Előfizetés

Elkezdtek bezárkózni a kórházak és az ügyészség is vírusüzemmódra áll át

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.31. 17:03

Fotó: Béres Márton / Népszava
Most tudatosabb a védekezés, mint az első hullámnál.
A fertőzések emelkedő száma miatt keddtől teljes látogatási tilalmat rendelt el valamennyi tagkórházában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház. A visszavonásig érvényes intézkedés a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházat és annak Sóstói úti telephelyét, illetve a nagykállói, a fehérgyarmati, a mátészalkai és a vásárosnaményi tagkórházak összes gyógyító osztályát érinti. Kedd reggel hat órától látogatási tilalmat rendelt el a szekszárdi Tolna Megyei Balassa János Kórház is a súlyosbodó járványügyi helyzet miatt. Az intézmény hétfőn tájékoztatása szerint a kórházba csak előszűrés után lehet belépni, kísérő  csak indokolt esetben mehet be, például, ha valaki az ellátandó beteg gyermek szülője. A kórház területére autóval nem lehet behajtani, a mozgásukban korlátozott betegek közlekedését a kórház betegszállító szolgálata és betegvezetői segíti, míg a járóbeteg-ellátás kórházi belépési pontjai változatlan rendben működnek. Ugyancsak látogatási tilalmat rendeltek el hétfőn a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház egész területére. Amint arról a Népszava is beszámolt, a múlt pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, az egri Markhot Ferenc Kórházban is, a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban, azt megelőző szerdán a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban rendeltek el visszavonásig érvényes látogatási tilalmat. Hétfőn zárlatot rendeltek el a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása fenntartásában működő idősotthonokban, és Zalaegerszegen, valamennyi ilyen intézményben. Ezeket a szigorú korlátozó intézkedéseket, látogatási és kijárási tilalmakat  a koronavírus terjedése szempontjából ugyancsak kritikus idősotthonokban is bevezették, pénteken a fővárosi önkormányzat fenntartásában lévő három otthonban: az Alacska úti Idősek Otthonában, a Halom Utcai Idősek otthonában és a Szombathelyi Idősek otthonában, míg korábban, augusztus 19-től a Pesti Úti Idősek Otthonában. Szintén léptek a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ két, idősek tartós bentlakásos ellátását biztosító telephelyén, és jóval azelőtt, augusztus 14-én a debreceni Pallagi úti idősotthonban,

Személyesen csak idézésre menjünk az ügyészségre

Hétfőtől szünetel a személyes félfogadás az ország valamennyi ügyészségén – tudatta hétfői közleményében a Legfőbb Ügyészség. Polt Péter legfőbb ügyész a járványügyi helyzet romlására figyelemmel rendelte el határozatlan időre a személyes félfogadás szünetelését. Az ügyészségek az ügyfélszolgálatot telefonon és elektronikus úton biztosítják. Ugyanakkor a rendelkezés nem érinti az idézéseket. Ha személyes megjelenésre vonatkozik az idézés, a megjelenés továbbra is kötelező. Az épületekbe látogatóknak szintén kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk használata a közös használatú helyiségekben. Ugyanez vonatkozik mindenkire, ha egy ügyészségi helyiségben egyszerre többen tartózkodnak, valamint akkor is, ha egy ügyész bíróság vagy más hatóság előtt hivatalos, vagy akárcsak a hivatali autót használja.  Ügyelni kell továbbá a távolságtartásra és a kézfertőtlenítő rendszeres használatára, a kilincsek, és más, többek által rendszeresen érintett felületek gyakori fertőtlenítésére.

Marad a biciklisáv a Nagykörúton

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.08.31. 15:02

Fotó: Béres Márton / Népszava
Holnap reggel az elmúlt évekhez hasonlatosan minden bizonnyal beáll a város. S ezen aligha változtatott volna az, ha a főváros felszámolja a kerékpársávokat. De nem tette.
Rajtam senki ne kérje számon Tarlós István programját, mivel én nem azzal győztem. Élhető Budapestet szeretnénk, amelyben a város főutcája nem autópálya. A Nagykörút a mi olvasatunkban nem csupán az autókról szól, hanem több zöldről, kultúráról és teraszokról – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester mai kerékpársávokról szóló sajtótájékoztatóján. Ahhoz, hogy elindulhasson a Nagykörút élhetőbbé tétele, csökkenteni kell az ott áthaladó forgalmat és teret kell adni az alternatív közlekedési módoknak, mint például a biciklizés – tette hozzá a városvezető, aki egyúttal hangsúlyozta, hogy a cél nem a kiszorítás, hanem az egyensúlyteremtés az autósok és a közösségi közlekedést használók, illetve a biciklisek között. Ezt az elvet figyelembe véve nem egy univerzális megoldás mellett döntöttek a körút teljes hosszában, hanem az eltérő forgalmi adatok alapján két változatban biztosítják a biciklis közlekedést a körúton. A Petőfi hídtól a Blaha Lujza térig (pontosabban a Dohány utcáig) visszaállítják a kétszer két sávot az autósoknak, a bicikliseknek pedig a parkolósáv helyén alakítanak ki biztonságos kerékpárutat. A Dohány utcától északra ez csak jelentős infrastrukturális beavatkozások és fakivágás révén lenne lehetséges, amit a városvezetés nem támogat. Így ott marad az egy sáv az autósok, egy sáv a kerékpárosoknak és egy a parkolásra. Az út áteresztőképességének növelésére azonban lokálisan kialakítanak 2 sávos szakaszokat és állítanak a közlekedési lámpákon is. Az intézkedés várhatóan 400-500 fővárosi tulajdonú parkolóhelyet érint, amely túlnyomó részben nem az ott élők parkolását szolgálja, a főváros elvétve adott ki ezekre kedvezményes parkolási engedélyt. Így ez nem befolyásolja az érintett kerületekben élők autóinak parkolását. Az új közlekedési rend várhatóan szeptember végétől lép teljes egészében életbe, de az első lépések egy-két héten belül érzékelhetőek lesznek.  

Orbánék nem szóltak az Európai Bizottságnak a határok lezárásáról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.31. 13:25

Fotó: Benko Vivien Cher / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Még vizsgálják a részleteit a magyar bejelentésnek a határok lezárásáról - hangzott el az Európai Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján Brüsszelben.
Múlt pénteken volt egy videókonferencia a határellenőrzésekkel foglalkozó hatóságokkal, és nem érkezett jelzés arról, hogy bármilyen változás várható a magyar határon - mondta újságírói kérdésre Adalbert Jahnz, a bizottság schengeni övezettel kapcsolatos ügyekért felelős szóvivője - tudósít az Euronews.  A bizottság pozíciója világos, a határzár nem számít hatékony intézkedésnek a járvány elleni küzdelemben, hangsúlyozta a szóvivő. Az minden tagállam nemzeti hatáskörébe tartozik, hogy kik léphetnek be a területére, de kötelesek tájékoztatni egymást az intézkedésekről, mondta Vivian Loonela a koronavírussal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó szóvivő. Hangsúlyozta, hogy a bizottság júliusi iránymutatása az, hogy célzottabb intézkedésekkel helyettesítsék a határzárat, és a tagállamok ügyeljenek arra, ne legyen diszkriminatív a szabályozás. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt pénteken jelentette be, hogy szeptember elsejétől Magyarország újra lezárja határait a külföldiek előtt, és a külföldről visszatérő magyarokra 14 nap karantén vár. Ezt két, 48 óra különbséggel elvégzett magyar koronavírus-teszttel ki lehet váltani, saját költségen. Szombaton a Magyar Közlönyben a részletek is megjelentek.