Szijjártó Péter;luxusjacht;

2020-08-19 07:00:00

Több luxus, még több Adria

Napi tízmillió forintba kerül annak a luxusjacht-típusnak a bérlése, mint amilyenen Szijjártó Péter nyaralt. Az is problémás, ha ajándékba kapta az utazást.

„Minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán” – írta hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán a Belarusz-válsággal kapcsolatban. A poszthoz csatolt képen az látszik, amint irodájában telefonál, pedig az Átlátszó.hu portál lencsevégre kapta, amint az Adriai-tengeren utazik a Szíjj László tiszakécskei NER-oligarcha Lady Mrd nevű luxusjachtján.

A portál cikke szerint amikor a luxushajó legénysége észlelte, hogy fényképezik a külügyminisztert, ketten jet-sky-re ültek, és megpróbálták megtudni, ki készíti a felvételeket. Ezt követően a hajó azonnal kikapcsolta az azonosítását és nyomon követését biztosító AIS berendezést, majd folytatta útját a tengeren.

„Igen, a miniszter szabadságát tölti, és közben dolgozik” – ismerte el a fotók valódiságát a Facebookon Menczer Tamás, a tárca államtitkára. Szerinte az is a főnöke legendás munkabírását bizonyítja, hogy ő nyaralás közben is dolgozik. A külügy lapunknak azzal indokolta a kép és a valóság közötti ellentétet, hogy „Mivel a jelenleg szabadságon lévő miniszter a szabadsága alatt is folyamatosan dolgozik, az ezzel összefüggő kérdésekről folyamatosan beszámolunk a közösségi oldalán. A képek ott történő felhasználása a korábbi szerkesztési gyakorlatot követi. Azaz: a korábbi eseményeken és találkozókon készített képeket használják fel.

Egyéb kérdéseinkre viszont nem válaszolt a tárca, így nem tudni, ki fizette Szijjártó Péter luxusnyaralását. A Szíjj László érdekeltségébe tartozó 6 – 7 milliárd forint értékű luxushajón való utazgatás ugyanis rendkívül drága mulatság. A hatalmas, 42 méteres, hipermodern Benetti Crystal 140 – es luxusjacht bérlete a francia Riviérán például napi 30800 euró, azaz tízmillió forint. Ráadásul Szijjártó Péter feltehetően nemcsak egy napot volt a hajón: az AIS rendszernek köszönhetően tudható, hogy a jármű augusztus 12 – én, azaz múlt hét szerdán futott ki Split kikötőjéből, nem sokkal azután, hogy Splitben leszállt a NER elitet – közöttük Orbán Viktor miniszterelnököt is focimeccsre fuvarozó – OE-LEM jelzésű luxusrepülőgép.

Erről korábban megírtuk: egy hasonló nagyságú út is milliókba kerül a Bombardier Global 6000 magánrepülőgéppel. Azt egyelőre nem tudni, hogy Szijjártó ezzel a géppel érkezett-e, ám nagy az egybeesés a hajó indulása és a luxusgép landolása között.

Szijjártó Péter egyébként - vagyonnyilatkozata alapján - a luxushajó egynapos bérletet sem tudná kifizetni. A tavalyi adatokat mutató nyilatkozata szerint mindössze 5,8 millió forintnyi megtakarítása volt, 3 milliónyi értékpapírja és biztosítása, továbbá havi 1,9 millió forintos fizetése és 30 milliós - szüleivel szembeni - adóssága.

Az pedig szintén problémás, ha szívességből engedte a Duna Aszfalt vezére, Szíjj László a külügyminisztert és családját a fedélzetre. Ligeti Miklós, a Transparency International (TI) jogi igazgatója lapunknak azt mondta, hogyha valaki ingyenes juttatásként kapja a luxusutat, az adóköteles jövedelemnek számít. A köztisztviselők etikai kódexében viszont benne van, hogy „lekötelező mértékű” ajándékot nem szabad elfogadni.