Előfizetés

Ismét rohamrendőrök oszlatták a tüntetőket Minszkben

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.28. 21:11

Fotó: Evgeny Odinokov / AFP / Sputnik
A fehérorosz rendőrség különleges alakulata elkezdte őrizetbe venni a Függetlenség terén tiltakozó férfiakat, akiket fogolyszállító autóbuszokhoz kísérnek.
Ismét rohamrendőrök oszlattak tüntetőket péntek este a minszki Függetlenség terén. A TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a fehérorosz rendőrség különleges alakulata (OMON) elkezdte őrizetbe venni a téren tüntető férfiakat, akiket fogolyszállító autóbuszokhoz kísérnek. A sajtó helyszínen lévő munkatársait a tér peremére terelték. Az előző nappal ellentétben most nem állítottak elő újságírókat. Az élőláncot alkotó nőket a biztonságiak közrefogták, de egyelőre nem háborgatják őket. A rendvédelmi szervek megjelenésekor a nők énekelni kezdtek. Nem sokkal korábban mintegy ötvenen úgynevezett szolidaritási láncot alkottak. Egyesek kezében virág volt, egy nő pedig a tiltakozások szimbólumává vált, 1995 előtti fehér és piros fehérorosz zászlót lengetett. A fehérorosz sajtó szerint hasonló megmozdulások voltak Minszk több lakónegyedében is. A fehérorosz jogvédő szervezetek pénteken közös nyilatkozatban követelték a politikai foglyok és a békés tüntetéseken őrizetbe vett emberek szabadon engedését – közölte a Vjaszna-96 (Tavasz-96) nevű jogvédő szervezet által működtetett hírportál. Fehéroroszországban huszadik napja ellenzéki tüntetések zajlanak az elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Lukasenka szerint ezeket a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék ezt tagadja. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, és a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást.

Az osztrák kancellár szerint jövő nyárra állhat vissza az élet a normális kerékvágásba

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.28. 20:15
Sebastian Kurz osztrák kancellár
Fotó: GEORG HOCHMUTH / AFP
Előreléptek a vakcinafejlesztésben, és egyre gyorsabb tesztelési módszerek állnak már rendelkezésre – hangsúlyozta Sebastian Kurz.
Jövő év nyarára visszaállhat az élet a normális kerékvágásba a koronavírus-válság után, köszönhetően annak, hogy előreléptek a vakcinafejlesztésben, és egyre gyorsabb tesztelési módszerek állnak már rendelkezésre – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Sebastian Kurz osztrák kancellár. A 2020-as év eddig soha nem tapasztalt kihívásokat hozott, de lassan már látni a fényt az alagút végén. A járvány okozta válság valószínűleg rövidebb ideig tart majd annál, mint ahogyan azt eredetileg több szakértő jósolta – vélekedett Kurz. Hozzátette, hogy
tavaszhoz képest ma már sokkal többet tudunk a koronavírusról, jobban értjük, hogyan terjed, kire jelent fokozott veszélyt, és ez már önmagában jelentős előrelépés.

Kérdésre válaszolva nem zárta ki kifejezetten egy újabb zárlat lehetőségét, de azt kiemelte, hogy mindent megtesznek ennek elkerülése érdekében. Sebastian Kurz leszögezte, hogy
csak kipróbált, biztonságos vakcinát fognak használni Ausztriában a koronavírus ellen, és az oltást nem teszik majd kötelezővé.

Az osztrák kancellár figyelmeztetett arra, hogy a következő hónapok még tartogatnak nehézségeket, mivel elkezdődik az iskola, a hidegebb időjárás miatt több időt töltenek majd az emberek zárt térben, és a szokásos szezonális influenzajárványra is számítani kell. Ilyen körülmények között fel kell készülni arra, hogy a koronavírusos megbetegedések száma ismét hirtelen emelkedhet. Folyamatos változásra kell számítani Kurz szerint: lesznek sikerek és kudarcok, korlátozások és enyhítések. Az osztrák kormány arra fog törekedni, hogy a járványellenes intézkedések keretében a lehető legtöbb szabadságot biztosítsák az embereknek, és csak annyi korlátozást vezessenek be, amennyi feltétlenül szükséges – húzta alá. Kiemelte, hogy Ausztria eddig összességében sikerrel kezelte a járványt, és arra kérte az osztrákokat, hogy – amennyire lehetséges – ősszel és télen is legyenek ilyen fegyelmezettek.

Enyhülnek Navalnij mérgezéses tünetei

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.28. 20:06
Alekszej Navalnij
Fotó: SEFA KARACAN / AFP / Anadolu Agency
Az ellenzéki politikus nincs életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos.
Stabil állapotban van Alekszej Navalnij, és mérgezéses tünetei enyhülnek – közölték pénteken Berlinben az orosz ellenzék vezérének gyógykezelését végző orvosok. A Charité egyetemi klinika közleménye szerint a kezelőorvosok megállapították, hogy
enyhülőben van az Alekszej Navalnij szervezetében a kolinészteráz nevű enzim hatásának gátlásával előidézett úgynevezett kolinerg válság.

A beteg nincs életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és még mindig intenzív osztályon ápolják. Mesterséges kómában tartják és mesterségesen lélegeztetik.
Továbbra sem lehet kizárni, hogy a „súlyos mérgezés” maradandó hatásokkal jár

– áll a közleményben.

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében, az orosz orvosok beleegyezésével. Kezelését a Charité egyetemi klinikán kezdték meg. Orvosai augusztus 24-én közölték, hogy az első vizsgálati eredmények mérgezésre utalnak. A klinikai eredmények alapján Alekszej Navalnijt az emberi szervezet működését biztosító legfontosabb enzimek közé tartozó kolinészteráz szintjét csökkentő anyaggal mérgezhették meg. Ilyen anyagokat használnak például növényvédő szerekben, de kolinészeráz-gátló hatása van az egyik leghíresebb harci idegméregnek, a szarinnak is. Több vezető politikus – köztük Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő – az ügy átláthatóan végzett alapos feltárását sürgette a moszkvai vezetésnél. A Kreml viszont kétségbe vonja, hogy mérgezéses támadás történt, és nem tart indokoltnak bűnügyi nyomozást.