járvány;Siófok;koronavírus;virológus;

2020-08-10 06:20:00

"Új fertőzési láncolatok indultak el"

Az utóbbi hét napban emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma. A megbetegedések havi átlaga mostanra meghaladta a márciusi értékeket.

„Teszt! Még több teszt és maszkviselés!” – reagált lapunknak Kemenesi Gábor virológus arra, hogy az elmúlt hét napban nő az új koronavírus fertőzöttek száma. Vasárnap reggel 43 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a vírust, ezzel vasárnap este 4696 a beazonosított fertőzöttek száma. Ennyi új esetre utoljára 81 napja, május 21-én volt példa. Bár az új fertőzések száma továbbra is nagyon alacsonynak mondható, az elmúlt napok jelentései egyértelműen a járvány terjedésének gyorsulásáról számolnak be. Most az esetszámok havi átlaga (21,3) több mint márciusban (18,1) volt, amikor is bezárták az országot.

Kemenesi Gábor nem tudta megmondani, hogy mi az oka az esethalmozódásnak. Szerinte most ugyanis arra sem hivatkozhatunk, mint az első hullám kezdetén, amikor a vendégmunkások tömegesen jöttek haza Magyarországra, mert most nem volt olyan esemény, ami ezt erősítené. Ám, tény, hogy egy emelkedő tendencia elején vagyunk, amire, ha nem vigyázunk, szeptemberre ismét elrendelhetik a korlátozásokat. Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, kezelhető szinten kell tartani a járványt. Most az a legfontosabb, hogy ne lankadjon az emberek ébersége, tartsák be a megelőzéshez szükséges szabályokat, így a megfelelő fizikai távolságot, hordják a maszkot és mossanak kezet!

Ez nagyon is indokolt, hiszen a járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. Így járt az a 15 siófoki és környékbeli háziorvos is, akik egy Balaton-parti hotelben szakmai továbbképzésen vettek részt. Őket csütörtökön délelőtt küldték azonnali hatállyal karanténba - írta a narancs.hu. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, egy beteg és egy ápoló lett koronavírusos a siófoki kórházban, ahol csütörtöktől látogatási tilalmat rendelt el a főigazgató. A portál értesülései szerint az ő kontaktkutatásuk során kerültek gyanúba a háziorvosok. Az érintettek betegeit most helyettesítéssel próbálják ellátni.