Vírus a szomszédban: egész települések kerültek vesztegzár alá

Publikálás dátuma
2020.08.01. 15:45

Fotó: ANDREI PUNGOVSCHI / AFP
Romániában akkor léptetik életbe a "település-karantént", ha az ezer főre jutó fertőzés meghaladja a hármat.
Romániában ismét több mint 1200 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak az elmúlt napon, de – az ismert aktív fertőzöttek folyamatosan növekvő számától eltekintve – nem dőltek meg a korábbi negatív csúcsok. A stratégiai kommunikációs törzs szombati összesítése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1225 embernél mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus jelenlétét, így második napja enyhe csökkenést mutatott a napi fertőzésszám. A járvány terjedésének lassulását jelzi, hogy a szombati növekmény már csak 15 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét napi átlagát, ahhoz képest, hogy múlt héten még a napi fertőzésszám rendre túllépte az előző két hét átlagának másfélszeresét. Az utóbbi 24 órában további 36 koronavírusos beteg halt meg: ez viszont csaknem 45 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Romániában eddig 2379 áldozatot követelt a járvány. Az országban 22 386-ra nőtt a beazonosított és jelenleg is aktív fertőzések száma. Bár továbbra is több mint háromszor annyi új fertőzést diagnosztizálnak naponta, mint ahányat gyógyultnak nyilvánítanak, valamelyest csökkent mind a kórházban ápolt fertőzöttek száma (7445), mind az intenzív terápián kezelt súlyos eseteké (401). Több mint 16 ezer fertőzésgyanús ember házi karanténban várja a betegség lappangási idejének leteltét. A hatóságok két Arges és négy Arad megyei falut helyeztek szombaton 14 napos vesztegzár alá, mert az említett településeken az ezer lakosra jutó fertőzések száma meghaladta a 3-at. Augusztus elsejétől Románia megyéinek csaknem felében – köztük a legtöbb tengerparti üdülővel rendelkező Konstanca megyében – kötelezővé vált a maszkviselés a kültéri zsúfolt helyeken is.
Szerző

A magyar kormány évek óta hozzá sem nyúl, a magyar kormány most megduplázza

Publikálás dátuma
2020.08.01. 15:00
Illusztráció - AFP fotó
Novák Katalin mondása szerint így is nagyon sok minden jár alanyi jogon.
Szeptembertől kezdődően lépcsőzetesen, fél évente 20 százalékkal emelik Romániában a családi pótlékot a következő két évben, írja a 168ora.hu. A rendelet indoklása szerint 3,6 millió gyermek támogatása kerülne veszélybe, ha a kormány azonnal megduplázná a családi pótlékot, ahogyan azt a parlament által tavaly decemberben elfogadott törvény előírja. Ahhoz, hogy fenntartható legyen a családi pótlék emelése, amelynek megduplázása 6,6 milliárd lejes évi többletterhet jelent a román költségvetésnek, a bukaresti kormány a törvényi előírás lépcsőzetes bevezetéséről döntött. Az idei 20 százalékos emelést követően 2021-ben és 2022-ben is január elsejétől, illetve július elsejétől kezdődően további 20-20 százalékkal emelik a juttatást. Így a gyermekenkénti családi pótlék havi összege két év múlva éri majd el a mostani szint kétszeresét, a 300 lejt (21 600 forint) a két év feletti, illetve a 600 lejt a két év alatti, illetve fogyatékkal élő 3 év feletti kiskorúak esetében. Magyarországon eközben hosszú évek óta változatlan a családi pótlék mértéke. Novák Katalin családügyi államtitkár meg is indokolta, miért. Szerinte lényegesen több az alanyi jogon járó juttatás, mint korábban, hiszen minden gyermek ingyen kapja a tankönyveket, van ingyenes étkezés, működnek az Erzsébet-táborok. Hosszan lehetne sorolni, miért csak részben fedi a valóságot az államtitkári mondás, de itt egy anyag arról, hogy az alanyi jogon járó Erzsébet-táborokból épp most szorítják ki a rászoruló gyerekeket.
Szerző

Egy szál úszónadrágban szelfizett Orbán szövetségese, és a vírusszabályokra is fittyet hányt

Publikálás dátuma
2020.08.01. 11:07

Nem vitás, legutóbbi politikai kudarca után érthető, hogy Matteo Salvini ki akarta engedni a gőzt.
Azok után, hogy az olasz parlament felsőháza megvonta a mentelmi jogát, érthető, hogy Matteo Salvini egy kis lazításra vágyott, írja a hvg.hu. Az olasz ellenzéki Liga párt elnökéről Ravennában készültek fotók, amint strandolókkal fényképezkedik. A képeken jól látszik, hogy a koronavírus-járvány miatt elvárt távolságtartást nem sikerült tartani.
Szerző