Romániában meghaladta az ötvenezret az igazolt fertőzöttek száma

Publikálás dátuma
2020.07.31. 15:11

Fotó: Nicolas Economou / AFP/NurPhoto
Újabb csaknem 1300 embernél mutatták ki az utóbbi egy napban a koronavírust, ezzel meghaladta az ötvenezret a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma.
A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az újabb 1295 fertőzöttet diagnosztizáltak és minden korábbinál több, 39 koronavírusos beteg vesztette életét. Ezzel 2343-ra emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma, a nyilvántartott aktív fertőzötteké pedig már meghaladta a 21 500-at. Közülük 7456-an vannak kórházban, 409-en pedig intenzív terápiára szorulnak. Az egészségügyi miniszter csütörtöki közlése szerint országos szinten 840 intenzív terápiás hely áll a koronavírusos betegek rendelkezésre. Bukarestben és több más nagyvárosban azonban már helyhiány van a kórházak intenzív terápiás részlegein, ezért több helyütt a súlyos betegeket próbálják átszállítani a szabad kapacitással rendelkező kórházakba. Ez azonban roppant kockázatos: egy hetedik hónapban lévő, a koronavírus-fertőzés miatt légzési elégtelenséggel küzdő aradi várandós nőnek csütörtökön leállt a szíve a mentőautóban, amikor átszállították a temesvári megyei kórházba. Bár többször is újraélesztették, végül nem sikerült megmenteni az életét. Miután a kormány a helyi hatóságokra bízta a járvány terjedésének megfékezését célzó újabb korlátozások bevezetését, eddig kilenc megyében döntött úgy a helyi járványügyi operatív törzs, hogy a kültéri zsúfolt helyeken is kötelező a védőmaszk viselése, és korlátozzák a vendéglátóhelyek nyitvatartását.
Szerző

Irán szombattól nem engedi be a turistákat

Publikálás dátuma
2020.07.31. 12:51

Fotó: AFP
Csak meghatározott, például munkavállalási céllal kérhetnek a külföldiek belépésre jogosító vízumot, és őket is csak negatív koronavírus-teszt felmutatásával engedik be.
Irán szombattól nem enged be turistákat az országba a koronavírus-járvány újbóli felerősödése miatt. A kormány pénteki bejelentése szerint csak meghatározott, például munkavállalási céllal kérhetnek a külföldiek belépésre jogosító vízumot, és szombattól őket is csak negatív koronavírus-teszt felmutatásával engedik be. A vizsgálatot nemzetközileg akkreditált intézetnek kell elvégeznie az érkezők hazájában, és nem lehet régebbi négynaposnál – idézte a sajtó a bevándorlási hatóságok közleményét. Az iráni egészségügyi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint a megelőző 24 órában 226 ember halt bele a SARS-Cov-2 koronavírus okozta Covid-19 légzőszervi betegségbe vagy annak szövődményeibe, ezzel 16 569-re nőtt a járványban elhunytak száma. A fertőzöttek napi száma több mint 2600-al nőtt, összességében pedig már meghaladta a 300 ezret. A járvány felerősödése sokak szerint a korlátozóintézkedések május végi enyhítése következményének tartják. Kedden a fővárost, Teheránt „vörös zónává” kellett nyilvánítani a fertőzöttek nagy száma miatt. Az iráni orvosi kamara felhívta a figyelmet arra, hogy orvos- és ápolóhiányhoz vezethet, ha továbbra is nő a megbetegedések száma.
Szerző

Szigorítottak a kijárási korlátozásokon Anglia északi részén

Publikálás dátuma
2020.07.31. 12:18

Fotó: OLI SCARFF / AFP
A lakosokat arra kérték, hogy a külön háztartásban élők se otthon, se egyéb helyszíneken ne találkozzanak.
Szigorítottak a kijárási korlátozásokon Anglia északi részén, miután nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma – írta a Reuters hírügynökség pénteken. Összesen négymillió embert érintenek a szigorítások Észak-Anglia legnagyobb városában, Manchesterben és környékén, illetve Yorkshire nyugati, valamint Lancashire keleti részén. Az óvintézkedéseket a muszlim áldozati ünnep (Íd al-Adha) közeledtével vezették be. A szóban forgó területeken jelentős számban élnek brit pakisztániak, és túlnyomó többségük a muszlim vallás híve. Az érintett térségekben élőket arra kérték, hogy
a külön háztartásban élők se otthon, se egyéb helyszíneken ne találkozzanak.

Ugyanakkor az emberek saját családtagjaikkal felkereshetik az ivókat és az imahelyeket, és dolgozni is bejárhatnak. A szabályt megszegőket 100 font (körülbelül 38 100 forint) pénzbírsággal sújthatják. Nagy-Britanniában csütörtökön 846 új esetet jelentettek. Június 28-a óta nem regisztráltak ilyen sok fertőzöttet egy nap alatt.
„Az a baj ezzel a vírussal, hogy az életnek értelmet adó társas kapcsolatokon tenyészik”

– mondta Matt Hancock a Sky tévécsatornának.

A brit egészségügyi miniszter hozzátette:
„maximálisan megértem ennek hatását az emberekre, de sajnos így terjed a vírus”.

A tárcavezető rámutatott: Európában már a második hullám figyelhető meg. Hancock szerint Nagy-Britannia még nem tart itt, és a kormány minden tőle telhetőt megtesz az emberek egészségének megvédése érdekében. Nagy-Britanniában 303 910 fertőzöttje és 46 084 halálos áldozata van a koronavírusnak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.
Szerző