Előfizetés

Kettő az egyben kampány: Müller Cecília a röszkei kerítés előtt beszélt a koronavírusról

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.08.06. 14:35
üller Cecília országos tisztifőorvos (j2) és Halmosi Zsolt rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes (k) a megnövekedett migrációs nyomásról tartott tájékoztató után Röszke közelében, a magyar-szerb határnál 2020. augusztus 6-án
Fotó: Rosta Tibor / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A tisztifőorvosnak a déli határzár előtt kellett elmondania, hogy milyen fertőzésveszélyt jelent az illegális migráció.
Új mérföldkőhöz jutott el csütörtökön kormányzati propaganda, hiszen először tartottak szimultán sajtótájékoztatót a migrációs nyomásról és az ezzel járó járványügyi kockázatokról. Müller Cecília országos tisztifőorvos rendőrök társaságában, a röszkei határkerítés mellett beszélt arról, hogy el kell kerülni az új koronavírus-gócpontok kialakulását – és hogy milyen módszerekkel keresik a fertőzötteket, illetve a környezetükben lévő kontaktszemélyeket a hatóságok.
Az MTI tudósítása szerint Müller a mezőkövesdi esetet mutatta be részletesen, ahol napokon belül 43 fertőzöttet találtak - az említett, dél-borsodi település, ami kézenfekvő helyszíne lett volna a járványügyi sajtótájékoztatónak, légvonalban is 186 kilométerre, közúton, autópályán pedig 300 kilométerre van Röszkétől.

Egy iskolai dolgozó belázasodott, így kezdődött minden

Mint mondta, az első mezőkövesdi fertőzött egy iskolai dolgozó volt, akinél a későbbi járványügyi vizsgálatok során a leggondosabb kikérdezés mellett sem sikerült azonosítani a fertőzés eredetét. Müller Cecília hozzátette, "nem nyert bizonyítást", hogy ő a fővárosban - egészségügyi intézményben vagy tömegközlekedésen - fertőződött volna meg; tünetei voltak, lázas volt és köhögött, de koronavírusra akkor nem tesztelték, majd június 16-án részt vett egy 27 fős iskolai értekezleten, ahol senki nem viselt maszkot; egy másik, június 23-i értekezleten is részt vett és két családtagjának is átadta a fertőzést. A második iskolai értekezleten jelen volt a "második beteg", akit elsőként azonosítottak koronavírus-fertőzéssel, környezetében pedig azonnal elindult a kontaktkutatás, majd a járványügyi vizsgálat derített fényt a megbetegedésre - ismertette Müller Cecília. A népegészségügyi szakemberek és a velük dolgozó rendőrök végül három megye 29 településén 334 embert kerestek fel, összesen 43 fertőzöttet azonosítottak, közülük öt beteg került kórházba. Az országos tisztifőorvos jó hírnek nevezte, hogy 334 emberből 260-an már elhagyhatták a hatósági házi karantént, az utolsó pozitivitást július 23-án észlelték, ezért elmondható, hogy sikerült megállítani a járványt a dél-borsodi városban.

Sokba kerül a fegyelmezetlenség

Müller arra is figyelmeztetett, hogy az emberek fegyelme "kicsit lazulni látszik"; változatlanul be kell tartani a járványügyi szabályokat. Azt javasolta, hogy csakis egészséges, tüneteket nem mutató ember menjen munkába, közösségbe. A koronavírus-gyanús eseteket - folytatta - továbbra is a háziorvosnak kell telefonon jelezni, aki gondoskodik a mintavételről. Müller Cecília szólt a maszkhasználat, valamint a rendszeres, alapos kézmosás és a szellőztetés szükségességéről, majd megjegyezte azt is, hogy a népegészségügynek és a kormányhivataloknak mintegy 50 millió forintos, a rendőrségnek pedig további 8 milliós költséget jelentett a mezőkövesdi eset.
És hogy mi köze mindennek a migrációhoz? A sajtótájékoztatón végül erre is sikerült választ találni: Müller ugyanis kifejtette, hogy „Magyarország közegészségügyi és járványügyi helyzete kiváló, ezt rendkívüli mértékben veszélyezteti az ellenőrizetlen migráció”.
Az esemény apropóját egyébként az adta, hogy a rendőrség szerint csütörtökre virradó éjjel száz fős, agresszív migráns csoport ostromolta meg a röszkei kerítést.
A sajtótájékoztatón beszédet mondott Halmosi Zsolt, országos rendőrfőkapitány-helyettes is, aki a magyar-szerb határon fokozódó migrációs nyomásról beszélt. Halmosi kitért a föld alá ásott csempészalagutakra is, és bejelentette, hogy a föld alatt is megerősítik majd a határzárat, bár hogy milyen mélységben, azt a hvg.hu szerint már nem árulta el. A röszkei áttörési kísérlet végül egy határsértőnek sikerült, de őt azonmód őrizetbe is vették a rendőrök.

