járvány;PDSZ;iskolakezdés;digitális oktatás;

A PDSZ elfogadhatatlannak tartja az iskolai járványügyi protokollt

Felszólítottak két minisztert arra, hogy haladéktalanul teremtsék meg a digitális oktatás feltételeit.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elfogadhatatlannak és elégtelennek tartja az augusztus 17-ei dátummal az intézményvezetőknek elküldött járványügyi intézkedési tervet, amelyet Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár írt alá. Ezért az érdekvédők felszólították Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, illetve Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy haladéktalanul teremtsék meg a digitális tanrendhez szükséges feltételeket.

– A 2020. augusztus 17-én 21:30-kor kiadott járványügyi intézkedési tervből kiderül, hogy a kormány és az állami fenntartók nem képesek olyan feltételeket biztosítani, amelyek egyszerre biztosítják a köznevelési intézményekbe belépők egészségét és teszik lehetővé az ottani munkavégzést– írta a PDSZ.

Többek közt az alábbi megállapításokat tették a miniszterek felé:

  • Elfogadhatatlannak tartják, hogy az intézkedési terv olyan előírásokat fogalmaz meg, amelyekhez a feltételeket nem biztosítja (például homloklázmérők), miközben sok intézményben a gyerekek kézfertőtlenítése sem biztosított.

  • Nehezményezték, hogy a maszkviselés csak ott ajánlott, ahol nem lehetséges betartani az 1,5 méter távolságot.

  • Úgy vélik, a rendelkezés ellentmond az eddigi járványügyi kommunikációnak és a hasonló európai gyakorlatnak is, mivel egy harminc fős osztályban nem lehet 1,5 méteres távolságot tartani. Hozzátették, hogy országszerte alig vannak olyan tantermek, ahol ezeket a szabályokat be lehetne tartani, de hasonló a helyzet az óvodákban is.

  • Kifogásolták, hogy az intézkedési tervben nincs szó a leszakadó régiókról és az alacsony osztályhelyzetű gyermekek oktatásának biztonságos megszervezéséről.

  • Azt sem értették, miért van az, hogy míg koncerteket és hasonló rendezvényeket a járványügy miatt nem lehet megszervezni, addig tömegeket engednek az iskolákba.

  • Azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy a protokoll nem számol a veszélyeztetett korosztállyal, akik a pedagógustársadalom nagy részét teszik ki, amit a PDSZ a nyugdíj előtt álló pedagógusok veszélyeztetéseként értékel.

 A teljes levél itt olvasható.