Előfizetés

Letartóztatták Steve Bannont, Trump egykori szélsőjobbos tanácsadóját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.20. 17:34

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
A vádak szerint társaival több százezer adományozót tévesztettek meg.
Három másik emberrel együtt New Yorkban letartóztatták Steve Bannont, Donald Trump 2016-os kampányfőnökét – számolt be róla a Guardian. Bannon az altrightos Breitbart News alapítója és igazgatója volt, és az elnök megválasztása után mindössze hét hónapig dolgozott a Fehér Házban. Mindkét pozíciójából távoznia kellett nyilatkozatai, illetve az amerikai elnök családját megbélyegző könyve miatt. Azt mondta ugyanis Michael Wolff botránykönyvében, hogy az elnök fia az oroszokkal tárgyalt az elnökválasztási kampány idején. Később közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy ez félreértés, valójában az elnök volt kampányfőnökéről beszélt. Az amerikai ügyészség csütörtöki közleménye szerint Bannon és három társa, a We Build The Wall (Mi építjük a falat) csoport tagjai 
több százezer adományozót tévesztettek meg, amikor pénzgyűjtést hirdettek az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítésére.

A céljuk az volt, hogy egymilliárd dollárt gyűjtsenek össze, ehhez képest 22 millió dollárt kaptak. Ennek jelentős részét azonban nem a falra, hanem a csoportot vezető Brian Kolfage „luxus életvitelének” finanszírozására költötték. Az ügyészség szerint viszont több százezer dollár ment Bannon személyes kiadásainak fedezésére is. Mindezt egy Bannon ellenőrzése alatt álló nonprofit társaságon, illetve a szintén letartóztatott Timothy Shea vezette fantomcégen keresztül bonyolították. A csoport tavaly jelentette be, hogy a közadakozásból egy kilométernyi falat sikerült felépíteni. Steve Bannon 2018 tavaszán a Schmidt Mária vezette XXI. Század Intézet vendége volt Budapesten. Közpénzből megszervezett előadására – állítólagos helyhiány miatt – az ellenzéki sajtó nagy része be sem juthatott, később pedig élő videóközvetítését is lekapcsolták.  (A 444 nyomán.) 

Második napja rekordmértékű az új fertőzöttek száma Horvátországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.20. 16:47

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
A szlovén kormány délután dönt arról, hogy "vörös listára" helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára.
Horvátországban ismét második egymást követő napon döntött rekordot az új fertőzöttek száma - derült ki a válságstáb csütörtöki közleményéből. Szlovéniában is nőtt a napi új esetek száma. Horvátországban a testület jelentése szerint az elmúlt 24 órában 255-el nőtt, és elérte a 7329-et a fertőzöttek száma. Szerdán még 219 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Nem történ új haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 168 maradt. A betegek közül 127-en vannak kórházban, közülük tizenegyen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1689 fő, a legmagasabb a járvány kezdete óta. A legtöbb új esetet továbbra is a fővárosban, Zágrábban, illetve Split-Dalmát megyében regisztrálták. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, és a fiatalok a legfőbb terjesztők. Vili Beros egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén elmondta: az esetek számának emelkedése egyelőre nem terheli túl az egészségügyi ellátórendszert, mert a vírus főleg a fiatalok körében terjed, akiknek enyhék a tüneteik. Hozzátette: ahhoz képest, mennyi turista érkezett az országba, a fertőzöttek száma nem is olyan nagy. A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint kedden 43-al 2536-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Utoljára április 3-án regisztráltak ilyen mértékű fertőzést az országban. Új halálesetet nem történt, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 17-en vannak kórházban, közülük kettőt ápolnak intenzív osztályon. Szlovéniában tizedik napja emelkedik az új fertőzöttek száma, a csütörtöki adat rekordmértékűnek számít a második hullámban. A behurcolt fertőzések többsége a népegészségügyi intézet szerint Horvátországból származik, és a fiatalok körében terjed. A kormány délután dönt arról, hogy "vörös listára" helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára. Azoknak a szlovén állampolgároknak, akik jelenleg Horvátországban tartózkodnak, vasárnap éjfélig haza kell térniük. Azoknak, akik péntektől utaznak a szomszédos országba, kötelezővé teszik a házi elkülönítést. Az elmúlt egy hétben Olaszország és Ausztria is szigorított Horvátországgal szemben. Csütörtökön pedig Németország jelezte, hogy két régiót, Split-Dalmát és Sibenik-Knin megyét "vörös listára" helyezte. Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. 

Kedden megalakult, csütörtökön büntetőeljárás indult a fehérorosz ellenzéki tanács ellen

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.20. 16:43

Fotó: SERGEI GAPON / AFP
Ennek a testületnek tagja a Litvániába menekült ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja is.
A fehérorosz hatóságok csütörtökön büntetőjogi eljárást indítottak egy új ellenzéki testület, a koordinációs tanács ellen a hatalom megszerzésére tett illegális kísérlet vádjával.
A kedden létrehozott koordinációs tanács célja, hogy tárgyalásos úton megegyezzen a kormánnyal a hatalom átadásáról.

Több tucat tagja között értelmiségiek és politikusok is megtalálhatók, például Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült ellenzéki elnökjelölt.  
– A fehérorosz főügyészség szerint a testület a hatalom megszerzésére törekszik, és létrehozása nemzetbiztonsági fenyegetést jelent

– közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Szvjatlana Cihanouszkaja
Fotó: SERGEI GAPON / AFP
Az ügyben nem neveztek meg egyéni gyanúsítottakat. A tanács közleményében alaptalannak nevezte és visszautasította a vádakat, és leszögezte: erőfeszítései békések és jogszerűek. Fehéroroszország posztszovjet történetének legjelentősebb politikai válságát éli, másfél hete folyamatosak a tízezreket vonzó megmozdulások. A tüntetők szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. A 65 éves Lukasenka 1994 óta irányítja Fehéroroszországot, és sorozatban hatodik mandátumát nyerte el. Csütörtökön kissé csökkent a tiltakozások lendülete, miután az államfő szerdán bejelentette: utasította a rendőrséget, hogy tisztítsa meg az utcákat a tüntetőktől. Hétvégére azonban újra nagy tömegeket várnak az utcákra. Eközben Saulius Skvernelis litván miniszterelnök csütörtökön vilniusi hivatalában fogadta Cihanouszkaját. A kormányfő biztosította az ellenzéki elnökjelöltet, hogy kormánya Lengyelországgal, Lettországgal és Észtországgal együtt mindent megtesz annak érdekében, hogy szabad és tisztességes választásokra kerüljön sor Fehéroroszországban. A találkozót követően Moszkva jelezte: a fehérorosz belügyekbe való beavatkozásként tekint a külföldi tisztségviselők és a fehérorosz ellenzék tagjai közötti kapcsolatfelvételekre. A választásokat követő négy napban mintegy hétezer embert vettek őrizetbe, a rendőrök könnygáz- és hanggránátokkat, illetve gumilövedékeket vetettek be. Legalább három tüntető meghalt.  Szvetlana Tyihanovszkaja nemrég egy videoüzenetben kijelentette, hogy készen áll Fehéroroszország vezetésére.