Előfizetés

Átadták az idei Bujtor István-díjakat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.20. 21:13

Összesen 39 elismerést osztottak ki augusztus 20-án.
Átadták az idei Bujtor István-díjakat csütörtökön Balatonszemesen, ahol zajlik a XI. Bujtor István Filmfesztivál – jelentette be a Magyar Versmondók Egyesülete szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Összesen 39 díjat osztottak ki augusztus 20-án. Díjazták a legjobb rendezést, a színészi játékokat, az operatőri és az utómunkát, a legjobb forgatókönyvet és magukat a filmeket is. A díjakat Bujtor Judit védnök, Janisch Attila zsűrielnök, Lutter Imre fesztiváligazgató és Takács Bence műsorvezető adta át.  A Bujtor István-díjat a karanténfilmek közül Hász Áron és Honti Arián: Tinnitus című alkotása kapta, amely egy posztapokaliptikus világot ábrázol, ahol egy ismeretlen hang, Tinnitus elviselhetetlenné teszi a felszínen való életet. A dokumentumfilmek között Zurbó Dorottya (Éclipse Film) Könnyű leckék című alkotása lett a fődíjas. Játékfilm kategóriában két elsőfilmes alkotó nyert: Szeleczki Rozália a Rozgonyiné című, Arany János ismert balladájának humorral, drámaisággal, érzékiséggel telített izgalmas, mai történetté való adaptálásáért vehette át a Bujtor István-díjat. Füzes Dániel a Szokásjog című filmjéért kapta meg a Bujtor-díjat.   Az Oscar-díjas Deák Kristóf új filmjét, a Foglyokat a zsűri alkotói különdíjban részesítette, a különleges élethelyzetbe került lakóközösség egyes karaktereinek és a szituáció egészének drámai, de humorral átszőtt bemutatásáért. 
A Szokásjog című fődíjas filmben nyújtott női epizódszerepéért Fehér Annát színészi díjban részesítette a zsűri. Nagy Márk a Szokásjog, míg Mohai Tamás a Szajki Péter rendezte Most van most című film Tompos Kátya partnereként alakított főszerepéért vehette át a legjobb férfi színésznek járó díjat. A Rubens lány című Dér András-filmben finom humorral átszőtt, érzékeny, bevállalós alakításáért Bajor Lili kapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat, míg a fődíjas Rozgonyinéban megjelenő összetett női címszerep érzékeny és hiteles megjelenítéséért Törőcsik Franciska vette át a legjobb női főszereplőnek járó kis szobrot.  A legjobb forgatókönyv minősítését két film kapta: Csoma Sándor Casting, illetve Bak Zsuzsanna és Szabó Szonja A Mentor című alkotása. A legjobb operatőrnek járó díjat ugyancsak a Casting című film tudhatja magáénak, amelyben Balázs István Balázs tette átélhetővé az ábrázolt szituációk és karakterek élethelyzetét. Rendezői díjat kapott Arany János versének ötletes adaptációjáért és a gyerekszereplőkkel való intenzív, hiteles és komplex munkájáért Rudolf Olivér, az Emma című film rendezője.  A dokumentumfilmek között a portré kategória szakmai díját Mohi Sándor kapta a Nekem közöm van a világhoz című filmjéért.  Az újonnan létrehozott karanténfilmes kategória szakmai díját kapta a Körémzárva című film, Papp Máté rendezésében, a Koronavírus küldetés, amely Vadócz Péter alkotása. A versfilmek között az erőteljes atmoszférikus saját szociofotók és Szilágyi Domokos versének hatásos összekapcsolásáért a Gőzmozdonyok végnapjai című film operatőri munkájáért kapott szakmai díjat– Tarján Iván.  A díjak átadását a zsűritagok közül Janisch Attila, Kalász József és Wiegmann Alfréd rendezők értékelték. A fesztiválon Hollywoodból érkezett filmes stáb, a FilmProCast szakemberei mutattak be új, filmes tervezésre alkalmas applikációt, a zsűri az alkotókkal folyamatosan konzultált, míg a nézők a filmbemutatók után közönségtalálkozók keretében vehettek részt pódiumbeszélgetéseken. A rangos Bujtor István-díj a fesztivál névadó rendezőjének Tamango nevű hajójának aranyozott, kicsinyített mása, amely Árvay Zolta képzőművész alkotása. Ezt, valamint a kétmillió forint értékű összdíjazást adták át ünnepélyes keretek között a vetítési helyszínen, a Latinovits Művelődési Házban.

