Előfizetés

Az állami jogvédő felkérte a kormányt, hogy védje meg a Facebookon a véleménynyilvánítás szabadságát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.01. 11:32
Péterfalvi Attila
Fotó: VAJDA JOZSEF / Népszava
A profilfelfüggesztést lényegében a magyar hatóságokhoz utalná Péterfalvi attila.
Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságelnöke új jogszabályok megalkotására tett javaslatot az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott Digitális Szabadság munkacsoport ülésén, írja a Magyar Nemzet. Péterfalvi Attila szerint ellentétes a magyar adatvédelmi hatóság gyakorlatával az, ahogyan a Facebook profilokat függeszt fel. – Túlzónak tartom ezt a gyakorlatot, de a Facebookra nem a magyar szabályok, hanem egységes európai szabályozás vonatkozik. A magyar hatóság nem indíthat vizsgálatot. Viszont az információáramlás oldaláról nézve szükség van új jogszabályok megalkotására – mondta el Péterfalvi. Aki azt szeretné, hogy a személyes profilok felfüggesztésének felülvizsgálata legyen magyar kompetencia. Mert szerinte a véleménynyilvánítás így maradhatna valóban szabad.

Szombat éjjel nincs Lánchíd

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.01. 11:13

Fotó: Béres Márton / Népszava
Muszáj állagmegóvási munkákat végezni.
Állagmegóvási munkák és egy futóverseny miatt szombat éjjel lezárják a Lánchidat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A hidat nem lehet használni szombaton 19.30-tól vasárnap hajnalig. A korlátozás miatt változik a 16-os, a 105-ös, a 916-os és a 990-es buszjárat közlekedése.

Napról napra izmosodik idehaza a fertőzöttek száma

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.01. 09:55

Fotó: koronavirus.gov.hu
Elhunyt egy 50 éves krónikus beteg férfi, és huszoneggyel, 4526-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. A koronavirus.gov.hu kormányzati portál adatai szerint az elhunytak száma 597-re emelkedett, 3364 ember már meggyógyult. Az aktív fertőzöttek száma 565. Hetvenhárom koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük hatan vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 7782-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 342 887. Ajárvány több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint azoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. A beutazási korlátozások bevezetése óta a hatósági házi karanténban lévők száma is nő. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet szombattól a saját költségén kell elvégeztetnie. Az általános szabályok változatlanok: továbbra is viselni kell a maszkot az üzletekben, a tömegközlekedésben, és továbbra sem tartható 500 résztvevő feletti zenés, táncos rendezvény.

Területi kórokozás

Eddig Budapesten (2061) és Pest megyében (690) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (379), Komárom-Esztergom (312), Zala (265), Csongrád-Csanád (144) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (130), a sor végén pedig Tolna megye áll (15).