Előfizetés

Nem vicc, a Disney Worldbe költözött az észak-amerikai kosárliga

K. M.
Publikálás dátuma
2020.08.11. 09:00

Fotó: GREGG NEWTON /
A világjárvány az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ennek ellenére sorozatban harmadik hete nem találtak koronavírus-fertőzöttet az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) orlandói végjátékának résztvevői között. Minden csapat nyolc mérkőzést játszik az alapszakaszból, majd augusztus 17-én indul a rájátszás, a finálé pedig legkésőbb október 13-án zárul. A szezon a floridai Disney World szórakoztatóközpontban fejeződik be, ahol a szünet előtt a rájátszásba már bejutó vagy oda eséllyel pályázó 22 csapat zárt kapuk mögött, teljes elszigeteltségben, egy úgynevezett „buborékban” vívja meg meccseit, természetesen a közönség kizárásával. Ugyanilyen szigorú óvintézkedés mellett egy-egy kanadai helyszínen, Torontóban és Edmontonban gyülekeznek az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) csapatai. Az alapszakasz március 12-én félbeszakadt, és az elhúzódó kényszerszünet miatt az a döntés született, hogy azok az együttesek folytathatják, amelyeknek reális esélyük volt a rájátszásba kerülésre, mivel az alapszakaszban a találkozók közel 85 százalékát már megrendezték. Így aztán nem a megszokott, főcsoportonkénti 8-8, hanem 12-12 együttes maradt állva. A bajnokság rájátszása augusztus 1-jén kezdődött el. A tengerentúli profi baseball-liga (MLB) küzdelmeinek március végén kellett volna indulnia. Csapatonként 162 mérkőzés az alapszakasz, de ezt a liga vezetői lerövidítették 60 összecsapásra, és a szezon csak két hete rajtolt el. Az indulás nem volt zökkenőmentes, a Miami Marlins csapatánál több mint egy tucat játékos és stábtag kapta el a koronavírust, ezért az együttes legalább két hétig nem léphet pályára, ami miatt módosítani kellett a bajnoki menetrenden. A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) új idényének alapszakasza a tervek szerint szeptember 10-én kezdődik majd. A tulajdonosok és a játékos szakszervezet között létrejött megállapodás lehetőséget adott a játékosoknak, hogy eldöntsék, kihagyják-e a szezont. Végül a határidőig 67-en határoztak így. A döntés egyrészt végleges, másrészt ezeknek a játékosoknak a szerződése automatikusan egy évvel meghosszabbodik. Aki orvosi indok nélkül marad távol, az a szezonra – fizetés helyett – 150 ezer dollárt, aki orvosi indoklással, az pedig 350 ezer dollárt kap a ligától. 

Minden borult

Az autó és a motorsportot sem kímélte a járvány, az összes versenysorozat idei kiírását újra kellett gondolni. A Forma-1-es világbajnokságban öt, a gyorsaságimotoros-világbajnokságban eddig három futamot tudtak megrendezni. A túraautó-világkupa (WTCR) – amelynek legutóbbi győztese Michelisz Norbert – idénye szeptember 12-én veszi kezdetét Ausztriában, a mezőny az október 17-ei hétvégén látogat majd el a Hungaroringre. A teniszezők januárban az Australian Openen még pályára tudtak lépni, a wimbledoni torna viszont a járvány áldozatául esett. A US Open augusztus 31-én rajtol, ugyanakkor a legnagyobb sztárok sorra mondják le a részvételt. A párizsi Roland Garrost szeptember 27-e és október 11-e között tervezik lebonyolítani. Az országúti kerékpározók szezonja is alaposan felborult, az idei Tour de France-t augusztus 29-e és szeptember 20-a között rendezik meg. Magyarország helyett Szicíliában lesz a Giro d’Italia Nagy Rajtja, a mezőny október 3. és 25. között feszül egymásnak. Az év utolsó háromhetes versenye, a Vuelta Espana október 20-án kezdődik, azaz néhány szakasz erejéig egy időben fog zajlani az olasz körversennyel. Az eredeti időponthoz képest egy év halasztással, 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik a nyári olimpiát Tokióban. Az ötkarikás játékokat illetően még rengeteg a kérdőjel, egyesek szerint vakcina nélkül nem lehet garantálni a résztvevők biztonságát. Muto Tosiro, a szervezőbizottság első embere az olimpia megtartása mellett tette le a voksát.  „Nem tudom, jövőre milyen lesz a járványhelyzet, de kicsi az esélye, hogy akkorra magunk mögött tudhatjuk majd. Viszont fontos megtartani az olimpiát az emberek miatt, akiknek együtt kell élniük a vírussal” – mondta. 