Izrael magyar kultúrája

Gál Mária
Publikálás dátuma
2020.08.19. 15:26

Fotó: Drory Izraeli-Magyar Könyvtár
A kulturális kapcsolódás a nyelven keresztül kódolt, bárhol – bármikor, fogalmazott Nagy Gabi, az izraeli magyar portál, az ujkelet live, a Drory Izraeli-Magyar Könyvtár és az Izraeli-Magyar Filozófustársaság létrehozója, működtetője.
Egyre inkább magára marad Izrael magyar nyelvű kultúrája. Az izraeli közszolgálati rádió magyar adását és szerkesztőségét a politika darálta be, a közszolgálati média 2017. májusi „átszervezése” óta a magyar nyelvű portálok, az ujkelet live és az izraelinfo önfenntartó magánkezdeményezések éltetik a magyar nyelvet bárki számára, bármikor elérhetően. Az 1918-ban Kolozsváron alakult és 1940-ig az erdélyi magyar média meghatározó napilapja, az 1948-tól Izraelben újra megjelenő Új Kelet (1940-ben, Észak-Erdély Magyarországhoz való visszacsatolása után a magyar hatóságok felszámolták) ma már kéthavi kiadványként, Izrael egyetlen nyomtatott magyar újságjaként, ugyancsak magántulajdonként, támogatás nélkül küzd a fennmaradásért. A világhálót végigböngészve számtalan magyar nyelvű izraeli csoportra, formális és informális kulturális kezdeményezésre bukkanhat az érdeklődő. A kulturális rendezvények szervezésében a Drory Izraeli-Magyar Könyvtár, a Magyar-Izraeli Filozófus Társaság, illetve a Choma Csoport által létrehozott HaMOADON hagyományőrző klub a legaktívabb. A könyvtár és a filozófustársaság által szervezett események középpontjában a magyarországi és izraeli magyar nyelvű kultúra találkozása áll, magyarországi kulturális szereplők meghívása révén, a klub az Izraelben élő, magyar nyelvterületről származó zsidó közösség találkozásait szorgalmazza és küldetésének tartja „Izrael sokszínű kultúráján belül az elődeink által reánk hagyományozott zsidó és magyar kultúra ápolását”. A czfáti Magyar Múzeumban és a Drory Könyvtárban is olyan magyar kulturális értékek halmozódtak fel, amelyek állami segítség vagy egy mecénás nélkül könnyen a montreáli magyar könyvtár sorsára juthatnak. (A kanadai magyar könyvtárat 2019-ben számolták fel, több mint kétezer könyv került a kukákba). Igény van a magyar kultúrára, válaszolta megkeresésünkre Nagy Gabi, de sajnos az évek teltével egyre nehezebb magyar kulturális rendezvényeket összehozni. A tíz éve Izraelben élő Nagy mind az ujkelet live-ot, mind a Drory Magyar Könyvtárat önerőből hozta létre, saját lakásában, és önerőből működteti mindmáig. Bár arról, hogy hogyan, beszélgetésünk során hallgatott, de kis internetes kereséssel egy korábbi Librarius interjúból kiderült. „Miből finanszírozzátok mindezt? - Napi tíz-tizenkét órát dolgozom egy pénzügyi jellegű cégnél, relatíve jól keresek, és azt a bevételét próbálom a kulturális tevékenységünkbe beforgatni.”. Beszélgetésünk során elmondta, korábban pályázott magyar kormányzati támogatásra is, ám „ez a lehetőség jelenleg már nem működik”, izraeli magyar média vagy kulturális rendezvény a nagykövetség hatáskörén kívül nem támogatott.
A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának égisze alatt fut több olyan, a diaszpórát célzó támogatási program, amelybe a hétvégi magyar iskolák, a cserkészszövetségek és bármiféle magyar kulturális vagy hagyományőrző tevékenység támogatása helyet kap. Emellett létezik az emigráció kulturális értékeit mentő Mikes Kelemen Program, illetve a helyi kezdeményezéseket magyarországi ösztöndíjasok kiküldése révén segítő Körösi Csoma Sándor Program. Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárhoz intézett kérdéseinkre az alábbi választ kaptuk. „ A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága minden egyes, diaszpórában élő magyar közösségre kiemelt figyelmet fordít, ez alól az izraeli magyarság sem kivétel. A Kőrösi Csoma Sándor Program keretében a program 2013-as indulása óta ösztöndíjast biztosítunk az izraeli közösségnek, aki főleg az Efrajim Kishon Magyar Oktatási Központ hétvégi iskolájában tevékenykedik. A Nemzetpolitikai Államtitkárság által 2020 februárjában harmadik alkalommal megrendezett Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóján is részt vett az Oktatási Központ képviselője. Az Oktatási Központ a diaszpóra számára meghirdetett nyílt pályázati kiírásra ebben az évben is sikeres pályázatot nyújtott be éves működési költségeik biztosítása érdekében. A Történelmi Magyarországról Származók Szövetsége jeruzsálemi és Tel-Aviv-i szervezete minden évben kap meghívást a Magyar Diaszpóra Tanács ülésére és Jeruzsálemből minden évben érkezik is képviselő. A felsoroltakon kívül a Nemzetpolitikai Államtitkárság egyedi támogatásban részesítette a Cfátban található Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeumát is.” Arra a kérdésünkre, hogy az olyan független magyar kulturális kezdeményezések, mint a magyar könyvtár és annak rendezvényei részesülnek-e bármiféle magyar költségvetési támogatásban, nem kaptunk választ.

