tanévkezdés;koronavírus;

2020-08-28 15:21:17

Tanévkezdés koronavírussal: felszólították a szülőket, tanárokat

Mindenki ismerje fel a koronavírus tüneteit – közölte a kormány. A szakszervezet szerint ez nem a szülők, és nem is a pedagógusok feladata.

A szülők és a pedagógusok fokozott felelősségéről írt a járványhelyzet kapcsán a kormányzati tájékoztató oldal: mindenkitől azt kérik, hogy csak tünetmentes gyerekeket engedjenek közösségbe. A fertőzésgyanús gyerekeknek otthon kell maradniuk, a szülőnek telefonon kell értesíteni a gyermekorvost vagy a háziorvost. Ha egy diáknál az iskolában jelentkeznek tünetek, a tanároknak el kell különíteniük és értesíteniük kell az iskolaorvost és a szülőt.

„A szülőknek, tanároknak fontos tisztában lenni a koronavírus-fertőzés tüneteivel, amelyek közül a leggyakoribban a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli a gyermekén, tanítványán, akkor kérjük, hogy ne engedje a gyermeket közösségbe. A legenyhébb tüneteinek jelentkezése esetén se engedje közösségbe a gyermeket!” – közölték.

Ha egy gyermeknél fennáll a fertőzés gyanúja, akkor az orvosnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend alapján kell eljárnia és kezdeményeznie kell a laboratóriumi vizsgálatot. A tanároktól, iskolai dolgozóktól is azt kérik, ha a tünetek bármelyikét észlelik magukon, ne menjenek közösségbe, jelezzék azt az intézmény vezetésének, az osztályfőnöknek  és vegyék fel a kapcsolatot telefonon háziorvosukkal.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nem lehet a felelősséget a szülőkre és a pedagógusokra egy az egyben átruházni. „Ahogy a pedagógusnak, úgy a szülőnek sem feladata a betegség összes tünetének felismerése” – írták. A szakszervezet szerint a tanárok nem is rendelkeznek azzal a tudással, hogy megállapítsák, melyik diák koronavírusos, arról nem is beszélve, hogy sokszor tünetmentes személyek is fertőzhetnek. Hangsúlyozták: a kormány feladata olyan feltételek meghatározása, amelyek teljesülése esetén léphet a gyermek, a tanuló az intézménybe. 

A PDSZ szerint ilyen volna például a kötelező nyilatkozattétel, amennyiben a gyermek vagy valamely vele egy háztartásban élő személy szeptember 1. előtt 14 nappal olyan országban tartózkodott, vagy olyan országból tért haza, melynek besorolása sárga, vagy piros volt, illetve zöld besorolása időközben változott. Ez esetben tesztelés vagy 14 napos karantén előírását tartanák szükségesnek.

Ezt azonban egyelőre nem írták elő, ahogy azokat a javaslatokat sem támogatta az oktatásirányítás, hogy legalább a veszélyeztetett korcsoportba tartozó pedagógusokat szűrjék rendszeresen, illetve a tankerületek szerezzenek be érintésmentes hőmérőket.

A Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezető-helyettese, Arató Gergely arra is felhívta a figyelmet pénteki közleményében: ha a kormány azt várja a szülőktől, hogy otthon tartsák a gyerekeket, akkor engedélyezni kell, hogy az eddiginél jóval több hiányzást igazolhassanak, és hogy jóval hosszabb ideig maradhassanak otthon táppénzen a gyerekekkel.