Egy év alatt 1,8 milliárdot költ az állam a Puskás Aréna őrzésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.10. 17:24

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Még egy hétig várják a jelentkezőket a közbeszerzési pályázatra. A nyertes akár három évre is megbízást kaphat.
Összesen 1,8 milliárd forintért őrizheti a Puskás Arénát egy évig az a cég, amely nyertese lesz az augusztus 3-án kiírt és 17-én záruló közbeszerzésnek – írta meg az mfor.hu. Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben elérhető dokumentum szerint Nemzeti Sportközpontok (NSK), ezúttal őrzés, rendezvénybiztosítás területére keres vállalkozót, nyílt eljárásban. Aki megbízást kap, az őrzés-védelmi, riasztási, portaszolgálati, recepciós feladatokon túl, el kell látnia a kamerarendszer kezelését, a járőrszolgálatot, koordinálnia kell a gépjárműforgalmat. Továbbá feladata lesz még a biztonsági terv és jelentések készítése, biztonsági zárások felállítása a használt területeken, külső ruházat és csomagátvizsgálás vizuálisan, tiltott tárgyak bevitelének megakadályozása, parkolások irányítása, vendégek elől elzárt területek biztosítása. Felelősek lesznek még a tájékoztatásért, a regisztrációért, a vendégek fogadásáért, kíséréséért, tájékoztatásért, a ruhatár őrzéséért. A pályázaton győztes  keretmegállapodása egy évre szól, de az időtartam legfeljebb két alkalommal további egy-egy évvel meghosszabbítható. A dokumentum szerint alkalmas lehet a pályázó, melynek az előző három üzleti évben az árbevétele elérte a nettó 150 millió forintot. Egyebek mellett nem pályázhat, aki az elmúlt három évben egyszer sem őrzött egy legalább 10 ezer fő befogadóképességű sportlétesítményt vagy középületet, és nem rendelkezik legalább 20 darab fémkereső beengedőkapuval. Amint azt a Népszava is megírta, a 190 milliárd forintból felhúzott Puskás Aréna fenntartása, amire összesen 720 millió forintot szán a következő egy évben az NSK. A korábbi közbeszerzési pályázatok szerint pályakarbantartási feladatokra 180 milliót különítettek el, míg 540 millióból a rendezvénytechnikai szolgáltatásokat szerzik be.