Átadták a Kossuth és Széchenyi-díjakat, itt van a kitüntetettek listája

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.19. 14:48
Káel Csaba rendező, érdemes művész, a Müpa vezérigazgatója, miután átvette a Kossuth-díjat Áder János köztársasági elnöktől (k) az Országház kupolacsarnokában 2020. augusztus 19-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Az elismeréseket a szokásostól eltérően nem március 15-én osztották ki. A díjazottak között ott van Káel Csaba, Dörner György és Sárközi Mátyás is.
Átadta a Kossuth- és Széchenyi-díjakat szerdán, a Parlamentben Áder János – írja az MTI. A köztársasági elnök ünnepi beszédében arról értekezett, hogy a magyar történelem egyik csodája, hogy a közös cél különleges rangra emelte a közös munkát – ezzel Áder az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején a hátországban feladatot teljesítők munkájára utalt.
„Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy 1848-49 nemcsak lelkesítő, felszabadító forradalom, majd sok áldozatot követelő szabadságharc volt, hanem sokak, nagyon sokak elszánt, odaadó, verejtékes - ma már talán csak a történészek számára észrevehető – munkája” – mondta a köztársasági elnök. 
Kifejtette, a forradalom hősei között ott vannak mindazok, akik az új országgyűlésben megalkották a nemzeti önállóság törvényeit, akik nagyon rövid idő alatt a semmiből vadonatúj közigazgatást hívtak életre, nemzeti honvédsereget állítottak fel, akik saját közoktatást szerveztek, utakat építettek. 1848-49 története csordultig teli olyan emberi teljesítményekkel, amelyeken, még ennyi idő távlatából is, "megállhat a világ szeme". És emberekkel, akik becsületes, elsőrangú munkával tették a dolgukat - fűzte hozzá Áder. Az államfő kitért arra is, hogy „a sors különös fordulatából” az ünnepélyes díjátadóra idén nem a megszokott napon, március 15-én kerül sor, hanem a következő nemzeti ünnep küszöbén. 
Orbán Viktor miniszterelnöknek szerdán a rendkívüli európai uniós csúcson kell részt vennie, ezért az ünnepélyes díjátadón nem tudott jelen lenni. Az elismeréseket Áder János Kövér László házelnökkel együtt adta át.     
Szombathy Gyula Jászai Mari-díjas színművész, kiváló és érdemes művész és Sunyovszky Sylvia Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, miután átvették a Kossuth-díjat
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A Kossuth-díjasok listája

