Előfizetés

Siklóernyős tragédia: már mellőzik a katonai helikoptereket

Boda András
Publikálás dátuma
2020.08.15. 06:00

Fotó: Népszava
Változott a mentési protokoll.
Megváltoztatták a mentési protokollt, miután júliusban lesodort egy fán épségben fennakadt siklóernyőst a segítségére küldött katonai helikopter rotorszele, emiatt pedig életét vesztette a sportoló. A siklóernyősök korábban többször kérték, hogy hasonló esetekben vonják be őket a mentésbe, mert alpinistáikkal sokszor biztonságosabb megoldásokra képesek, csak a tragédia után változott a helyzet. Mint azt a legnagyobb hazai siklóernyős szervezettől megtudtuk, július eleje óta három esetben kellett fáról menteni, és már mindannyiszor riasztották őket is, alpinistáik pedig kivétel nélkül lehozták társukat, katonai helikoptert pedig nem küldtek.
Szöllösi László, a Magyar Szabad Repülők Szövetségének elnökségi tagja, repülésbiztonsági szakértő lapunk érdeklődésére elmondta: a mentési protokoll változásáról nem értesítették őket, ezt valójában csak „tapasztalják”. – Július eleje óta három olyan esetről tudunk, amikor siklóernyőst fáról kellett menteni. Mindhárom esetben a 112-es segélyhívóra érkezett bejelentés. Ezek után riasztották a szövetségünket is, alpinistáink pedig hamar kiérkeztek a helyszínre és anélkül mentették le társaikat, hogy szükség lett volna a rotorszél miatt kockázatos katonai helikopterek bevetésére – idézte fel Szöllösi László. Emlékeztetett: a júliusi tragédia idején már útban volt a baleset helyszínére az ipari alpinista, akit maga a fennakadt siklóernyős értesített, de a katonai helikopter előbb ért oda. Szöllösi László megjegyezte, szerintük az lenne az ideális procedúra, ha hasonló esetekben a helyszínre küldött mentő, rendőr, tűzoltó döntene arról, hogy szükséges-e, a jól képzett civil segítsége, hiszen ők hivatásos szakemberek. Lapunk megkereste az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és a Honvédelmi Minisztériumot, hogy megtudjuk, a baleset óta eltelt hetekben változtattak-e a mentési protokollon, de az ügyben indult vizsgálatokra hivatkozva nem válaszoltak. Még arról sem adtak tájékoztatást, hogy milyen eljárással mentenének akkor, ha ma történne egy ugyanolyan ejtőernyős baleset, mint július elején.

Kórházfelújításra rendelt 60 milliárdot a kormány

D. A.
Publikálás dátuma
2020.08.14. 21:12
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A feladatra Kásler Miklós miniszternek kell találnia uniós forrást.
Tizenhét fővárosi kórház felújítási programjára, egyes esetekben külső felújítására adna 60 milliárd forintot a kormány – szúrta ki a Portfólió a pénteki Magyar Közlönyben. A feladatra Kásler Miklós miniszternek kell találnia uniós forrást, de ha nincs elegendő uniós pénz a célra, akkor Varga Mihály pénzügyminiszternek kell biztosítani a szükséges összeget. Az érintett kórházak: Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI), Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Károlyi Sándor Kórház, Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI), Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, Országos Onkológiai Intézet (OOI), Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI), Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI), Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet, Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Szent Margit Kórház, Uzsoki utcai Kórház. Ugyanezen kormányrendelet többletforrást biztosít a Dél-pesti Centrumkórház, Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet részére a SARS-CoV-2 járvány elleni védekezésre. Az érintett intézmények havi fix díjat kapnak. A legnagyobb összeg a Dél-pesti Centrum kórházé, akik havi 200 millió forint többlethez jutnak.

Szivárványos zászlót is kitűzött Karácsony Gergely a budapesti városházára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.14. 18:38

Fotó: Karácsony Gergely Facebook oldal
„Legyen Budapest az előjogok városa helyett a jogok városa, ahol mindenki szabadon állhat ki véleménye, világképe, identitása mellett” – fogalmazott a főpolgármester.
„Budapest mindenkié!” – ismételte meg Karácsony Gergely korábbi kampányszlogenjét Facebook-bejegyzésében azután, hogy a rendszerváltás óta idén először kitűzték az LMBTQ-közösség szivárványszínű zászlóját a budapesti városháza homlokzatára.
A főpolgármester szerint a főváros tavaly októberben hivatalba lépett vezetése azon dolgozik, hogy minden lakos, minden közösség érezhesse, hogy Budapest az ő otthona is.
„Abban hiszünk, hogy legyen Budapest az előjogok városa helyett a jogok városa, ahol mindenki szabadon állhat ki véleménye, világképe, identitása mellett”

– írta.

Karácsony sajnálkozott, hogy idén a pandémiás helyzet nem teszi lehetővé a szerelem szabadságát ünneplő békés, vidám felvonulást, azonban felhívta a figyelmet – az egészségügyi előírások betartásával – megrendezendő „Budapest Pride Kulturális Fesztivál programjaira”. – Budapest városa büszke minden olyan polgárára, aki él a szabadságával és kiáll saját közösségéért. Hiszen aki ezt vállalja, az nem csak saját közösségéért teszi, hanem minden közösségért. Egy elfogadó város ugyanis minden közösségnek jó. Nemcsak azoknak, akik az LMBTQ közösséghez tartoznak, hanem azoknak is, akik teljesen más módon élik az életüket – fogalmazott a főpolgármester.