Történelmi tett(ek), Binder győzelem a MotoGP-ben

Forgács Milán
Publikálás dátuma
2020.08.10. 13:51

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
Rekordok és meglepetések születtek a gyorsasági-motoros világbajnokság harmadik állomásán, a Cseh Nagydíjon.
Már a futam előtt egy fontos bejelentést tett a Repsol Honda csapatfőnöke, Alberto Puig, miszerint regnáló világbajnokukat, Marc Márquezt ismét műteni kell. A spanyol pilóta múlt hét csütörtökön otthonában, egy ablak kinyitása közben sérült meg, ezzel a szakadék közte és a mezőny között még inkább elmélyülni látszott. A HRC Stefan Bradllel helyettesítette a hétvégén. Az időmérőt óriási meglepetésre Johann Zarco nyerte meg az Avintia Ducatival, ez azért akkora szenzáció, mert a francia versenyez az egész mezőnyben a legöregebb motorblokkal. Az első sort a két Petronas Yamaha tette teljessé Fabio Quartararo-Franco Morbidelli sorrendben, Aleix Espargaro pedig egy reményt keltő negyedik helyet szerzett az Apriliának. A rajtot Morbidelli kapta el a legjobban, hamar átvette a vezetést, mögötte Aleix Espargaro, Quartararo, Pol Espargaro és Brad Binder alkotta a legjobb 5-öt, Zarco a hatodik pozícióba csúszott vissza. A második körben több fontos helycsere történt az élmezőnyben, Quartararo megelőzte Espargarót, ezzel Petronas Yamaha 1-2 volt a pillanatnyi sorrend, Binder is áthámozta magát a spanyolon, Zarco pedig mindkét Espargarót megelőzte, ezzel felkapaszkodott a 4. helyre. Egy újabb kör vette kezdetét, ahol a testvérharcból Pol került ki győztesen, a KTM-es már a legjobb 5-ben motorozott. Szenvedtek a gyári Yamahák, a 41 éves Valentino Rossi a rajtot követően a 12. helyre esett vissza, a negyedik körben már nyolcadik volt, de tisztes távolságból követte az élbolyt, Maverick Vinales, aki az összetettbeli tabella második helyén állt, csak Rossi mögött haladt a verseny elején. 
A KTM párosa remek versenytempót mutatott, ennek következtében előbb Espargaro előzte meg Zarcót, majd a versenytáv feléhez közeledve az újonc Binder megelőzte a világbajnoki pontversenyben vezető Quartararót és feljött a dobogót jelentő harmadik pozícióba. Csapattársa igyekezett követni a dél-afrikait és hamar elment a francia mellett, de nem sokkal később elfékezte magát és emiatt visszaesett olyannyira, hogy Zarco is bebújt mellé, a spanyol ezt nem érzékelte és összeértek, aminek következtében ő húzta a rövidebbet, és elesett, ezzel megfosztotta magát élete eddigi legnagyobb lehetőségétől. Bár egyértelmű versenybalesetnek tűnt, a bírók mégis szankcionálták Zarcót, aki így hosszú-körös büntetésben részesült. Addigra, mire ezt megtudta a francia már a harmadik helyen találta magát, miután megelőzte honfitársát, Quartararót az első kanyar féktávján. Az eddig viszonylag kényelmesen vezető Morbidellire viszont rohamtempóban közeledett Binder, körönként 3-4 tizedet faragott a hátrányából, a 13. körben utol is érte, innen nem volt igazán kérdés, hogy sikerül-e az előzés vagy sem, ekkora tempókülönbségnél, az egyetlen állva maradt gyári KTM-pilóta pedig hamar dűlőre vitte, megelőzte a brazil-olaszt és átvette a vezetést! Utána pedig most már senkitől nem zavartatva folyamatosan növelte előnyét az élen. Zarco olyan precízen csinálta meg a büntetést, hogy vissza tudott jönni harmadiknak, mögötte Quartararo viszont bajban volt, idejekorán elfogyasztotta a gumijait, ennek következtében megérkezett rá Alex Rins, Rossi, és Miguel Oliveira is, három körrel a vége előtt pedig mind a három pilóta átugrotta, az éllovas visszacsúszott a hetedik helyre. Szerencséjére legnagyobb üldözője, Vinales olyan pocsék versenyt futott, hogy már a legjobb 10-ből is kicsúszott.
Franco Morbidelli, Brad Binder és Johann Zarco a dobogón
Fotó: JOE KLAMAR / AFP or licensors
Bindert viszont senki nem zavarta, és elképesztő meglepetésre ő látta meg elsőként a kockás zászlót, újoncként, mindössze harmadik MotoGP futamán győzni tudott! A KTM ezzel szintén első sikerét aratta a legnagyobb kategóriában, Binder az első dél-afrikai futamgyőztes, és Márquez óta (2013) az első újonc, akinek összejön a hőn áhított siker már a debütáló évben! Morbidelli kényelmesen lett második, Rossi tanítványa ezzel szintén jubilált, első dobogóját érte el a MotoGP-ben. Zarco pedig a végén bár szenvedett a gumikkal, maga mögött tudta tartani Rinst, ezzel övé lett a pódium legalsó foka, szűk két év után végez ismét a legjobb három között futamon. A Top10-et Rins, Rossi, Oliveira, Quartararo, Nakagami, Miller és Aleix Espargaro tették teljessé. Dovizioso csak a 11. , Vinales csak a 14. helyen végzett. Alex Márquez pedig éppen csak összeszedett egy pontot a 15. pozíciójával. Quartararo így a szerény eredmény ellenére növelni tudta előnyét az összetettben, 59 egységet gyűjtött eddig, Vinales maradt mögötte 42 ponttal, Morbidelli viszont feljött a harmadiknak 31 ponttal a neve mellett. Már ezen a hétvégén következik a folytatás, a helyszín a Red Bull Ring Ausztriában, Spielbergen. Meglepetésekkel teli eddig az idei szezon, a váratlan eredmények pedig adnak egy esélyt Márqueznek, mert egyelőre az 59 pont hátrány közel sem ledolgozhatatlan.