Előfizetés

Gödi konfliktus: három DK-s politikus felfüggesztette párttagságát, mert őket a város érdekli, nem a pártközpont

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.10. 19:23

Gyurcsány és Fekete-Győr látszólag elásta a csatabárdot, de a jelek szerint az ő esetleges alkujuk nem köt mindenkit.
Lőrincz László Göd Város alpolgármestere, Szilágyi László pénzügyi bizottság alelnöke illetve Dr. Tóth Ágnes a DK Pest Megye képviselője felfüggesztette párttagságát - jelentette be Demokratikus Koalíció három politikusa nevében Szilágyi László a Facebookon. Hogy mi vezetett erre a döntésre, arról csak annyit tudhat meg a nyilvánosság, amennyit Szilágyi jónak látott elmondani, mert mint leszögezte: ebben az ügyben a továbbiakban sem nyilatkoznak a sajtónak, ahogy eddig sem tették. A három politikus úgy érzi: az utóbbi hetekben elindult Göd fejlődése, Balogh Csaba nélkül végre Göd érdeke érvényesült. (Emlékeztetőül: a momentumos polgármester jogköreit a Fidesz, az LMP, a DK és a Jobbik városatyái együtt nyirbálták meg.)
A DK-s politikus pozitívumként említette, hogy oltásprogram indult, megkezdődött a körzetek fejlesztése, óvodabővítésről döntött közösen a testület, pártállástól függetlenül. A múlthét eseményei után bebizonyosodott, hogy az országos politikai érdekei nem egyeznek Göd érdekével. "Mi arra esküdtünk, hogy Göd város lakóit képviseljük. Az ő érdekükben és nem a budapesti pártközpontoknak akarunk megfelelni", írja Szilágyi. Aki arra utal, hogy a momentumos Fekete-Győr András erőteljesen froclizni kezdte a gödi polgármester "jogfosztása" után Gyurcsány Ferencet - és kiszivárogtatott hangfelvételekről, illetve pártérdekekről szóltak a hírek. A két inkriminált elnök azóta meghirdette, hogy mindjárt jön a kibékülés, de a részletekről nem beszélnek, így arról sem, hogy esetleg mire próbálták rábírni a gödi képviselőket.

Életveszélyes állapotokat tulajdonít a Fidesznek az ellenzéki polgármester, miközben felsír a láncfűrész

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.10. 18:40
Korábban civilek sikerrel tüntettek a fakivágások ellen a Hajógyári-szigeten
Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Szinte a teljes Benczúr utcai fasor cserére vár a Főkert szerint, nagyon sok a veszélyes "egyed".
Megritkítják Pest egyik legszebb utcájában, a Benczúr utcában álló fasor egy részét; körülbelül 200 fából 29-et vágnak ki, a munkák már hétfőn megkezdődtek – írta a 24.hu. A portál kérdésére a fővárosi parkfenntartó társaság, a Főkert azt válaszolta: „a megjelölt kivágandó fák állapotleromlása oly mértékben előrehaladott, hogy ápoló célzatú kertészeti beavatkozással már nem javítható az egyedek állapota, így kivágásuk és pótlásuk javasolt”.  Az is kiderült, hogy ez csak a kezdet, és középtávon a fasor folyamatos cseréjével számolnak. A fák megmentéséért helyben lakók internetes petíciót indítottak. Krauth Veronika építész és Horváth Márk filozófus szerint sem a kerület vezetése, sem a Főkert Zrt. nem hozott nyilvánosságra semmilyen  konkrét információt és cselekvési tervet a megmaradó fák állapotára és a teljes fasor jövőbeli értékmegőrző védelmére vonatkozóan. – Követeljük az utca lakosságának bevonását és tisztességes tájékoztatását – írták.
Alig két hónapja a belvárosi Alkotmány utcában dőlt ki egy korhadt fa
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI/MTVA

Szorít a betonburkolat

Ugyanakkor Soproni Tamás Terézváros momentumos polgármestere Facebook-bejegyzésében elődeire hárította a felelősséget. – A fideszes kerület- és városvezetés zöldfóbiája vezetett odáig, hogy ma emberéleteket veszélyeztetnek a gondozatlan, elhanyagolt fák.  Július elsején a Benczúr utcában kidőlt egy fa. Ezt követően a Főkert munkatársai megvizsgálták a fasor fáit, és megállapították, hogy több fa életveszélyes állapotban van, és ki kell vágni – magyarázta.  A polgármester hozzátette, hogy emlékszik arra mit ígért a kampányban, azaz: „beton helyett több fát”. Most azt ígéri, hogy a Benczúr utcai fákat is pótolják. – Olyan fasort fogunk ültetni, amely hosszú távon is életben maradhat majd, amelyek gyökereit nem szorítja majd össze a betonburkolat – fogadkozott Soproni Tamás.

