Előfizetés

Nyolcvan rendőr és TEK-es kapcsolta le Cegléd és Szolnok kristálybáróit (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.31. 13:05
Vezetőszáron a dizájnerdrog-terjesztéssel gyanúsított banda egyik tagja
Fotó: police.hu
Kilós mennyiségben teríthették a dizájnerdrogokat gyanúsítottak, akik királyi módon éltek, több tízmilliós vagyont is szerezhettek a tiltott szerekből.
Több tucat szolgálati autóval nyolcvan rendőr, a Terrorelhárítási Központ két műveleti egysége és három kutya, vett részt a Ceglédi Rendőrkapitányság által koordinált rajtaütésben- írja a police.hu. A szerda hajnali rajtaütés egy dizájnerdrogokat terítő szervezet felszámolását célzó nyomozás harmadik felvonása volt. Az alapos előkészítést egy utolsó eligazítás követte, majd a Ceglédi, a Gyöngyösi, a Szolnoki, a Jászberényi Rendőrkapitányság, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Támogató Osztály munkatársai, három kábítószerkereső kutya, valamint a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei elindultak négy - három Jász-Nagykun-Szolnok megyei és egy Heves megyei - címre.
A rendőrök öt embert előállítottak, mindnyájukat bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével gyanúsítottak meg. Közülük két fő, az őrizetbe vett R. Róbert János 39 éves szolnoki, valamint Zs. Ernő 40 éves zagyvarékasi lakos letartóztatását kezdeményezik. R. Róbert János egy korábban elfogott kereskedőtől vette át az illegális üzletet, a gyanú szerint két hónap alatt hat kilogramm kréta, kristály és hópihe fantázianevű új pszichoaktív anyagot adott-vett, amelyen több mint 1,5 millió forintot keresett.
Zs. Ernő egy másik lekapcsolt üzletkötő helyét töltötte be egy ideje, két hónap alatt több mint 15 kilogramm új pszichoaktív anyag (kréta, kristály, hópihe) beszerzése és értékesítése köthető személyéhez. Bűnös úton szerzett bevétele több tízmillió forint. Az új pszichoaktív szerek grammját 800-1.800 forintért vette, majd jelentős haszonkulccsal, legalább 5.000 forint/adag áron terítette ügyfélkörének.
A szolnoki B. Gábort sofőrként alkalmazták. Mivel R. Róbert János nem rendelkezik vezetői engedéllyel, a 34 éves férfi hol főnökét, hol a szert, hol az annak vásárlásához szükséges pénzt utaztatta. A Jászapátiban elfogott, 39 éves S. Krisztián több alkalommal vásárolt kréta nevű új pszichoaktív anyagot. A 36 éves, gyöngyösi M. László terhére jelenleg egy bűnös adás-vétel róható, 2 kilogramm új pszichoaktív anyagot adott tovább, amelyen közel 4,5 millió forintot keresett.
Az egyes helyszíneken több mint 2 millió forintot, egy személygépkocsit, egy kistehergépkocsit, 2 mobiltelefont, 107 darab, közel 1 kilogramm ékszert, mérleget, elektromos sokkolót, boxert, gáz- és riasztófegyvert foglaltak le. A gyanúsítottakkal szemben a további eljárást a Ceglédi Rendőrkapitányság folytatja le.

Vérfürdő Érden: ásókkal, késekkel esett egymásnak a két rivális csapat

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.31. 12:37
Bűnügyi helyszínelők dolgoznak az érdi benzinkúton, ahol a csütörtök esti vérontás történt
Fotó: police.hu
A verekedésnek 14-nél több résztvevője is lehetett, a brutális összecsapás után egy ötvenéves férfi életét vesztette.
Halálos áldozattal is járó összecsapás történt két rivális csapat között csütörtök este Érden: a vérontásról a Népszava is beszámolt, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság azonban most újabb részleteket közölt a bűncselekményről. Mint írják, a két társaság este nyolc óra körül, az Iparos úti benzinkút előtt találkozott: eddig ismeretlen okból vitatkozni kezdtek, ami gyorsan tettlegességig fajult – a jelek szerint a résztvevők erre a lehetőségre is felkészültek, mert 
vascsöveket, ásókat, késeket, gázpisztolyokat kaptak elő, és pillanatokon belül tucatnyi felfegyverzett ember esett egymásnak.

