Előfizetés

Kitartóan blablázik a kormány, amikor az elúszó euró százmilliókról kérdezik

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.08.26. 12:11
Tüntetés a Norvég Civil Támogatási Alapot koordináló civil szervezetetekkel szembeni rendőri fellépés miatt
Fotó: Népszava
Még nem került sor a szerződés aláírására – ezzel magyarázta a Miniszterelnökség, hogy veszni hagynak több mint 75 milliárd forintot.
Több mint 214 millió euró – ennyit veszíthet Magyarország amiatt, hogy az Orbán-kabinet már hat éve nem enged álláspontjából a Norvég Alap és az Európai Gazdasági Térség (EGT) támogatásainak elosztásával kapcsolatban.

15 ország közül csak mi nem kaptunk pénzt

Mint a Népszava megírta, a magyar kormány még mindig nem kötött megállapodást a 2014-2021 közötti költségvetési időszakra felajánlott források felhasználásáról, pedig a Norvég Alap erre az időszakra 105,7 millió eurót, az EGT közel 109 millió eurót adott volna a magyar államnak. Tegyük hozzá: A finanszírozásra kijelölt 15 ország közül Magyarország az egyetlen, amely 2014 óta nem jutott támogatáshoz. 

A támogatásnál is fontosabb volt a kontrollmánia

A konfliktus forrása az alapokból a civil szervezeteknek szánt 10 százalék- a Norvég Civil Támogatási Alap kerete-  amelynek elosztásáról 2014-ben a kormánytól független, szintén civil Ökotárs Alapítvány dönthetett volna. Az Orbán-kabinet azonban nem törődött bele, hogy kiengedje kezéből gyeplőt, és inkább elengedte a magyar államnak szánt összeg 90 százalékát is. Lázár János korábbi kancelláriaminiszter vezetésével egészpályás letámadást indítottak az Ökotárs ellen – a szervezetnél megjelent a NAV, feljelentette őket, a Kormányzati ellenőrzési Hivatal, az alapítvány vezetőjét Móra Veronikát rendőrök vitték el, mint később kiderült, minden alap nélkül. Később az is egyértelművé vált, hogy Orbán Viktor személyesen rendelt el vizsgálatot az Ökotárssal szemben

Még nem mondtak le róla?

A támogatások ügye ezek után lényegében megfeneklett, az Orbán-kabinetnél azonban ezt valamiért nem szívesen ismerik be. Vadai Ágnes, a DK politikusa cikkünk nyomán Orbán Viktornál kérdezett rá, Ungár Péter, az LMP képviselője pedig Palkovics László innovációs és technológiai miniszterelnöknél érdeklődött, hogy miért veszhetnek el fenti támogatások. Levelükre Schanda Tamás, az innovációs tárca államtitkára válaszolt. Szerinte
„Az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2014-2021-es időszakára járó források felhasználásának feltételeit kétoldalú tárgyalásokon határozzák meg a felek, amelyeket az Együttműködési Megállapodásokban rögzítenek.  Magyarországgal még nem került sor az Együttműködési Megállapodások aláírására. Ennek megtörténte után nyílik lehetőség a Magyarországnak járó teljes forrás felhasználására.”
A válasz épp csak azt hallgatja el, hogy a magyar kormány volt az a fél, amelyik még nem írta alá a szerződést.
a megfogalmazásból viszont az is kitűnik, hogy a kabinet nem tett le még teljesen a forrás megszerzéséről, amit ráadásul egy összegben kapnának meg reményeik szerint.

Ehhez azonban finomítani kellene a jelenlegi, harcias hozzáálláson is. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség jelenlegi vezetője a kormányinfón lapunknak még azt mondta:  amíg „álcivilek” akarják a pénzt osztani, amíg „Soros György akarja a pénzt”, addig nem tudnak megállapodni a norvég- és az EGT-alapról.

Senki nem akar felkerülni Szijjártó home office-listájára, mert azonnal kirúgták volna

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.26. 11:30

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A miniszter szerint az ő tárcájánál nem lehet szakszervezetesdit játszani.
„Volt még egy nagyon fontos varázskifejezés: home office és az erre vonatkozó törekvés. Ezt sem engedélyeztem, és nem fogom engedélyezni a jövőben sem. Azt kértem a helyettes államtitkároktól és a főosztályok vezetőitől, hogy írják össze azoknak a munkatársaknak a nevét, akiknek a teljesítménéyt és a munkáját ebben a helyzetben nélkülözni tudják. És zárójelben tettem hozzá, hogy akkor ezt véglegesen meg is köszönhetik. Érdekes módon egyetlen egy név felírására sem került sor ezekre a listákra” - szúrta ki a 444.hu, hogy miről beszélt a járványhelyzet alatti minisztériumi munkát értékelve a keddi nagyköveti értekezleten Szijjártó Péter. (Akiről nemrég derült ki, hogy a fehérorosz válságról szóló egyeztetéseket Szíjj László luxusjaxhtjáról bonyolította le.) Még márciusban az Index írt arról, hogy a közigazgatásban dolgozók több szakszervezete közös nyilatkozatban fordul Orbán Viktorhoz a koronavírus-járvány miatti munkavégzéssel kapcsolatban. Arra kérték a miniszterelnököt, hogy „a közszféra munkaadójaként a kormány mutasson példát azzal, hogy méltányosan jár el a munkavállalóival és az otthoni munkavégzést támogatja és elősegíti”. Szijjártó szerdai beszédében erre is reagált: "Azt szeretném mondani, hogy szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a külügyminisztriumban, ezután sem fogunk. És ha valakinek ilyenhez van kedve, az szintén megkapja a lehetőséget arra, hogy ezt a játékot a minisztériumon kívül játssza. Nem engedjük meg ezt természetesen a jövőben sem."

Koronavírus: megugrott a fertőzöttek száma, 73 új beteget találtak

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.26. 09:36

Fotó: Béres Márton / Népszava
Egyelőre szétszórt esetekről van szó, nem alakult ki gócpont.
Hetvenhárom újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést, újabb elhunyt nincs, írja a koronavirus.gov.hu. Így 5288-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 614, 3734-en pedig már meggyógyultak. (Az aktív fertőzöttek száma 940. Az aktív fertőzöttek 37 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti.) Kórházban 64 koronavírusos beteget ápolnak, közülük heten vannak lélegeztetőgépen. 7707-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma összesen 405 067.  A hivatalos mondá szerint az új fertőzések szétszórt esetek, gócpontról nem beszélhetünk. Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. "Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az együtt szórakozó fiatalokat kérjük, hogy ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket" - írták. Hozzátették: akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. "Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és a további korlátozó intézkedések bevezetését" - fogalmaztak. Hangsúlyozták: a beutazási korlátozások célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie. Kitértek arra is, hogy a kormány e heti ülésén tárgyalja a további szükséges intézkedéseket.

Területi bontás

Budapesten (2302) és Pest megyében (769) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (401), Komárom-Esztergom (318), Zala (279), Borsod-Abaúj-Zemplén (163), Csongrád-Csanád (159) és Veszprém megye (158) a sor végén pedig Békés megye áll (20).