Áder János Kossuth-díjat adományozott: ÁCS MARGIT József Attila-díjas és Babérkoszorú díjas író, műkritikus, szerkesztő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja részére Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során létrehozott, több műfajt átfogó, sokoldalú prózaírói és irodalomkritikusi életműve, a lélektani mélységek ábrázolása mellett a társadalomkritikai igazságkeresésre is nagy hangsúlyt fektető, örök érvényű írásai, valamint a rendszerváltoztatás történetét bemutató hiánypótló elbeszélései elismeréseként; BERCZELLY ISTVÁN Liszt Ferenc-díjas operaénekes, kiváló és érdemes művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja részére Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során a magyar operajátszás egyik legnagyobb formátumú, markáns színpadi egyéniségeként főként basszbariton szerepekben nyújtott sikeres alakításai mellett példaértékű szakmai alázatról is árulkodó előadóművészete elismeréseként; DÖRNER GYÖRGY színművész, kiváló és érdemes művész, az Újszínház ügyvezető igazgatója részére Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során nyújtott kimagasló színvonalú, emlékezetes színpadi, játék- és tévéfilmes, illetve szinkronszínészi alakításai, valamint a magyar szerzők műveinek bemutatását küldetésének tekintő, értékteremtő színházigazgatói munkája elismeréseként; ERDÉLYI TIBOR Erkel Ferenc-díjas táncművész, koreográfus, fafaragó népi iparművész, érdemes művész, a népművészet mestere, a Magyar Állami Népi Együttes örökös tagja részére Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során létrehozott, a magyar néptáncművészet és népi szobrászat területén egyaránt kiemelkedő, autentikus művészi életműve, a legnemesebb népművészeti hagyományokat egyedi stílusával ötvöző, sokrétű alkotómunkája elismeréseként; HALMY MIKLÓS Munkácsy Mihály-díjas festő-, szobrász- és grafikusművész részére Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során létrehozott, az univerzális képzőművészi formakészletet népművészetünk motívumkincsével és jellegzetes színhasználatával ötvöző, egyedi stílusú alkotásai, a festészet és a szobrászat lehetőségeinek szintézisén alapuló, plasztikus rétegekkel felépített kompozíciói, az egyetemes és a magyar képzőművészetet egyaránt gazdagító művészi életműve elismeréseként; KÁEL CSABA Nádasdy Kálmán-díjas rendező, érdemes művész, a Müpa vezérigazgatója részére Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során klasszikus és kortárs zeneszerzők operáinak kimagasló színvonalú interpretációit, valamint reklám- és dokumentumfilmeket, illetve színházi darabokat is magába foglaló, sikeres rendezései, továbbá sokrétű művészeti szervezőtevékenysége elismeréseként; KEPENYES PÁL ötvös- és szobrászművész részére Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során az autentikus és a klasszikus szobrászi hagyományt a szürrealizmus sajátos látásmódjával ötvöző, a tér és az idő szimbólumait életre keltő alkotásokat, valamint egyedi ékszereket is magába foglaló szobrász- és ötvösművészi alkotómunkája elismeréseként; KODOLÁNYI GYULA József Attila-díjas költő, műfordító, irodalomtörténész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja részére Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során létrehozott, a kortárs magyar lírára erőteljes hatást gyakorló költői és műfordítói, illetve jelentős, főként a modern angolszász költészettel foglalkozó esszéírói életműve, valamint a Magyar Szemle című folyóirat újraindítójaként folytatott értékteremtő, a magyar polgári nemzeti hagyományt újraértelmező munkája elismeréseként; KOLONITS KLÁRA Liszt Ferenc-díjas operaénekes részére Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során virtuóz énektechnikájával és egyedülálló belcanto repertoárjával nemzetközi színpadokon is sikereket arató, az opera mellett a klasszikus és kortárs oratóriumok megszólaltatása terén is kiemelkedő előadóművészete elismeréseként; LADÁNYI ANDREA Liszt Ferenc- és Harangozó Gyula-díjas balettművész, koreográfus, érdemes művész, színész, rendező részére Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során hazánk egyik korszakalkotó balettművészeként itthon és a világ legrangosabb színpadain aratott sikerei, valamint a kortárs magyar táncművészetet egyedülálló módon formáló és gazdagító, nemzetközileg is elismert koreográfusi, illetve táncpedagógusi munkája elismeréseként; LOVAS ILONA Ferenczy Noémi-díjas képző- és textilművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja részére Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során létrehozott, a szakrális tradíciót kortárs minimalista eszközökkel ötvöző, örök érvényű emberi kérdéseket feltáró, karakteres alkotásai, egyetlen műfajba sem besorolható, egyedi alkotóművészete elismeréseként; SÁRKÖZI MÁTYÁS József Attila-díjas író, kritikus, műfordító, szerkesztő részére Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során létrehozott, a hazai kortárs irodalmat gazdagító sokoldalú prózaírói, műfordítói, kritikai és publicisztikai életműve, valamint a 20. század eleji magyar szellemi-kulturális életet érzékletesen ábrázoló családi krónikái elismeréseként
Dörner György színművész, kiváló és érdemes művész, az Újszínház ügyvezető igazgatója, miután átvette a Kossuth-díjat
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A Széchenyi-díjasok listája

