A magyar kormány évek óta hozzá sem nyúl, a magyar kormány most megduplázza

Publikálás dátuma
2020.08.01. 15:00
Illusztráció - AFP fotó
Novák Katalin mondása szerint így is nagyon sok minden jár alanyi jogon.
Szeptembertől kezdődően lépcsőzetesen, fél évente 20 százalékkal emelik Romániában a családi pótlékot a következő két évben, írja a 168ora.hu. A rendelet indoklása szerint 3,6 millió gyermek támogatása kerülne veszélybe, ha a kormány azonnal megduplázná a családi pótlékot, ahogyan azt a parlament által tavaly decemberben elfogadott törvény előírja. Ahhoz, hogy fenntartható legyen a családi pótlék emelése, amelynek megduplázása 6,6 milliárd lejes évi többletterhet jelent a román költségvetésnek, a bukaresti kormány a törvényi előírás lépcsőzetes bevezetéséről döntött. Az idei 20 százalékos emelést követően 2021-ben és 2022-ben is január elsejétől, illetve július elsejétől kezdődően további 20-20 százalékkal emelik a juttatást. Így a gyermekenkénti családi pótlék havi összege két év múlva éri majd el a mostani szint kétszeresét, a 300 lejt (21 600 forint) a két év feletti, illetve a 600 lejt a két év alatti, illetve fogyatékkal élő 3 év feletti kiskorúak esetében. Magyarországon eközben hosszú évek óta változatlan a családi pótlék mértéke. Novák Katalin családügyi államtitkár meg is indokolta, miért. Szerinte lényegesen több az alanyi jogon járó juttatás, mint korábban, hiszen minden gyermek ingyen kapja a tankönyveket, van ingyenes étkezés, működnek az Erzsébet-táborok. Hosszan lehetne sorolni, miért csak részben fedi a valóságot az államtitkári mondás, de itt egy anyag arról, hogy az alanyi jogon járó Erzsébet-táborokból épp most szorítják ki a rászoruló gyerekeket.
Szerző

Az Index-ügyből a baloldal profitál, a momentumosok idióta gyerekek - Demeter Szilárd valóságot értelmez

Publikálás dátuma
2020.08.01. 14:07
Demeter Szilárd
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az apagyilkosságnál mi sem természetesebb a politikában a főigazgató szerint.
„Három éve körbekerítette az Indexet, bevédte az egész társaságot” – mondta Bodolai Lászlóról, az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnökéről Demeter Szilárd a HVG Terasz című sorozatban. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója inkább az ellenzéki oldal 2022-re hangolását látja a történtek mögött. „Vannak a régi balosok és a DK-s vonal. Gyurcsány ebből a szempontból kifejezetten tehetségesnek bizonyult: bedarálta az egész baloldal régi vonulatát. Az MSZP most fel fog kapaszkodni az ő szekerükre, ami pár éve még fordítva lett volna. Viszont az újmarxista, hasznos idióta, futóbolond gyerekek, a lila ködös momentumosok meg nyilván meg akarják enni Gyurcsányt; az apagyilkosság a politikában természetes történet: akkor kerülök feljebb, ha meggyilkolom a keltetőmet. Demeter szerint az Index bedarálása és a másik három-négy portál helyzetbe hozása a balliberális oldalnak volt az érdeke, meg annak a következménye, hogy az indexesek nem tudták megemészteni Gyurcsányt. Arra a kérdésre, hogy megmarad-e a régi vagy lesz-e új Index, Demeter úgy válaszolt: az indexesek valószínűleg csinálnak majd egy másik lapot, az Index pedig tovább fog működni. A sorsát azonban alapvetően meghatározza majd, hogy találnak-e egy olyan új főszerkesztőt a régi Index élére, aki karakter, aki új tartalommal tudja megtölteni az Indexet, és valami olyat tud hozni, ami radikálisan más, mint a 444–HVG–24.hu-vonal".
Szerző
Frissítve: 2020.08.01. 14:09

Szoptatási bizottságot hoz létre a kormány

Publikálás dátuma
2020.08.01. 13:14
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
Az anyatejes táplálásnál nincs fontosabb, a csecsemőgondozási díj is emelkedik egy év múlva.
A szoptatásbarát társadalom létrejöttének elősegítésére szeptember elején Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kezdeményezésére. A tárca szombaton - az anyatejes szoptatás világnapja, illetve az anyatejjel való szoptatás hetének kezdete alkalmából - azt közölte, hogy szakmai irányelvük a csecsemők és kisgyermekek optimális táplálásáról megegyezik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Nemzetek Szervezetének Gyermekalapja (UNESCO) ajánlásaival, miszerint az élet első hat hónapjában az egészséges csecsemőknél kizárólag anyatejes táplálás javasolt. Hangsúlyozták, hogy a szoptatás az anyánál csökkenti az emlő- és petefészekrák, valamint a magas vérnyomás kockázatát; a gyermeknél segíti a fertőző betegségek leküzdését, csökkenti a hasmenés előfordulását és súlyosságát, csökkenti a légzőszervi fertőzések és az akut középfülgyulladás előfordulását, megelőzi a fogszuvasodást, valamint a harapási rendellenességeket, pozitívan hat az értelmi és érzelmi fejlődésre, a kötődés kialakulására. A szoptatás segítéséhez magas szintű, egyetemi szervezésű oktatásban részesülnek a szakdolgozók és az orvosok, illetve ingyenes laktációs tanácsadó képzést is biztosítanak - tették hozzá. Emlékeztettek, a családbarát szemléletnek megfelelő infrastruktúra megteremtésére, fejlesztésére tavaly mintegy 6,36 milliárd forinttal támogatott a kormány 50 szülészeti osztályt és 14 perinatális intenzív centrumot; további 3,4 milliárdból számos intézményben megteremtették a családközpontú szülészeti ellátás feltételeit, melyek magukban foglalják az anyatejgyűjtő állomások fejlesztését, illetve a várandós és a szülés körüli időszak pszichés támogatásának segítését is. Emellett 2021. július 1-jétől a csecsemőgondozási díj mértékét is emelik a jelenlegi 70 százalékról az édesanya teljes fizetésének mértékére - áll az Emmi közleményében.
Szerző
Témák
szoptatás