Előfizetés

Hétfőn kezdik a leégett Notre Dame fő orgonájának restaurálását

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.02. 14:37

Fotó: AMAURY BLIN / AFP
A nyolcezer orgonasíp és a többi rész lebontása egészen az év végéig eltart, a megtisztítás és a felújítás 2021 és 2024 között lesz.
Megkezdődik hétfőn a párizsi Notre-Dame-székesegyház fő orgonájának megtisztítása és restaurálása a tavalyi tűzvész után – jelentették be illetékesek. A székesegyház rekonstrukciójáért felelős intézmény közölte: a munka a billentyűzet elbontásával veszi kezdetét, majd teljesen darabokra szedik az orgonát. A nyolcezer orgonasíp és a többi rész lebontása egészen az év végéig eltart. A megtisztítás és a felújítás 2021 és 2024 között folyik – tették hozzá. A fő orgona a székesegyház egyik kincse, lebontása fontos lépés a székesegyház újjászületésében. Az orgonának 2024 áprilisában ismét meg kell szólalnia – hangsúlyozta Jean-Louis Georgelin, a Notre-Dame rekonstrukciójáért felelős különmegbízott. A hatalmas szimfonikus orgona a székesegyház hangja volt 1733 óta. A nyolcezer síp 115 regiszterre oszlik szét. Ez Franciaország legrégebbi orgonája. A páratlan hangszer sértetlenül átvészelte a tűzvészt, de a leomlott huszártorony tetőszerkezetében lévő ólom hatalmas szennyezést okozott.

Meghalt Wilford Brimley

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.02. 13:55

Fotó: Shutterstock
Az amerikai színész szombaton, egy utahi kórházban hunyt el.
Nyolcvanöt éves korában meghalt Wilford Brimley amerikai filmszínész, akit a mozirajongók a Selyemgubó és A cég című filmekben nyújtott alakításával zártak a szívükbe. Menedzsere, Lynda Benksy közlése szerint Brimley szombaton hunyt el egy utahi kórházban számos betegség után. Az Utah államban született Brimley lovasjelenetekben kaszkadőrként kezdte filmes pályafutását, színészként csak a 40-es éveiben mutatkozott be először. A hírnevet Ron Howard 1985-ben bemutatott sci-fije, a Selyemgubó hozta meg neki, ebben egy hetvenes éveiben játszó férfit alakít, aki egy floridai nyugdíjas otthon lakóival rájön arra, hogy idegen bolygóról jöttek energiái fiatalították meg őket. Emlékezetes szerepe volt William Devasher alakítása Tom Cruise oldalán az 1993-ban bemutatott A cég című filmben. Többször dolgozott együtt Robert Redforddal. Brimley 1988-ban ismét feltűnt a filmvásznon a Selyemgubó 2. – A visszatérés című filmben. Barbara Hershey színésznő, aki számos filmben játszott együtt Brimleyvel, csodálatos férfinek és olyan színésznek nevezte őt, aki mindig meg tudta nevettetni.

Felmondott a Színművészeti Egyetemen Zsámbéki Gábor és Gáspár Máté

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.02. 08:50

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
„A modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása” – közölte az egyetem vezetése.
Azonnali hatállyal felbontotta a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kötött szerződését Zsámbéki Gábor, miután az egyetem kuratóriumának élére Vidnyánszky Attilát nevezték ki – írja a hvg.hu. „Zsámbéki Gábor, aki 1979 óta oktatott színészosztályokat, felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Szeptember 1-től, az új kuratórium belépésétől kezdve már nem tanít ott” – közölte az oktató. A Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színházigazgató, illetve a Budapesti Katona József Színház alapító tagja azt is megjegyezte, hogy döntéséről további nyilatkozatot nem kíván adni, ám figyelembe ajánlotta a növendékei által előadott videót, melyet az SZFE Youtube-csatornájára töltöttek fel július elején. Ebből világossá válhat, miként gondolkodik a kialakult helyzetről és az ezt megelőző eljárás módjáról – üzente.
Gáspár Máté, az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője a Facebookon közölte, hogy minden posztjáról lemond a Színművészeti Egyetemen. Úgy fogalmazott, „mivel a kinevezett kuratórium az egyes részszempontrendszereknek sem felel meg, s így összességében hatványozottan alkalmatlannak tűnik az egyetem által előzetesen megfogalmazott és kommunikált elvárásrendszernek, kollektív szerepvállalásuk számomra objektíve elfogadhatatlan. Belátva azonban, hogy a miniszteri döntés megmásítására nincsen ráhatásom, a kuratórium személyi összetétele, az abból kiolvasható hatalmi szándékok, a modellváltás elve és gyakorlati megvalósítása elleni tiltakozásul egyetemi oktatói megbízásomról és egyéb funkcióimról ezennel lemondok.”
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteken jelentette be, hogy a Színművészeti kuratóriumi elnöke Vidnyánszy Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója, egyetemi tanár lesz, akit már korábban „megszólítottak”, hogy vegyen részt az alapítványi munkában. Az intézmény szeptemberben kerül alapítványi fenntartásba, az ITM pedig felsorolta az alapítvány tagságát is.

A cél az „erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa közleményben reagált a döntésre. Ebben azt írták, a sajtóból ismerték meg a leendő fenntartónkat – a Színház- és Filmművészetért Alapítványt – irányító kurátorok névsorát.
„A névsor világossá tette, hogy a kuratórium megbízója sem a kurátorok személyére tett javaslatainkat, sem a kiválasztásukra kidolgozott szakmai szempontrendszerünket nem vette figyelembe. Szemben a korábban lebegtetett lehetőséggel az egyetem egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben”

– fogalmaztak.

Hozzátették, hogy a kuratórium nem ismeri az SZFE valós működését. Szerintük Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja az egyetem hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számot tevő felsőoktatási tapasztalata – hangsúlyozták.
„Mindezek együttesen ismét azt bizonyítják, hogy esetünkben a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása”

– írták a közleményben.