a Facebook-oldalára feltett videójában hazugsággal vádolta őket. A kormányfő a tüntetőkhöz fordulva kérte: ne zárják le a közlekedés elől a városközpontot, „hagyják dolgozni azokat, akik nem tiltakoznak!” A jelek szerint a miniszterelnök döntött: kivonul a parlamenti politikából, s ehelyett a maga vezette terepjárón járja az országot, személyesen ellenőrzi az útépítések és más beruházások állását. Itt találkozik híveivel, pártjának támogatóival. Ezzel azt sugallják, hogy az ország dolgos része támogatja „Bojko bátyát” nem tüntet, munkálkodik és hálás a vezetőnek. Ellentétben az elégedetlen városiakkal, gyanús elemekkel és volt kommunistákkal. Boriszov nyilván azért is kerüli a másfajta nyilvánosságot, hogy ne kelljen válaszolnia például a legújabban kiszivárgott hangfelvételeire, amelyeken ocsmány nyelven szól különböző politikusokról és gyalázza a tüntetőket. Nem mond le – a következő választásokig, csak pár hónap van hátra, tessék kibírni, ez a demokrácia – üzente egy másik Facebook-videón. A társadalom többsége már változást akar. A Gallup International a megmozdulások első hete után készített reprezentatív felmerést arról, mit látna jónak a bolgár közvélemény. Július 13-án a megkérdezettek 58 százaléka akarta a kormány lemondását, és 32 százalék ellenezte ezt. A megkérdezettek mintegy tíz százaléka mondta, hogy maga is jár tüntetni –főleg fiatalok. Szófiában más településekkel szemben magasabb a hajlandóság a tüntetéseken való részvételre, a fővárosban 150 ezren deklarálták: hajlandóak az utcára menni, hogy Boriszov és társai távozzanak a vezetésből.