Előfizetés

Pilismaróton a képviselő-testület önfeloszlatásához vezetett a sóderbánya-botrány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.06. 18:13

Fotó: Nagy Zoltán / MTI
A Dunakanyarban a három hektárnyi fapusztítással járó tervről, a már benyújtott népszavazási kezdeményezésről új képviselők dönthetnek majd.
Nemcsak a Fidesz által támogatott Pergel István Csaba független polgármester mondott le a pilismaróti sóderbánya-nyitás terve miatt, hanem Réti Károly alpolgármester távozását, mandátumának visszaadását, majd a képviselő-testület önfeloszlatását is előidézte a hetekkel ezelőtt kirobbant ügy. Minderről maga a polgármester adott hírt csütörtökön a település honlapján olvasható közleményben.  A mai ülésen a képviselő-testület név szerinti szavazással 7 igen egyhangú szavazat mellett döntött az önfeloszlatásról „a faluban a sóder-homokbánya nyitásával kapcsolatban kialakult helyzet” miatt. - A lemondott testület nem kíván továbbiakban a bányanyitáshoz szükséges településrendezési terv módosításában semmilyen döntést hozni, vagy falugyűlést összehívni, a döntés jogát és felelősségét átadják az időközi választással megválasztandó új polgármester és képviselőknek – írta Pergel István Csaba. A testület Balázs Márta jegyzőt jelölte ki, hogy az új testület felállásáig kötelezettséget vállaljon az önkormányzat és intézményei működőképességének fenntartására.
„A közlemény célja a lakosság közhangulatának javítása, megnyugtatása és a népszavazási kezdeményezés létjogosultságának megfontolása”

– fogalmazott a távozó polgármester.

A Népszava július 21-én számolt be arról, hogy lemondott a település polgármestere, Pergel István Csaba. Ennek oka az volt az Index szerint, hogy a falu és az üdülő övezet lakóinak háta mögött 1,2 millió négyzetméteren terveztek új homok- és kavicsbányát a Duna-partra vezető út mentén. Egy cég indítaná újra a bányászatot a pilisi mészkőbányában, s a beruházás miatt három hektárnyi területen vágnák ki a fákat. Amikor a terv kitudódott, és az utolsó pillanatban lakossági fórumot tartottak, a lépés ellen a felháborodott lakók petíciót indítottak, illetve népszavazási kezdeményezést nyújtottak be magánszemélyek. A feltett kérdésben a sóderbánya nyitásához szükséges területi besorolás megváltoztatására lehetne szavazni. A jelenlegi testület feloszlásával az esetleges népszavazás kiírása vagy elutasítása is az új képviselőkre marad.

Boldog István fideszes képviselő most a pedofilok kasztrálása, az antifák betiltása mellett "kampányol"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.06. 17:14
Boldog István
Fotó: Népszava
A hivatali vesztegetéssel gyanúsított politikus a büntetőtörvénykönyv szigorával az állatkínzókra is lesújtana.
Boldog István, a Fidesz hivatali vesztegetéssel gyanúsított parlamenti képviselője radikális törvényjavaslatokkal bombázza pártja frakcióját – vette észre a 444.hu. A politikus a Mezőtúri Városi Televízióban ismertette legújabb ötleteit. Ezek alapján Boldog kasztrálná a pedofilokat, betiltaná az antifa mozgalmakat, és ténylegesen börtönbe küldené az állatkínzókat. Mindehhez nyilvánvalóan a hatályos büntetőtörvénykönyvet kell módosítani.  A pedofíliáról a következőket mondta: „a pedofilok, hogy kasztráljuk őket, már egy régi javaslatom”, majd kijelentette: 
„A kémiai kasztrálást mindenképpen végre kell hajtani. El kell venni a lehetőségét is annak, hogy egy pedofil többszörösen visszaeső tudjon lenni.”

– Tudomásul kell venni, hogy antifa egy olyan szélsőséges mozgalom, ami veszélyezteti az emberek életét. Magyarországon ma még csak azt láttuk, (…) hogy vörös zászlókkal vonulgattak és megpróbálták meggyalázni a hitünket, karácsonyfát, betlehemet tönkretenni” – magyarázta a politikus a helyi tévében, miért kell megregulázni az antifasisztákat is. Szerinte ezek a szervezetek Nyugat-Európában már komoly fegyveres cselekményeket követnek el, és ezt meg kell előzni Magyarországon. Az állatkínzás büntetésének szigorítását pedig – ahogy a fideszes képviselő gondolatainak teret adó műsorból kiderült – Boldog úgy képzeli el, hogy az ilyen bűncselekmények legalsó büntetési tétele fél év letöltendő börtönnel kezdődjön. A 444.hu felidézte, hogy Boldog István korábban sikertelenül kezdeményezte a Coca-Cola bojkottját, de a Pride betiltását is. Amint arról a Népszava még májusban beszámolt, Boldog Istvánt – miután az Országgyűlés áprilisban megvonta mentelmi jogát – hivatali vesztegetés és más bűncselekmények megalapozott gyanújával hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség. A kormánypárti képviselőnél a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázataival kapcsolatban elkövetett visszaélések ügyében házkutatást is tartottak és bizonyítékokat foglaltak le.
„A megalapozott gyanú lényege szerint Boldog István" (...) "hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott”

– írta korábban a vádhatóság.

ELTE-kollégiumok: egy szobában csak két diákot szállásolhatnak el a koronavírus-járvány miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.06. 16:20
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az óvintézkedések mellett alternatív lakhatási lehetőségeket, és támogatást is kínál az egyetem a csaknem tízezer új hallgatónak.
Felkészítette kollégiumait  Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) az őszi szemeszterre, és a járványhelyzet miatt több változást is bevezetett az új tanévben kollégistái és hallgatói egészségének megóvása érdekében – írta a felsőoktatási intézmény honlapján olvasható közleményében Scheuer Gyula kancellár. Tájékoztatása szerint a szobákban elszállásolható diákok számát két főre csökkentették, hogy az ajánlott védőtávolság tartható legyen. Emellett kézfertőtlenítőket helyeztek ki a bejáratoknál, és a takarítás is gyakoribb lesz az épületekben. A portaszolgálatot és az ügyfélszolgálatot plexifallal választják el, a nyílászárókat rendszeresen fertőtlenítik, a közösségi területeket a szokásosnál gyakrabban takarítják és fertőtlenítik, valamint külön szabályozzák a közösségi terek használatát. Az egyetem azt is tervezi, hogy önkéntes alapon és indokolt esetben támogatja polgárai számára a teszt elvégzését, ennek feltételeit még vizsgálják. – Az ELTE alternatív szálláslehetőségeket, magánkollégiumi férőhelyeket, olcsó albérleti lehetőségeket is kínál a kollégistáknak, akiknek csaknem 90 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kollégiumi férőhely hiányában élne a lakhatási támogatással a következő félévben. Utóbbi  20-40 ezer forint havonta. Ehhez hozzászámolva a kollégiumokban fizetendő 10-20 ezer forintos díjat, a támogatás kedvező opció lehet a diákok számára – emelte ki a kancellár. Az egyetemen az új szemeszterben összesen 9 918 elsőéves kezdheti meg a tanulmányait. A létszámkorlátozás az ELTE vidéki kollégiumait nem érinti, azokban az épületekben elegendő hely áll rendelkezésre az összes jelentkező fogadására.