Előfizetés

Török nők ezrei tüntettek az isztambuli egyezmény betartásáért

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.06. 07:04

Fotó: YASIN AKGUL / AFP
A tiltakozók szigorúbb hatósági fellépést követeltek a nők elleni erőszakkal szemben.
Török nők ezrei tüntettek szerdán szigorúbb hatósági fellépést követelve a nők elleni erőszakkal szemben – adta hírül a Hszinhua kínai hírügynökség. A demonstrációk Törökország több városában zajlottak, a legnépesebb Isztambulban volt, amelyben női jogvédő csoportok az isztambuli egyezmény betartását követelték.
Az Európa Tanács 2011-ben született konvencióját a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról Törökország elsőként írta alá és ratifikálta 2012-ben. Receep Tayyip Erdogan elnök és kormánya azonban egy ideje azt fontolgatja, hogy felmondja az egyezményt azzal érvelve, hogy a benne foglaltak egy része kedvezőtlenül hat a török családmodellre. Hogy Ankara kilép-e, arról a végső döntés napokon belül megszülethet. Az idén eddig 205 nőt ölt meg Törökországban a párja, rokona vagy egy támadó. A tavalyi év egészében 417 török nőt gyilkoltak meg, azaz a helyzet nem javul.

Véletlenül Trump üdülőjébe másztak be a rendőrök elől menekülő tizenévesek, a hátizsákjukban karabély és lőszer volt

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.06. 06:28
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: ANDREW HARNIK / AFP
„Fogalmuk sem volt, hogy hova bújtak el” – mondta a rendőrség szóvivője.
Három tizenéves fiú véletlenül épp Donald Trump amerikai elnök floridai üdülőjének kertjébe mászott be rendőrök elől menekülve, ráadásul hátizsákjukban egy Kalesnyikov karabéllyal és 14 töltött tárral – adta hírül szerdán a Palm Beach-i rendőrség. A 15 éves fiúk autóban ücsörögtek Trump Mar-a-Lago üdülőjétől három kilométerre, amikor felfigyelt rájuk egy gépkocsis rendőrjárőr. A villogó – avagy a megkülönböztető – fényjelzés bekapcsolására a fiúk azonnal gázt adtak és elszáguldottak az elnöki üdülő felé. Odaérve észrevettek egy másik, éppen igazoltatást végző rendőrjárőrt, és azt hitték, hogy már útzárat is elrendeltek miattuk. Vészfékezéssel megálltak és kiugorva kocsijukból, lélekszakadva bemásztak Trump üdülőjének kertjébe. A rendőrség nem vette félvállról a dolgot: helikoptert és kutyát is bevetve hamarosan elfogta a triót, amely nem tanúsított ellenállást.
„Fogalmuk sem volt, hogy hova bújtak el”

– mondta a rendőrség szóvivője.

Hozzátette, hogy a fiúk a karabélyról azt vallották, nem az övék, hanem csak találták. A történtek ellenére a szóvivő szerencsésnek mondta a fiúkat, mert ha épp az üdülőben lett volna az elnök, vagy családtagja, akkor a biztonsági őrök akár agyon is lőhették volna az illetéktelen behatolókat. Így sem jártak túl jól:
tűzfegyverrel történt betörésért állhatnak bíróság elé, tárgyalásukig pedig fiatalkorúak börtönében vendégeskedhetnek.

Az üdülő egyébként nyáron zárva van.

Tűz ütött ki egy indiai kórházban, meghalt nyolc koronavírusos beteg

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.06. 06:27
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
35 embert más kórházakba kellett átszállítani a károk miatt.
Tűzhalált halt nyolc koronavírusos beteg csütörtökön egy indiai kórház intenzív osztályán – adta hírül a helyi tűzoltóság. Még nem tudni, hogy mi okozta a tüzet. Az eset India nyugati felén, Ahmadabad városában történt. A tűzoltók 15 autóval száguldottak a helyszínre és félóra alatt eloltották a lángokat. 35 beteget más kórházakba kellett átszállítani a károk miatt.