Egyesült Államok;fegyverlobby;

Dollármilliókat tettek zsebre a „jótékony” amerikai fegyverlobbi vezetői, megszűnhet a szervezet

Másfél éve nyomoz a New York-i ügyészség a 148 éves egyesületnél zajló visszaélések ügyében.

New York főügyésze, Letitia James perkeresetet nyújtott be a befolyásos fegyverlobbi, Országos Fegyverszövetség (NRA) ellen, azzal vádolva a szervezet elnökét és csúcsvezetőit, hogy dollármilliókat tulajdonítottak el a szervezettől. A főügyész egyúttal az NRA feloszlatását is javasolta.

Letitia James a kapzsiság, a visszaélés és az égbekiáltó törvénytelenség táptalajának minősítette az NRA-t, amely szerinte évtizedeken keresztül ellenőrzés nélkül tevékenykedett, miközben csúcsvezetői milliókkal tömték meg a saját zsebüket. A 148 évvel ezelőtt alapított és több mint ötmillió tagot számláló NRA az amerikai politikai élet rendkívül befolyásos fegyverlobbija. Ennek ellenére nem lobbiszervezetként, hanem jótékonysági egyesületként jegyezték be, illetve az e csoportokra érvényes törvények szerint működhetett.

Családtagok és barátok is kaptak a pénzből

Vezetője Wayne LaPierre, akit a többi vezetővel együtt a vádirat szerint eltulajdonított összegek – több tízmillió dollár – megtérítésére kötelezne a New York-i ügyészség. A vádiratban LaPierre mellett a szervezet három másik vezetője szerepel: Josh Powell volt elnökhelyettes, John Frazer, a szervezet főtanácsnoka és Woody Phillips, a volt kincstárnok.

Valamennyien több állami és szövetségi törvényt sértettek meg, s nemcsak önmaguknak, hanem családtagjaiknak, barátaiknak és szövetségeseiknek is tekintélyes summákat juttattak. A vádirat szerint az elmúlt három évben mintegy 64 millió dollárt tulajdonítottak el a szervezettől. A New York-i ügyészség 2019 februárja óta folytatott nyomozást az NRA-nél feltételezett visszaélések ügyében.

Az NRA közleményében alaptalannak minősítette a vádakat. Szerintük az ügyész előre megfontolt szándékkal támadta meg a szervezetet, s ezzel egyben az amerikaiaknak azt az alkotmányban rögzített jogát is, hogy fegyvert tartsanak és viseljenek.  Donald Trump amerikai elnök újságíróknak azt üggyel kapcsolatban azt fejtegette: az NRA-nek New Yorkból Texasba kellene átköltöznie. A szervezet központi irodája egyébként a virginiai Fairfax városában van.