Előfizetés

A PDSZ elfogadhatatlannak tartja az iskolai járványügyi protokollt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.18. 12:38

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Felszólítottak két minisztert arra, hogy haladéktalanul teremtsék meg a digitális oktatás feltételeit.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elfogadhatatlannak és elégtelennek tartja az augusztus 17-ei dátummal az intézményvezetőknek elküldött járványügyi intézkedési tervet, amelyet Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár írt alá. Ezért az érdekvédők felszólították Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, illetve Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy haladéktalanul teremtsék meg a digitális tanrendhez szükséges feltételeket.
– A 2020. augusztus 17-én 21:30-kor kiadott járványügyi intézkedési tervből kiderül, hogy a kormány és az állami fenntartók nem képesek olyan feltételeket biztosítani, amelyek egyszerre biztosítják a köznevelési intézményekbe belépők egészségét és teszik lehetővé az ottani munkavégzést

– írta a PDSZ.

Többek közt az alábbi megállapításokat tették a miniszterek felé:
  • Elfogadhatatlannak tartják, hogy az intézkedési terv olyan előírásokat fogalmaz meg, amelyekhez a feltételeket nem biztosítja (például homloklázmérők), miközben sok intézményben a gyerekek kézfertőtlenítése sem biztosított.
  • Nehezményezték, hogy a maszkviselés csak ott ajánlott, ahol nem lehetséges betartani az 1,5 méter távolságot.
  • Úgy vélik, a rendelkezés ellentmond az eddigi járványügyi kommunikációnak és a hasonló európai gyakorlatnak is, mivel egy harminc fős osztályban nem lehet 1,5 méteres távolságot tartani. Hozzátették, hogy országszerte alig vannak olyan tantermek, ahol ezeket a szabályokat be lehetne tartani, de hasonló a helyzet az óvodákban is.
  • Kifogásolták, hogy az intézkedési tervben nincs szó a leszakadó régiókról és az alacsony osztályhelyzetű gyermekek oktatásának biztonságos megszervezéséről.
  • Azt sem értették, miért van az, hogy míg koncerteket és hasonló rendezvényeket a járványügy miatt nem lehet megszervezni, addig tömegeket engednek az iskolákba.
  • Azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy a protokoll nem számol a veszélyeztetett korosztállyal, akik a pedagógustársadalom nagy részét teszik ki, amit a PDSZ a nyugdíj előtt álló pedagógusok veszélyeztetéseként értékel.
 A teljes levél itt olvasható.

Nem a pofonnal kezdődik – Program indul az iskolai bántalmazások megelőzésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.18. 12:08

Fotó: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / AFP
A biztonságos együttműködés és a közösségek gyerekvédelmi irányelvének kialakításában segít a Nemecsek Program.
Minden iskolának van tűzvédelmi terve, de nagyon kevés iskolában gondoltak arra, mit kell tenni akkor, ha valakit bántanak. Pedig egy iskola nemcsak épület, hanem olyan biztonságos hely is, ahol mindenki együttműködik – olvasható a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közleményében. A gyermekvédő szervezet azért indítja el a Nemecsek Programot, hogy támogassa a biztonságos keretek létrehozását, segítse a gyerekekkel foglalkozó szervezeteket abban, hogy gyakorlati tudást szerezzenek, és létrehozzák saját irányelveiket a bántalmazások megelőzésére és kezelésére. 
Hol húzódik a határ ugratás és bántalmazás között? Mit tegyek, ha engem bántanak? Mikor és kitől tudok segítséget kérni? Hogyan tudom megelőzni a bántalmazást? Mi a különbség jelzés és árulkodás között? Hová fordulhatok segítségért? Hogyan működjünk együtt biztonságos keretek között? Kiért és meddig vagyok felelős az intézményben? A Nemecsek Program, amelynek alapelve, hogy minden bántalmazás megelőzhető, abban segít, hogy a gyerekekkel foglalkozó közösségek – iskolák, óvodák, sportegyesületek és egyéb szervezetek – megtalálják a saját válaszaikat ezekre a kérdésekre. 
A program minden gyerekekkel foglalkozó szervezetnek szól. Hasznos óvodáknak, iskoláknak, gyermekvédelmi intézményeknek, gyerekekkel foglalkozó alapítványi, egyházi szervezeteknek, illetve minden olyan szervezet számára, amely kapcsolatba kerül gyerekekkel – emelte ki Vaskuti Gergő a program egyik vezetője. A gyerekvédelmi irányelv nem egy újabb adminisztratív teher, hanem egy, a közösség által létrehozott és elfogadott irány, ami mentén a felmerülő problémákat rögtön orvosolni lehet – tette hozzá.
Mint írták, a bántalmazás mindig egyedi történet. A legritkább esetben a pofonnal kezdődik, minden esetnek van előzménye és oka. Kortárs, de tanár–diák közötti bántalmazás esetén is fontos, hogy az érintettek tudják, kihez fordulhatnak segítségért. A közösségnek olyan átlátható kereteket és egyértelmű szabályokat kell felállítania a bántalmazás megelőzésére és kezelésére, valamint az utánkövetésre, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát.
A programot az Európa Tanács nemzetközi ajánlása és az elmúlt három év hazai tapasztalatai alapján dolgozták ki. A többéves háttérmunka és szakmai egyeztetés során, több mint 15 oktatási intézménnyel tesztelték a módszertanokat – írták. A gyerekvédelmi irányelv elkészítését ingyenesen elérhető segítséggel, letölthető sablonokkal támogatják. Egy online elvégezhető gyermekvédelmi kurzussal is igyekeznek segíteni, és a szervezők támogató Facebook-csoportot is működtetnek. A Nemecsek Programba a Hintalovon Alapítvány honlapján folyamatosan lehet jelentkezni.

