Előfizetés

Tízezrek tüntettek Minszkben, a rendőrök 125 embert állítottak elő

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.30. 17:20

Fotó: Evgeny Odinokov /
A menet egy része az elnöki rezidenciához indult.
Tízezrek tüntettek ismét vasárnap Minszkben, követelve Aljakszandr Lukasenka lemondását. Kisebb összecsapások is voltak az államfő újraválasztása ellen tüntetők és civil ruhás rendvédelmiek között, akik több tiltakozót őrizetbe akartak venni. Vasárnap, már a harmadik alkalommal ismét tízezrek vonultak a fehérorosz főváros utcáira az ellenzék felhívására a Béke és Igazságosság elnevezésű tiltakozó menet keretében az AFP francia hírügynökség és helyi sajtóorgánumok becslése szerint. Az EFE hírügynökség szerint több mint százezren voltak.
A rengeteg páncélozott jármű és rohamrendőr felvonultatása ellenére, akik sokak csatlakozását megakadályozták, Minszk belvárosát megtöltötték az emberek, mindenekelőtt az Október tértől a Függetlenség teréig tartó útszakaszon volt nagy a tömeg, és a Minszk hős város emlékműnél is, amelyet katonák védelmeznek. A tüntetők az ellenzék vörös-fehér zászlaja alatt vonultak, és „Lukasenkát rabszállítóba”, „Takarodj”, „Éljen Fehéroroszország” jelszavakat skandáltak.
A rendőrök a tüntetés kezdetén többtucatnyi embert őrizetbe vettek. Később a belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy összesen 125 embert állítottak elő.

A rendőrök ezúttal nem vetettek be könnygázt, sem hanggránátot vagy gumilövedéket, mint a korábbi tüntetéseken. A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítója azt jelentette, hogy az állambiztonsági szolgálat, a KGB székházánál történt összetűzés során a tüntetők kiszabadították az előállítottakat, a civil ruhás rendvédelmiek kénytelenek voltak gépkocsin elhagyni a helyszínt. A menet résztvevőinek egy része elindult az elnöki rezidenciához. 
– Az ellenzékiek a Telegram üzenetküldő szolgálat csatornáin át arra szólították a Függetlenség tere felé haladó tüntetőket, hogy változtassák meg az útirányt, és vonuljanak át az elnöki rezidenciához, hogy „ajándékot hagyjanak a téren” a 66. születésnapját vasárnap ünneplő Aljakszandr Lukasenka részére

– jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

A rendvédelmi erők megerősítették a rezidencia biztonságát. Eredetileg a Függetlenség terére tervezték a tömegmegmozdulást, és valószínűleg azért indultak mégis az elnöki rezidenciához, mert a rendvédelmi erők lezárták a Függetlenség tere felé vezető utakat.
A TASZSZ tudósítója a helyszínről jelentette, hogy Minszk központjában akadozik a mobiltelefon-szolgáltatás, és már az internet sem működik.

Az ellenzék Fehéroroszországban az augusztus 9-i vitatott tisztaságú elnökválasztás óta tüntet, amelyen az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka a hivatalos végeredmény szerint a szavazatok több mint 80 százalékát kapta. Az előző két vasárnap mintegy 100 ezer ember vonult ki a minszki utcákra a tüntetési tilalommal és a tüntetők, politikai vezetők és számos média elleni megtorlással dacolva.

Szélsárkány emelt több méteres magasságba egy kislányt Tajvanon (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.30. 16:29

Fotó: Youtube
A hároméves gyermek végül épségben földet ért, az ijedtségen kívül nem esett baja.
Szélsárkány emelt több méteres magasságba egy hároméves kislányt Tajvanon. A gyermek belegabalyodott a narancssárga szélsárkány zsinórjaiba és a játékkal együtt a magasba emelkedett vasárnap a Nanlioao tengerparti városban rendezett sárkányeregető fesztiválon. Az esetről készült felvételen látható, amint a kislány többször is megperdül a felnőtt résztvevők feje fölött, akik megpróbálják lehúzni magukhoz. A gyermek végül épségben földet ért, az ijedtségen kívül nem esett baja.

Már több mint háromezer embert kellett kitelepíteni az erdőtüzek miatt Andalúziában

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.30. 16:01
Illusztráció
Fotó: VALERIE GACHE / AFP
A lángok eddig több mint tízezer hektárnyi területet emésztettek fel a fenyő- és eukaliptusz-erdőkkel borított hegyvidéki területen.
Már több mint háromezer embert kellett kitelepíteni az andalúziai Huelva környékén található falvakból, ahol három napja sikertelenül próbálják megfékezni a nagy kiterjedésű erdőtüzet - tájékoztattak a helyi hatóságok vasárnap. A lángok
eddig több mint tízezer hektárnyi területet emésztettek fel a fenyő- és eukaliptusz-erdőkkel borított hegyvidéki területen. A déli tartományban utoljára három évvel ezelőtt volt hasonló nagyságú tűzeset.

Nyári rémálomnak nevezte az erdőtüzet Juanma Moreno, az autonóm andalúz kormány elnöke, aki az oltási munkálatok irányítási helyszínén nyilatkozott újságíróknak. Hangsúlyozta, hogy a kitelepítések elővigyázatosságból történtek, lakott települést egyelőre nem fenyegetnek közvetlenül a lángok. A térség
nehéz terepviszonya és az időjárási körülmények - a magas hőmérséklet, az alacsony páratartalom és az erős, óránként 50 kilométer sebességet meghaladó széllökések - nehezítik a lángok megfékezését.

Az oltási szakemberek ennek ellenére bíznak abban, hogy hétfőre sikerül stabilizálni a tüzet - tette hozzá, türelmet kérve a környéken élőktől. Vasárnap növelték az oltásban közreműködők létszámát, a földi egységeknél már mintegy 450-en dolgoznak, köztük a katonaság 157 szakembere, továbbá 24 repülőgép és egy helikopter segíti a levegőből a munkát. Spanyolországban az erdőtüzek szempontjából eddig kedvező volt az idei év, augusztus 16-áig mintegy ötezer kisebb-nagyobb tűzesetet regisztráltak, amelyek összesen 30 ezer hektárnyi területet érintettek, több mint 30 százalékkal kevesebbet mint az évtized átlaga. A mezőgazdasági minisztériumhoz tartozó információs központ adatai szerint ezzel tíz év viszonylatában a hetedik helyre rangsorolható az idei esztendő. 2020-ban eddig hét nagy, azaz 500 hektárt meghaladó erdőtűzzel kellett megküzdeni, a legnagyobb a Kasztília és León tartományban található Lober de Alistében mintegy kétezer hektárt égetett fel.