Mélylélektani musicallal ünnepel a hatalom, Puskás Öcsi, a világhírű magyar focista a főszereplő

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.10. 17:20

Fotó: Béres Márton / Népszava
Lelkes állami tisztviselők a koronavírus-járványt is beleszövik abba a mesébe, hogy a Hősök teréről az Erkel Színházba szorult az augusztus 20-i előbemutató.
Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. Az egyik legismertebb magyar életéről szóló darab előbemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban. A darab mélylélektani történet arról, hogyan lesz egy fiúból a világ legjobb játékosa – vázolta Szente Vajk a musical hétfői budapesti sajtóeseményén. Mint mondta,  a musical 1937-ben indul, amikor Puskás Öcsit a Kispest 10 évesen leigazolta, és 1960-ban zárul, amikor a Real Madrid mezében négy gólt lőtt a BEK döntőjében.  Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az előadás beharangozójába sikerült beleszőnie a kormánypropagandát:
„a koronavírus-járvány elleni sikeres hazai fellépésben az egészségügyi dolgozók munkája mellett a művészeti-kulturális élet szereplőinek példamutató magatartása is fontos szerepet játszott.”

Mindehhez Szabó László producer hozzátette, hogy a musical bemutatóját a Hősök terére tervezték, de a járványügyi helyzet egyelőre felülírta az eredeti elképzeléseket. A mostani előbemutatót ugyanis szigorúan ötszáz néző előtt tartják, a hivatalos bemutató várhatóan jövőre lesz. Ám, hogy az elmaradó Szent István-napi ünnepségek hatását felidézze, a producer elmondta: 
„Puskás 1945. augusztus 20-án mutatkozott be a magyar válogatottban az Üllői úton, és rögtön góllal vette ki részét Ausztria 5-2-es legyőzéséből. Pontosan 75 évvel később tartjuk meg a róla szóló musical előbemutatóját.”

– Két előadás is lesz: az egyik 15 órakor, a másik pedig 19 órakor.  A darab egy ikon története, aki mindazt képviseli, amit mi magyarok jónak, szépnek tartunk saját magunkban. A musical barátságól, hűségről, hazaszeretetről, szerelemről és csibészségről szól – ismertette a mű lényegét Szabó László. A darabot Galambos Attila és Szente Vajk írta, a zeneszerző Juhász Levente, a díszletet Rákay Tamás, a jelmezeket Kovács Yvette Alda tervezte, a koreográfus Túri Lajos Péter, a zenei vezető Károly Katalin. A főszereplő Veréb Tamás, az Aranycsapat tagjai közül például Grosicsot Berettyán Nándor, Bozsikot Fehér Tibor, Kocsist Cseh Dávid Péter, Hidegkutit Solner Dániel alakítja. Szerepel a darabban mások mellet Farkas Mihály egykori honvédelmi miniszter (őt Nagy Sándor játssza), Östreicher Emil, aki Puskást a Real Madridba vitte (Szerednyey Béla), Sebes Gusztáv szövetségi kapitány (Cseke Péter), a rádióriporter Szepesi György (Harsányi Levente) vagy Puskás madridi csapattársa, Alfredo Di Stéfano (Nagy Balázs). A sajtóeseményen olyan háttértitkokat is elárultak a szervezők, hogy a szerzők mindössze két fiktív alakot írtak a darabba: a főhőssel nem szimpatizáló Vörös elvtársat és Klárát, aki viszonzatlanul szerelmes Puskásba. Szöllősi György sportújságíró, a Nemzeti Sport főszerkesztője egyben a darab szakértője is. Patetikusan jegyezte meg: 
„a Puskás-musicallel új művészi nemzedék állít emléket különleges műfajban az Aranycsapat hőseinek, akikből ezekben a pillanatokban válik történelmi személyiség.”

Végül az is kiderült, hogy akik állami ünnepünkön eljutnak majd az Erkel Színházba, nem maradnak tűzijáték nélkül, mert ott lesz. Ismertették: a nagyszabású látványelemekkel kísért produkcióban huszonegy színész, hatvan táncos (köztük négy kerekesszékes), harminc gyerekszereplő látható, húsz dal hangzik el, lesznek artisták és tűzijáték is kíséri az előadást. A musical támogatói között van a Civil Út Alapítvány, amelynek segítségével hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő emberek, gyerekek is meg tudják nézni az előadást. A Magyar Kórházszövetség közreműködésével pedig augusztus 19-én este a budapesti kórházakban dolgozók tekinthetik meg az előadás főpróbáját ingyenesen a Erkelben, előzetes regisztráció után.