Előfizetés

MKKSZ: Törvényellenes, ha Szijjártó sérti az alaptörvényben rögzített szervezkedési jogot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.26. 17:15

Fotó: Borsos Mátyás / KKM
Az érdekvédők szerint egy minisztériumi vezető ilyet nem tehet.
Azt gondolom, hogy Magyarországon demokrácia van, ezért az alaptörvény rögzíti a szervezkedés jogát – reagált Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke a Mérce kérdésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a keddi nagyköveti értekezleten elhangzott szavaira. Mint arról a Népszava beszámolt: a 444.hu vette észre, hogy a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára feltette azt a videót, amelyen a tárcánál kedden tartott nagyköveti értekezleten beszélt. Ezen  kijelentette:
„Azt szeretném mondani, hogy szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a külügyminisztériumban, ezután sem fogunk. És ha valakinek ilyenhez van kedve, az szintén megkapja a lehetőséget arra, hogy ezt a játékot a minisztériumon kívül játssza. Nem engedjük meg ezt természetesen a jövőben sem.”

A 444.hu azt is kiemelte, hogy kiderült, a tárcánál senki nem akart felkerülni Szijjártó home office-listájára, mert azonnal kirúgták volna. A fideszes politikusról viszont nemrég derült ki, hogy a fehérorosz válságról szóló egyeztetéseket Szíjj László luxusjachtjáról bonyolította le. Végül Boros Péterné, az MKKSZ vezetője az elhangzottakkal kapcsolatban a Mércének azt is leszögezte:   
„egy első számú minisztériumi vezető csak törvényellenesen tud megfogalmazni ilyen szavakat (...) az ő dolga viszont a törvények betartása és a jogok biztosítása.”

Már öt koronavírus-fertőzöttet találtak a debreceni önkormányzati idősotthonban

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.26. 16:15
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Egy dolgozónál és négy lakónál mutatták ki a fertőzést.
Újabb négy koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a debreceni Pallagi úti idősotthonban, ezzel ötre emelkedett a fertőzöttek száma – közölte a város polgármestere szerdán sajtótájékoztatón. Papp László (Fidesz-KDNP) az idősotthon épülete előtt emlékeztetett arra, hogy augusztus 14-én megelőző intézkedésként intézményelhagyási és látogatási tilalmat vezettek be. Öt nappal később egy hasi fájdalomra panaszkodó lakót vittek a mentők kivizsgálásra, akinek aztán pozitív lett a PCR-tesztje. Ezután a járványügyi intézkedések keretében teljes körű koronavírus-szűrést rendeltek el az önkormányzati fenntartású intézményben, és a 405 tesztből négy lett pozitív. Egy dolgozónál és három lakónál mutatták ki a vírus jelenlétét – ismertette a polgármester. Hozzátette: az idősotthon dolgozója házi karanténban van, a négy gondozottat a Kenézy Gyula egyetemi kórház infektológiai részlegében kezelik, valamennyien jól vannak. Az idősotthont fertőtlenítették, azokat, akik közvetlenül érintkeztek a fertőzöttekkel az otthon izolációs részlegében helyezték el megfigyelésre. Az önkormányzat mint az idősotthon fenntartója kezdeményezte a járványügyi hatóságoknál, hogy a teljeskörű tesztelést két héten belül ismételjék meg – jelezte Papp László.

A jövő heti önkormányzati sztrájkra figyelmezteti a helyi ügyfeleket a szervező szakszervezet

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.26. 16:11
Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az érdekvédők hangsúlyozták: akinek sürgős dolga van, jövő keddig intézze el.
Három napon át sztrájkolnak az önkormányzati dolgozók szeptember 2-a és 4-e között, ezért a munkabeszüntetést szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) felhívja a figyelmet:
„akinek sürgős elintéznivalója van az önkormányzati hivatalokban, az a szeptember eleji sztrájk előtt tegye meg vagy időzítse a sztrájk utáni napokra”.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: 
„az elmúlt hónapok kormányzati döntései ellehetetlenítették az önkormányzatok gazdálkodását, és ezzel veszélybe sodorták több ezer önkormányzati dolgozó munkáját, biztos megélhetését”.

– A közszférában munkaerőhiány van, az alacsony keresetek miatt nagy a dolgozók leterheltsége. A koronavírus-járvány alatt az önkormányzati dolgozók egészségüket veszélyeztetve védték a lakosságot, de a védekezés költségeit még mindig nem térítette meg az állam. A gazdaság több hónapos leállása csökkenti az iparűzési adót, hiányzik az önkormányzati bevételekből az ingyenes parkolás miatt be nem szedett pénz, a kieső turisztikai bevétel, az elvont gépjárműadó, miközben nőtt a szolidaritási adó mértéke – emelte ki az érdekvédő. Hozzátette: az önkormányzatokat érintő súlyos elvonások miatt elbocsátások lehetnek. A munkaerőhiány miatt az önkormányzatok számára már most komoly terhet jelent az ügyfelek, a lakosság kiszolgálása. Az MKKSZ szerint 32 ezer önkormányzati köztisztviselő nevében, valamint a települések intézményeiben dolgozók érdekében követelik:
„a gépjárműadó-elvonásról szóló döntés, valamint a vendég által fizetendő idegenforgalmiadó-fizetés felfüggesztésének visszavonását, és az önkormányzatok által fizetendő szolidaritási adó emelésének eltörlését”.