Előfizetés

Hadházy Ákos: Két hét múlva leleplezzük a nemzeti konzultáció valódi számait

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.08.25. 16:04
Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az akciójuk során begyűjtött nemzeti konzultációs ívek előtt
Fotó: Szél Bernadett/ Facebook
Több százezer üres konzultációs ívet őriznek Hadházy Ákosék egy titkos raktárban, hamarosan a nyilvánossághoz fordulnak a gyűjtés eredményével kapcsolatban.
Nemzeti konzultációs ívek százezrei érkeztek eddig a Hadházy Ákos által létrehozott Tisztességes és igazságos társadalomért alapítványhoz (TITA), és most is özönlenek a borítékok, az ívgyűjtő akció aktivistái országszerte átveszik a helyben gyűjtött példányokat – mondta el lapunknak Hadházy. A politikus Szél Bernadett társaságában pózolt is a könyvespolcrendszert megtöltő rengeteg borítékkal.
Hadházy nem akarta elárulni kérdésünkre, hogy eddig hány ívet gyűjtöttek össze – mint mondta, ezzel beszállnának a kormány hazug állításokra épülő számháborújába, és az eredmény demoralizáló is lehetne – de hangsúlyozta, hogy több százezer ív van már náluk jelenleg. „Ez nagyon komoly siker, meg tudjuk mutatni, hogy milyen sok embernek van elege az agymosásból” – mondta a független képviselő. Hozzátette, most, hogy a kormány augusztus 31-ig hosszabbította a hivatalos ívgyűjtési határidőt, ők is adnak plusz két hetet az akciónak. 
Két hét múlva a közvéleménynek és a miniszterelnök úrnak is megmutatjuk, mit értünk el – mondta Hadházy Ákos.

A képviselő ugyanakkor biztonsági okokra hivatkozva titkolja azt is, hogy központilag hol őrzik az eddig begyűjtött íveket. Az akciót támogató pártirodák mellett jelenleg is mintegy száz civil vállalja saját névvel és címmel, hogy a szimpatizánsok hozzájuk dobják be a személyes adatokat nem tartalmazó íveket – a politikus örömtelinek tartja, hogy egy-két konfliktust leszámítva ezeket az embereket nem fenyegették, sőt, a közvélemény inkább elismerően fogadta kiállásukat.

Sikertörténet, hosszabbítással

Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára július végén számolt be arról, hogy addig 1,09 millóan küldték vissza nekik az íveket – az állítás hitelességét azonban megkérdőjelezi, hogy nem tudni, ebből mennyi az online leadott ív, amit könnyűszerrel lehet hamisítani. Bár az államtitkár sikertörténetként tálalta a konzultációs kampányt, az 1,09 milliós szám akkor sem számítana kiugrónak, ha Dömötör kizárólag a papíralapon kitöltött ívekről beszélt: a kormány június 15-től ugyanis 7,8 millió darab küldeményt kézbesíttetett ki egy hónap alatt – vagyis július végéig csak az ívek mintegy nyolcadát küldhették vissza.
Hadházyék csak nemzeti manipulációnak nevezik a kormányzati levelezést, tekintve, hogy az íven számos kérdést olyan irányítottan és kifejezetten sarkítottan fogalmaztak meg, amire csak igennel lehet válaszolni, a kormány érdekeinek megfelelően. ( Például: „Ön elutasítja Soros György tervét, amely beláthatatlanul hosszú időre eladósítaná hazánkat?” vagy, „Ön mit gondol, Magyarország védje meg a magyar vállalatokat az ellenséges célú külföldi felvásárlásoktól?”)

Fertőtlenítették a Vígszínház szinte minden négyzetcentiméterét

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.25. 15:19

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Hidegködképző berendezéssel virucid hatású szert fújtak az épületbe azután, hogy egy külsős művész koronavírus-tesztje pozitív lett.
A járványügyi eljárásoknak megfelelően fertőtlenítették a Vígszínház épületét, miután az elmúlt héten kiderült, hogy a Vígszínház egyik fiatal külsős művészének koronavírus tesztje pozitív lett – közölte a színház. Mint írják, az illetékes hatóságok döntése alapján, a munkatársak és a közönség egészségének védelmében a Vígszínházban és a Pesti Színházban a szeptember 4-ig meghirdetett előadásokat elhalasztották. A protokollnak megfelelően vasárnap a színház épületében az összes olyan területet fertőtlenítették hidegködképző berendezéssel, ahol fennállhat a fertőzés veszélye, így a színpadokat, a nézőteret, a színészbüfét, az öltözőket, a mosdókat, a folyosókat és az irodákat is. A színház saját takarító személyzete emellett továbbra is folyamatosan fertőtleníti a helyiségeket és az érintésnek kitett felületeket, így a korlátokat, kilincseket, kapcsolókat is. – A hétvégi tisztításkor a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásának megfelelő, országos tisztifőorvosi engedéllyel rendelkező, virucid hatású szert alkalmaztak, amely vékony hártyát képezve biztosítja a felületek tartós vírusmentességét – összegezte a színház közleménye. Mint azt a Népszava megírta: az Átrium Színházban kedd délelőtt derült ki, hogy egyik előadásuk közreműködőjének lett pozitív a Covid-tesztje, ezért a következő két hétben ebben a teátrumban is elmaradnak az előadások.

Kásler szerint lehetséges a hagyományos szeptember 1-jei tanévkezdés – De sok a kérdőjel

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.25. 14:39

Fotó: Varga György / MTI
Sok iskola még egy héttel a nyitás előtt sem tájékoztatta a szülőket.
Lehetséges a járványügyi adatok alapján, hogy Magyarországon szeptember 1-jén a hagyományos formában kezdődjön meg a nevelés-oktatás – jelentette ki Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere keddi sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt mondta: a környező országok besorolása láthatóan változik, a járvány terjedése nehezen kiszámítható, ezért a köznevelésnek is fel kell készülnie a védekezésre és a megelőzésre. Az oktatásért felelős kormánytag megismételte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az operatív törzs részletes, nyolcoldalas ajánlást, protokollt dolgozott ki, amit minden köznevelési intézmény vezetőjéhez eljuttatott. Kitért arra is, hogy megtörténtek az előkészületek a tanévkezdéshez: július 25-ig 1500-féle tankönyvet legyártott az Alföldi Nyomda, 500 diák segítségével összeállították a kiszállítandó kiadványokat. – Augusztus 3-ától 28-áig több mint négyezer iskolába több mint 13 millió 455 ezer tankönyv jut el, ami négyszázezerrel több, mint tavaly. Ez az első olyan év, amikor minden diák ingyenesen kapja a tankönyveket – emlékeztetett Kásler Miklós.   Ugyanakkor, mint arról a Népszava is beszámolt, jelenleg nagyon sok még a kérdőjel az egy hét múlva kezdődő tanévvel kapcsolatban, különösen a járványügyi védekezés terén. Minderről, sőt a tanévnyitásról, a korábban ilyenkor már egyeztetett teendőkről egyébként sok általános iskolában még mindig nem tájékoztatták a szülőket.