Előfizetés

Romániában hatósági szigorral és plakátháborúval kezdődik az önkormányzati kampány

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.28. 14:22

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Bármilyen nemzeti színért bírság jár, a járvány miatt pedig aligha lesznek komolyabb választási gyűlések.
Romániában a koronavírus-járvány miatt hozott óvintézkedések közepette pénteken hivatalosan is megkezdődött az önkormányzati választási kampány, emiatt a pártoknak és független jelölteknek csütörtök éjfélig el kellett távolítaniuk a közterekről választási molinóikat és óriásplakátjaikat. A furcsaságra a választási törvény ad választ, amely ugyanis szigorú szabályokat szab meg a plakátok méretét és elhelyezését illetően, amelyek megsértése súlyos pénzbírságot von maga után. A most kezdődött választási kampány idején csak a polgármesteri hivatalok által erre a célra kijelölt helyeken szabad plakátolni, minden jelölt csak egyetlen plakát kihelyezésére jogosult, amelynek mérete egyetlen irányban sem haladhatja meg a fél métert. A pártok nem várták meg a mozgósítással a kampány hivatalos kezdetét, ezért az ország már hetek óta tele van a polgármester- és megyei tanácselnökjelöltek választási plakátjaival, amelyekre eddig csak a reklámtörvény előírásai vonatkoztak. Ezeket kellett most eltávolítani, így a választási kampány idején a korábbi időszaknál kevésbé lesz látható az utcákon, hogy az ország választásokra készül.

Nemzeti színtelenség, maszkos korteskedés

A plakátokon egyébként nem szabad a román nemzeti lobogóra vagy más országok nemzeti jelképeire emlékeztető színkombinációt használni, tilos plakátokat kiragasztani a hidak és alagutak tartóoszlopaira, a közúti jelzőtáblákra és a közhasznú hirdetési felületekre. A koronavírus-járvány miatt idén a személyes találkozókat is korlátozták. A kampány idején is be kell tartani a gyülekezési szabályokat: szeptember elsejéig zárt térben legfeljebb 20, utána pedig legfeljebb 50, kültéren pedig augusztus végéig legfeljebb 50, szeptembertől maximum 100 résztvevővel lehet választási rendezvényeket szervezni. A beltéri találkozók időtartama nem haladhatja meg a két órát, a szabadtéri találkozókon pedig minden résztvevőnek legalább négy négyzetméteres helyet kell biztosítani. Minden résztvevőnek maszkot kell viselnie, a szervezőknek fertőtlenítőszereket kell kihelyezniük, ezek használatára és a biztonságos távolság betartására pedig jól látható helyre kifüggesztett plakátokkal kell figyelmeztetniük a résztvevőket. A szórólapokat osztogató, a választókat otthonaikban felkereső aktivisták nem alkothatnak nagyobb csoportokat, legfeljebb kettesével közlekedhetnek. A választási kampány a voksolás megkezdése előtt 24 órával, szeptember 26-án reggel 7 órakor ér véget, attól kezdődően pedig a szavazás végéig – vagyis szeptember 27-én este 21 óráig – kampánycsend lép hatályba.
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.

A fellángoló járvány miatt elhalasztják a tanévnyitást több balkáni országban

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.28. 09:55

Fotó: ARMEND NIMANI / AFP or licensors
Koszovóban két héttel, Montenegróban és Észak-Macedóniában egy hónappal hosszabbodott meg a nyári szünet.
Az egyre rosszabb járványügyi mutatók miatt Koszovóban két héttel elhalasztották az iskolakezdést. Korábban már Montenegró és Észak-Macedónia is októberre halasztotta a diákok iskolába indulását a tanulók egészségének megvédése érdekében. A szerb miniszterelnök szerint viszont nincs ok halasztásra, így Szerbiában szeptember elsején megkezdődik a tanítás. A Nyugat-Balkánon csütörtökről péntekre 725-tel emelkedett az igazolt koronavírusos fertőzöttek és 25-tel a halálos áldozatok száma. Péntekre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 125-tel 31 099-re, Koszovóban 141-gyel 12 981-re, Észak-Macedóniában 89-cel 14 008-ra, Bosznia-Hercegovinában 311-gyel 18 918-ra, Montenegróban pedig 59-cel 4558-ra nőtt. A halálos áldozatok száma Koszovóban hattal 498-ra, Észak-Macedóniában héttel 585-re, Bosznia-Hercegovinában tizeneggyel 580-ra, Montenegróban eggyel 89-re nőtt, míg Szerbiában az utóbbi 24 órában nem volt halálos áldozata a Covid-19 betegségnek, így a halottak száma 707 maradt.