Előfizetés

Kórházbővítés: pusztultak a régészeti emlékekek, Polt Pétert évekkel később fordult a rendőrséghez

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.19. 11:36

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Kincseket rejt a Margit híd budai hídfője melletti föld, amelyik az irgalmasrendi kórházé. Az új, idén talált leleteket szenzációként mutogatták, de 2018-ban rengeteg érték veszhetett oda, amikor a régészeti feltáróhelyet egyszerűen „kimarkolták”.
Kérdését feljelentésként értékeltem, és azt a Budapesti II. kerületi Rendőrkapitánysághoz továbbítottam – írta szerdán a Budai Irgalmasrendi Kórház állami felújításánál két éve történt régészeti leletpusztítással kapcsolatban Polt Péter legfőbb ügyész. Az ügyészségi portálon közzétett dokumentumok szerint a hazai vádhatóság irányítója ezzel Vadai Ágnes (DK) országgyűlési képviselő augusztus 4-én feltett írásos kérdésére válaszolt. Az ellenzéki politikus egy, a 444.hu portálon júliusban megjelent cikk alapján firtatta, hogy Magyarországon lehetséges-e régészeti leletek elpusztítása felelősségre vonás nélkül. Az említett írás szerint ugyanis még 2020 elején találtak a felújítás alatt álló kórház udvarán római kori falmaradványokat, egy középkori kutat és Hunyadi Mátyás korából származó pénzérméket. – A feltárás eredményeiről nemcsak a régészek, hanem a beruházást végző Grabarics Kft. is büszkén számolt be idén év elején, arról azonban hallgatott, hogy két évvel korábban egy hasonlóan értékes lelőhely pusztult el az építkezés során, a kórház udvarától pár tíz méterrel délre eső területen – idézte fel Vadai Ágnes. Hozzátette, hogy a a Frankel Leó utca és a Vidra utca sarkánál nem készült régészeti feltárás. Láng Orsolya, a Budapesti Történeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettese a 444-nek azt nyilatkozta:
„mire a régészek dolgozni kezdtek volna 2018 tavaszán, ,,a terület egy részét kimarkolták”.

A beruházás mélyépítési munkáit a Bauer Magyarország Kft. végezte. Az a cég, amely nemrég a paksi atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó földmunkákra is megbízást kapott, azonban elhárította, és az állami beruházóra tolta a felelősséget.

Egyetlen tőmondat után bontotta a vonalat Szíjj László, amikor Szijjártó jachtos pihenéséről kérdezték

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.19. 11:00

Fotó: Népszava
A tiszakécskei milliárdos nem vesztegette körmondatos magyarázatokra az időt.
Köszönöm az érdeklődést – mindössze ennyit mondott és már el is köszönt Szíjj László, akitől a 24.hu azt próbálta megtudni, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter milyen minőségében tartózkodott a luxusjachtján: hivatalos vagy baráti látogatáson? A válasz nem is olyan egyszerű, a minisztérium szerint Szijjártó a szabadságát tölti a hajón, ám dolgozik közben. Így nem sikerült megtudakolni az építőipari vállalkozótól, hogy milyen ellenértéket kap vagy kapott a külügyminisztertől a jachtozásért cserébe – ez pedig igencsak lényeges kérdés Szijjártó jövedelmi viszonyait és a jacht horribilis fenntartási költségeit összevetve. Igaz, a miniszterelnök röptetése óta tudjuk, nincs semmi különös abban, ha akár a kormányfő igénybe veszi valamelyik, közpénzeken nagyra nőtt nemzeti milliárdos szolgáltatását, és kiruccan egy futballmeccsre egy magángépen. Történetesen azon, amelyik Szijjártóval egy időben (?) érkezett meg Splitbe, és amely nem először repült ezen a nyáron Horvátországba.

Koronavírus: 32 új fertőzöttet, senki nem vesztette életét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.19. 09:45
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Átlépte az ötezres határt a hazai esetszám. A szakemberek kérik, hogy akinek tünete van, az vegye komolyan.
Egy nap alatt  32 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 5002-re nőtt hazánkban a beazonosított fertőzöttek száma – írta szerdán a koronavirus.gov.hu. Az elhunytak száma változatlanul 609, míg a gyógyultaké 3665.  Kórházban 57 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. Jelenleg 728 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. A járványügyi térképen azt mutatja, hogy a baj az ország középső részein – a fővárosban, Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyében – a legnagyobb. 
Koronavírus-helyzet 2020. augusztus 19-én
Fotó: https://koronavirus.gov.hu/
A szakemberek azt kérik, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, vegye komolyan azokat, hogy ne fertőzzön meg másokat. Ezért továbbra is ajánlatos elkerülni a kockázatos külföldi utazásokat, távolságot tartani és használni a maszkot az üzletekben és a tömegközlekedésben.