mentés;siklóernyő baleset;

2020-08-15 06:00:00

Siklóernyős tragédia: már mellőzik a katonai helikoptereket

Változott a mentési protokoll.

Megváltoztatták a mentési protokollt, miután júliusban lesodort egy fán épségben fennakadt siklóernyőst a segítségére küldött katonai helikopter rotorszele, emiatt pedig életét vesztette a sportoló. A siklóernyősök korábban többször kérték, hogy hasonló esetekben vonják be őket a mentésbe, mert alpinistáikkal sokszor biztonságosabb megoldásokra képesek, csak a tragédia után változott a helyzet. Mint azt a legnagyobb hazai siklóernyős szervezettől megtudtuk, július eleje óta három esetben kellett fáról menteni, és már mindannyiszor riasztották őket is, alpinistáik pedig kivétel nélkül lehozták társukat, katonai helikoptert pedig nem küldtek.

Szöllösi László, a Magyar Szabad Repülők Szövetségének elnökségi tagja, repülésbiztonsági szakértő lapunk érdeklődésére elmondta: a mentési protokoll változásáról nem értesítették őket, ezt valójában csak „tapasztalják”.

– Július eleje óta három olyan esetről tudunk, amikor siklóernyőst fáról kellett menteni. Mindhárom esetben a 112-es segélyhívóra érkezett bejelentés. Ezek után riasztották a szövetségünket is, alpinistáink pedig hamar kiérkeztek a helyszínre és anélkül mentették le társaikat, hogy szükség lett volna a rotorszél miatt kockázatos katonai helikopterek bevetésére – idézte fel Szöllösi László. Emlékeztetett: a júliusi tragédia idején már útban volt a baleset helyszínére az ipari alpinista, akit maga a fennakadt siklóernyős értesített, de a katonai helikopter előbb ért oda.

Szöllösi László megjegyezte, szerintük az lenne az ideális procedúra, ha hasonló esetekben a helyszínre küldött mentő, rendőr, tűzoltó döntene arról, hogy szükséges-e, a jól képzett civil segítsége, hiszen ők hivatásos szakemberek.

Lapunk megkereste az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és a Honvédelmi Minisztériumot, hogy megtudjuk, a baleset óta eltelt hetekben változtattak-e a mentési protokollon, de az ügyben indult vizsgálatokra hivatkozva nem válaszoltak. Még arról sem adtak tájékoztatást, hogy milyen eljárással mentenének akkor, ha ma történne egy ugyanolyan ejtőernyős baleset, mint július elején.