A verekedés közben több lövés is eldördült, gyilkos sérülést azonban mégis a szúró-vágó eszközök okoztak: a pár perces összecsapás során egy ötvenéves férfi életét vesztette, és további tizenkét ember került különböző fokú sebesülésekkel kórházba. A Pest megyei nyomozók 12 óra alatt azonosították és elfogták a véres verekedés több résztvevőjét is: egy 36 éves férfit emberöléssel, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettével gyanúsítják. Kórházi kezelésük után a rendőrség mindannyiukat őrizetbe veszi, és kezdeményezi a bíróságnál letartóztatásuk elrendelését is. A police.hu-n megjelent közlemény megfogalmazásából kiderül, hogy
a verekedésnek 14-nél több résztvevője is lehetett.

A megyei főkapitányságtól megkérdeztük, hogy hány embert köröznek az ügyben, és milyen előzményei lehettek a vérontásnak – ám a nyomozás érdekeire hivatkozva nem akartak további részleteket közölni.

A helyiek nem mernek nyilatkozni

A vérontás az Iparos úti benzinkút mellett történt – a Népszava telefonon érdeklődött volna történtekről, ám a kút dolgozói nem beszélhettek, mint mondták, felsőbb utasítás volt náluk a nyilatkozatstop.
Hasonlóan szűkszavúak voltak a környéken üzemelő boltok vezetői is – volt, aki dolgozóinak biztonsága érdekében utasította vissza kérdéseinket.

Érdi és enyingi romák csaphattak össze

A történtek után Facebook-bejegyzést tett közzé Balogh Csaba, az érdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Ebben közeli ismerősként gyászolja, az érdi cigányság nevében búcsúztatja az áldozatot, és egy enyingi kört hibáztat a tragédiáért. Bejegyzését később viszont eltávolította.
A Népszava úgy tudja, idén a minden évben megtartott, ezúttal vasárnapra tervezett érdi roma holokauszt emléknap is elmarad – a szervezők így emlékeznek meg a tragédiára.

Éveken át szexuálisan zaklatta lányát egy Bács-Kiskun megyei férfi, súlyosítanák a büntetését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.31. 11:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Kecskeméti Törvényszék korábban 9 év szabadságvesztésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte.
A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokon eljáró ügyészség, a szabadságvesztés büntetés súlyosítását indítványozta annak a Bács-Kiskun megyei férfinak az ügyében, aki több éven át erőszakkal és fenyegetéssel szexuális cselekmény tűrésére kényszerítette a kiskorú lányát. A Kecskeméti Törvényszék ítéletében a férfit szexuális erőszak és szexuális kényszerítés miatt 9 év szabadságvesztésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítélet szerint a férfi a vérszerinti gyermekét 10 és 16 éves kora között rendszeresen zaklatta szexuálisan és erőszakkal, illetve fenyegetéssel szexuális cselekmény tűrésére, egy esetben annak végzésére kényszerítette. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség a vádlott terhére, hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést. Fellebbezett továbbá a vádlott bűncselekmény hiánya okán történő felmentés valamint a terhelt védője felmentés és enyhítés érdekében. Az ügyészség fellebbezését a másodfokú ügyészség fenntartotta. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint a kiemelkedő tárgyi súlyú nemi erkölcs elleni bűncselekményeket saját kiskorú lánya sérelmére elkövető vádlottal szemben lényegesen hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása indokolt. Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla jár el.