Szijjártó Péter Szíjj László luxusjachtján pihenget

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.18. 12:02

Fotó: Németh Dániel / Átlátszó
Miközben Facebook-oldala szerint lázasan egyeztet a minszki helyzetről magasrangú külföldi politikusokkal.
Míg a Facebook-oldalán Szijjártó Péter arról posztol, hogyan egyeztet a minszki helyzetről, vasárnap az Átlátszó a Lady MRD-en, vagyis a Szíjj László tulajdonában lévő hétmilliárd forintos luxusjachton fotózta le a külgazdasági és külügyminisztert az Adrián nyaralás közben.   „Minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán. Ma reggel a három balti külügyminiszterrel, Edgars Rinkēvičs lett, Urmas Reinsalu észt és Linas Linkevicius litván kollégával beszéltünk, majd egyeztettem Miniszterelnök úrral, aki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt telefonon” – írta a külügyminiszter hétfőn, dolgozószobában telefonálós képpel illusztrálva a munkát. „Az európai politikai közvéleményt továbbra is a minszki helyzet foglalkoztatja. Ma telefonon beszéltem is erről Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszter-kollégával” – posztolta vasárnap, a mellékelt képen pedig egy tárgyalóteremben mobilozott.   Az Átlátszó viszont ugyanezen a napon, augusztus 16-án vasárnap a Lady Mrd-en, a Szíjj László tiszakécskei nagyvállalkozó által birtokolt máltai offshore cég tulajdonában lévő luxusjachton látta és fotózta a tárcavezetőt Horvátországban, Biograd Na Morutól 25 kilométerre délre, a szárazföldtől 15 kilométerre. A lap úgy vélekedett, hogy Szijjártó ekkor már jó néhány napja a luxujachton pihenhetett családjával. A Lady Mrd augusztus 8. és 11. között Sibenik kikötőjében volt, onnan a spliti öbölbe ment, majd a repülőtér alatti öbölben várakozott. Az Átlátszóval való találkozás meglephette a politikust, öt-tíz perc múlva a legénység két tagja egy jetskivel elindult megtudni, ki és miért fotózza a hajót és az utasokat. Negyed óra múlva a Lady MRD-n kikapcsolták a tengeri navigációs berendezést, így az eltűnt a térképről. Júliusban szintén az Átlátszó számolt be arról, hogy az Artemy és a Lady MRD nevű jachtokat üzemeltető L&L Charter Ltd. valódi tulajdonosa Szíjj László tiszakécskei nagyvállalkozó. A Lady MRD jachtot korábban Mészáros Lőrinc is használta.  Korábban még nem volt Máltán nyilvánosan elérhető adatbázis az ott bejegyzett cégek valódi tulajdonosáról, ezért akkor csak annyit lehetett tudni, hogy a hajót egy L&L Charter Ltd nevű máltai offshore cég regisztrálta. Nemrég azonban egy pénzmosás elleni uniós direktívának köszönhetően a máltai offshore cégek valódi tulajdonosainak kilétét nyilvánosságra hozták. Az adatbázisból pedig kiderült, hogy a hajókat üzemeltető L&L Charter Ltd. valódi tulajdonosa Szíjj László, a negyedik leggazdagabb magyar.

Reagált a külügyi államtitkár

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Menczer Tamás reagált a keddi hírre. „Igen, a miniszter szabadságát tölti, és közben dolgozik. Számos külügyminiszterrel tárgyalt telefonon, foglalkozott a beruházás-ösztönzési támogatásokkal, velem pedig a nemzetközi sporteseményekre vonatkozó – koronavírussal kapcsolatos – szabályokat dolgozta ki” – írta. Hozzátette, hogy a külügyminiszter általános munkatempóját még az ellenfelei is elismerik, a szabadsága sem telik munka nélkül. „A képmutatás csúcsa, hogy azok, akik folyamatosan a magánélet szentségéről és sérthetetlenségéről beszélnek, leselkednek, és fényképeket készítenek egy, a családja körében lévő emberről” – zárta bejegyzését Menczer Tamás.