Áder János Széchenyi-díjat adományozott: BERLÁSZ MELINDA Szabolcsi Bence-díjas zenetörténész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Zenetudományi Intézetének nyugalmazott főmunkatársa részére Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során a 20. századi magyar zenetörténet területén folytatott hiánypótló kutatásai, valamint az emigrációba kényszerült, és emiatt kevésbé ismert hazai zeneszerzők, illetve előadóművészek életművének széles körű megismertetése érdekében végzett munkája elismeréseként; BITTER ISTVÁN Batthyány-Strattmann László-díjas pszichiáter, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem professor emeritusa részére Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során a pszichofarmakológia területén végzett több évtizedes, nemzetközi szinten is nagyra becsült klinikai, kutatói és oktatói munkája, valamint a skizofrénia, a szorongásos betegségek és egyéb pszichiátriai zavarok kezelésében elért jelentős eredményei elismeréseként; BORHY LÁSZLÓ REZSŐ régész, ókortörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, a Bölcsészettudományi Kar Régészettudományi Intézete Ókori Régészeti Tanszékének egyetemi tanára részére Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során a hazai és nemzetközi ókortudomány elismert szakértőjeként folytatott, főként az egykori római provinciák régészetével, illetve Pannónia történetével kapcsolatos jelentős kutatásai, valamint egyetemi oktatói és vezetői tevékenysége elismeréseként; BUDAY LÁSZLÓ orvos-biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének igazgatója, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézetének egyetemi tanára részére Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során a sejtek közötti jelátviteli folyamatok vizsgálata területén elért kiemelkedő kutatási eredményei, valamint a biokémia, illetve molekuláris biológia oktatásában végzett magas szintű munkája, továbbá jelentős tudományos közéleti tevékenysége elismeréseként; CSIBA LÁSZLÓ MIHÁLY Batthyány-Strattmann László-díjas neurológus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Magyar Neurológiai Társaság elnöke, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Általános Orvostudományi Kara Neurológiai Klinikájának egyetemi tanára részére Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során a szélütés diagnosztikája és gyógyítása területén elért rendkívüli eredményei, különösen a stroke legjobb gyógyszeres kezelési módszere, a vénás vérrögoldás használatának fellendítését elősegítő ellátási modell kidolgozásában betöltött kimagasló szerepe elismeréseként; IGLÓI FERENC, a fizikai tudomány doktora, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének tudományos tanácsadója, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Fizikai Intézete Elméleti Fizikai Tanszékének egyetemi tanára részére Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során a soktestrendszerek kollektív viselkedésének statisztikus fizikai vizsgálata terén elért nagy jelentőségű, nemzetközileg is széles körben elismert kutatási eredményei, valamint iskolateremtő tudományos munkája elismeréseként; KISS GY. CSABA József Attila-díjas irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Művelődéstörténeti Tanszékének címzetes egyetemi tanára részére Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során a közép-európai kultúra nemzetközileg is elismert kutatójaként elsősorban a magyar, lengyel, szlovák és horvát nép nemzeti szimbólumainak és mítoszainak összehasonlító vizsgálata terén elért tudományos eredményei elismeréseként; PÁLFY PÉTER PÁL matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszora részére Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során az algebra, ezen belül a csoportelmélet és az univerzális algebra területén elért nagy hatású kutatási eredményei, valamint a magyar tudomány nemzetközi megbecsültségét erősítő, kiemelkedően eredményes intézményvezetői és tudományszervezői munkája elismeréseként; SIMONYI SÁNDOR gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipari Professzora, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára részére Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során végzett, a hazai gépjárműtechnika területén folytatott öt évtizedes, a gépjárműipar újjáéledéséhez is hozzájáruló, kiemelkedően eredményes kutató-fejlesztő, illetve innovációs tevékenysége elismeréseként; SZŐNYI TAMÁS matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Matematikai Intézete Számítógéptudományi Tanszékének egyetemi tanára részére Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során a véges geometriák témakörében folytatott, nemzetközileg is elismert, jelentős hatású kutatói, illetve példaértékű oktatói munkája, valamint széles körű szakmai közéleti szerepvállalása elismeréseként. Magyarország számára kivételesen értékes, a hazai épületszerkezetek színvonalának emeléséhez jelentős mértékben hozzájáruló munkásságuk, az építészeti alkotások esztétikai értéke és a magas műszaki minőség közötti harmónia megteremtésén alapuló, számos emblematikus műemléképület rekonstrukcióját is magába foglaló szakmai tevékenységük elismeréseként a Széchenyi-díjat megosztva kapta: HORVÁTH SÁNDOR építészmérnök és PATAKY RITA építészmérnök.