Kipréselték a béremelést a Postából a szakszervezetek

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.08.06. 13:33

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A Magyar Postának ugyan nincs engedélye az EU-tól, de sztrájktól tartva kénytelenek voltak vállalni a béremelést.
A nyomásgyakorlás eszközei, többek között a postai dolgozók idei demonstrációja és Orbán Viktor miniszterelnök megszólítása, valamint a sztrájkkészültség nélkül aligha sikerült volna elérnie a postai szakszervezeteknek a Magyar Postával csütörtökön megkötött béremelési megállapodást – mondták szakszervezeti vezetők sajtótájékoztatójukon. A megállapodás értelmében a postai dolgozók átlagosan 8 százalék alapbérfejlesztésben részesülnek idén, ugyanakkor egyéb folyósításoknak köszönhetően a dolgozók bértömege 11 százalékkal emelkedik – közölték. – Túlzás lenne tárgyalássorozatnak nevezni a történteket, mivel a munkáltató konkrét ajánlatot nem tett a mostani megállapodásig – mondta Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke. A Magyar Posta sokáig kitartott az egyszeri juttatási ajánlatuk mellett, de Tóth szerint a négy postai szakszervezet kitartó munkája – valamint a MÁV és a Volán dolgozóinak szolidaritása – eredményeként sikerült elérni, hogy idén 11,5 milliárd forint extra forrást biztosítsanak a 21250 postai dolgozónak. A béremelés idén májustól értendő, tehát visszamenőleg is megkapják a dolgozók az emelést. Tóth szerint nagy eredmény, hogy az emelés mértékében sikerült elismertetni a szenioritási szempontokat, hogy „a postát a hátukon vivő régi munkavállalók” hivatástudatát elismerjék. – Nagyon elmaradt béren vannak a postások” Tóth szerint, sok éven át dolgozó kollégáik is a garantált bérminimum körüli összeggel mennek csak el nyugdíjba. A szakszervezeti vezető kifejezte igényüket a jövőbeni fizetésemelésekre is, elismerve ugyanakkor, hogy szűkösek a Magyar Posta bevételei, amiből nem egyszerű ennek fedezetét biztosítani. Ezzel kapcsolatban említették, hogy a kisebb vidéki posták helyzete továbbra is nehéz, illetve a digitalizáció és a készpénz visszaszorulása miatt is van mit behoznia a Magyar Postának. – Az idei évre meg fognak nyugodni a kedélyek – fűzte hozzá Pfeifer Tamás, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének alelnöke, ám elismerte, hogy nem minden kolléga lesz maximálisan elégedett. A Magyar Posta korábban azzal utasította el a dolgozók béremelési követeléseit, hogy az uniós versenyjogba ütközne, az Európai Unió jóváhagyása nélkül nem lehetséges a béremelés. Lapunk erre vonatkozó kérdésére Pfeifer Tamás elmondta, hogy a „tulajdonos Magyar Posta bevállalta”: amíg Brüsszelben döntenek arról, hogy az állam beavatkozhat-e a postai szolgáltatónál, addig is biztosítja az összeget. Erről érdemes tudni, hogy az EU azt vizsgálhatja, hogy az összeg biztosítása nem piacot befolyásoló tiltott támogatási forma-e, ami hátrányosan érint más csomagküldőt és egyéb szolgáltatót.

Bejrúti robbanás: Magyarország katasztrófavédelmi szakértőket ajánlott fel Libanonnak

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.06. 12:41

Fotó: JOSEPH EID / AFP
Hazánk csapatvezetőt, csapatvezető-helyettest, kutatás-mentési koordinátort, logisztikust és egészségügyi szakértőt kész küldeni az országba.
Öt katasztrófavédelmi szakértőt ajánlott fel Magyarország Libanonnak, hogy támogassák a bejrúti robbanás okozta helyzet felszámolását – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint a Brüsszelben működő Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központ (ERCC) az Európai Unió közös polgári védelmi csapatához csapatvezető, csapatvezető-helyettes, kutatás-mentési koordinátor, valamint logisztikai, informatikai, statikus, környezetvédelmi, hulladékkezelési, egészségügyi szakértő, illetve technikai támogató csapat felajánlását kérte a tagállamoktól. Magyarország öt szakértőt – csapatvezetőt, csapatvezető-helyettest, kutatás-mentési koordinátort, logisztikust és egészségügyi szakértőt – kész küldeni a katasztrófa sújtotta országba – tették hozzá. A katasztrófavédelem állományából kijelölt szakemberek tapasztaltak, a Hunor hivatásos mentőszervezet vezetője például korábban Japánban, Ukrajnában, Srí Lankán, Indonéziában, Szerbiában és Máltán vett részt hasonló misszióban. Rajta kívül a Huszár közepes városi kutatási és mentőcsapat önkéntese, egy fővárosi, egy Tolna és egy Bács-Kiskun megyei szakember, valamint az Országos Mentőszolgálat oxiológus szakorvos és katasztrófaorvos végzettségű vezető főorvosa tagja a szakértői csapatnak – áll a közleményben. Legkevesebb százharmincöt ember életét vesztette, nagyjából ötezer pedig megsérült a keddi, bejrúti kettős robbanásban a legfrissebb információk szerint.

Von der Leyen: Több mint 33 millió eurót mozgósít az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság több mint 33 millió eurót (mintegy 11,6 milliárd forint) mozgósít a sürgős egészségügyi igények kielégítésére, az orvosi ellátás támogatására és a szükséges felszerelések beszerzésére Libanonban – közölte Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke Hasszan Diab libanoni miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetését követően kiadott közleményében arról tájékoztatott, hogy a tűzoltók, a túlélők után kutató keresőkutyák és az unió Kopernikusz műholdas rendszerének rendelkezésre bocsátása mellett az unió a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris anyagok területén jártas szakértői csoportok szolgálatait ajánlja fel. Katonai hajókat, helikoptereket küld a térségbe a gyógyellátás gördülékenyebbé tétele, a sebesültek és rászorulók, valamint az orvosi és védőfelszerelések szállításának megkönnyítése érdekében. Közölte, hogy az uniós bizottság fontolóra veszi a folyamatban lévő humanitárius segítségnyújtás fokozását a szükségletek értékelésétől függően. Szakértők és a felszerelések lehetséges mozgósítását a keletkezett kár mértékének felmérésére, valamint a veszélyes anyagok, például azbeszt és egyéb vegyi anyagok kezelésére. Von der Leyen kiemelte, hogy az uniós bizottság készen áll, hogy megvizsgálja, miként fokozhatná kereskedelmi kapcsolatait, egyebek mellett a vámkezelés területén. Felajánlotta az EU segítségét a Bejrút újjáépítéséhez szükséges teljes körű értékelés elvégzéséhez, valamint az ahhoz szükséges gazdasági támogatás felszabadításához. Az uniós bizottság elnöke hangsúlyozta, az Európai Unió nagy jelentőséget tulajdonít Libanon egységének és stabilitásának, amelyek szavai szerint mind az ország, mind pedig a régió szempontjából rendkívül fontosak. Kiemelte, Libanon számára a tragikus esemény alkalmat kell teremtsen arra, hogy a politikai erők egyesítésék erejüket az országot érő kihívások kezelése érdekében.